Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De revolutie van het korte verhaal

door Bentevdwouw 2 reacties
Ik heb altijd een koffer bij me. Als ik een weekend naar mijn ouders ga, wanneer ik een sleepover heb bij een vriendin. “Waarom niet gewoon in een tas?”, wordt altijd gevraagd. Wel, dames en heren, dat is een onmogelijke missie voor de boekenliefhebber.


Die krengen worden namelijk steeds dikker. Een boek van 600 bladzijden is tegenwoordig geen uitzondering meer. Helemaal prima, extra veel hoofdstukken van je favoriete boek, maar een koffer is daarbij een broodnodig hulpmiddel. En doe er daar maar twee van, als het even kan.  

En als ik dan met die loodzware lading over het station loop, vraag ik me af wat er in godsnaam met het korte verhaal is gebeurd. Kijk je in de boekwinkel bij de classics, dan vind je er honderden in een kast. Ga je vervolgens naar de young adult-kast, dan hoor je nog net geen echo.  

En dat is vreemd, eigenlijk. Want het op zichzelf staande korte verhaal heeft wel wat. Je kan het in één ochtend uitlezen, bijvoorbeeld. Terwijl het je net zo kan raken als een boek van 800 bladzijden. Het is fijn om tussen twee zwaardere series te lezen, gewoon ter afwisseling. En dan is er nog het gewicht. Want hallelujah, dat scheelt veel. Tijd om de bakstenen der boeken even te laten voor wat het is, ik roep de revolutie van het korte verhaal uit.  

De dagen van de bluegrass liefde van Edward van de Vendel

Tycho en Olivier leren elkaar kennen op een Amerikaans kinderkamp in de zomer. Tycho heeft net zijn eindexamen gedaan en gaat voor het eerst alleen op reis, Olivier komt uit Noorwegen en is dol op voetbal. Samen hebben ze de leiding over een groep kinderen, en al snel ontstaat er een vriendschap tussen de twee. Maar enkel vrienden zijn blijkt snel niet meer genoeg, en de twee vallen voor elkaar. Een tijd vol geluk, verliefdheid maar ook verwarring en onzekerheid breekt aan. Moet Tycho vechten of volgen? Aanvallen of verdedigen? Een ding is zeker, en dat zijn hij en Olivier.  

Geek Girl pakt uit van Holly Smale

Ken je ‘Geek Girl’ al? In deze serie krijg je een kijkje in het leven van Harriet Manners, een alleswetende nerd die goed is in het opsommen van gekke feitjes. Waar ze net wat minder van begrijpt? Mode. Maar dat verandert als ze gecast wordt als model, en ze in een compleet andere wereld terecht komt. In deze novelle is het bijna Kerstmis en spreekt ze voor de allereerste keer af met haar crush Nick. Of alle feitjes over Rudolf het rendier, kerstbomen en de Kerstman haar daarbij helpen, is nog maar de vraag.  

Meisje van mars van Anna Woltz & Vicky Janssen

Hij wordt geboren als jongen, maar wil liever een meisje zijn. Evert heeft een verschrikkelijke hekel aan zijn jongenslichaam, en heeft liever zwierende rokken en lang wuivend haar. Hij speelt graag met barbies, maar van zijn ouders mag hij dit niet. Ook op de middelbare school is het niet makkelijk voor Evert. Iedere dag wordt hij gepest, gelukkig zijn kan alleen als hij zich verkleed als meisje. Op een dag neemt hij een drastisch besluit, en zet hij alles op alles om een vrouw te worden en de naam Evy te dragen.  

Benieuwd naar meer boekentips van Bente? Je vindt al haar artikelen hier.Over de auteur

Bentevdwouw

127 volgers
53 boeken
0 favorieten


Reacties op: De revolutie van het korte verhaal

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken