Hebban vandaag

Leesclubs /

De SF & Fantasy Leesclub jubelt en juicht over 'Ontworteld'

Ontworteld van Naomi Novik was het boek dat in de derde SF & F Leesclub werd besproken. De deelnemers ontvingen vooruitexemplaren zodat ze het boek al konden lezen terwijl de eerste volledige druk nog in productie was. Waren de deelnemers onder de indruk van Ontworteld?

Voordat het lezen begon, krabden meerdere deelnemers zich achter de oren. Het vooruitexemplaar had – anders dan het uiteindelijke boek dat inmiddels al een paar weken in de winkel te koop is – geen titel en auteursnaam op de voorkant, maar enkel de plaat en wat quotes. En over die prachtige plaat schrijft Ruby: “het is wel een pareltje van een afbeelding. Er staat zoveel op, telkens je ernaar kijkt valt iets nieuws op. Het boek met de wegvliegende blaadjes die dan overgaan in vogels is mijn favoriet.” En de meeste deelnemers sloten zich daarbij aan. Ze schreven dat ze wel konden blijven kijken en telkens nieuwe dingen zagen. En zelfs degenen die eerst een klein beetje schrokken van de hoeveelheid aan afbeeldingen op de kaft, draaiden na wat langer kijken bij, zoals Evi: “Bij de cover had ik eerst gemixte gevoelens. De prent sprak me iets minder aan, voor mijn smaak was het net iets té druk, er komen namelijk zoveel dingen tegelijkertijd op je af. Na het rustig in me op te nemen en het verder te bestuderen kan ik me er wel beter in vinden. De illusie dat de prent geweven lijkt, is een mooi detail. Nu vraag ik me af of elk venstertje voor een specifieke gebeurtenis van het verhaal staat?”

Meeslepend, boeiend en beeldend geschreven
Tijdens het lezen werd er druk gereageerd. Hilma Werff beet het spits af: “Zoals op de achterkant van het boek wordt vermeld, word je inderdaad meteen het verhaal ingezogen. Het verhaal wordt op zo'n manier neergezet, dat je meeleeft met de hoofdpersoon Agnieszka. Het is nu al meeslepend en vanaf het begin bleef ik lezen, zo was ik geboeid. Soms is het ook wel komisch.” De meeste deelnemers sloten zich erbij aan dat het boek bijna niet weg te leggen was, hoewel een aantal zichzelf toch dwongen om langzamer te lezen dan nodig was, zoals Angelique: “Misschien herkenbaar voor anderen en ik ben wel benieuwd of meer mensen dit hebben. Ik heb het boek bijna uit en aan de ene kant wil ik graag doorlezen, want ik wil weten hoe het verder gaat en hoe het afloopt, maar ik merk ook dat ik liever niet verder lees want dan is het boek uit en dat wil ik niet. Wel een teken dat ik het een super goed boek vind.”

En bij deze leesclub werd ook door de deelnemers uit het boek gequote. Saskia was de eerste die een quote plaatste: “Opvallend vond ik haar uitspraak: 'Te midden van die volmaaktheid was ik een storend element. Maar het maakte me niets uit; ik zag het niet als mijn taak zijn wereld te verfraaien.' Pagina 40. Ik vind dit in een notendop weergeven hoe de relatie tussen De Draak en Agnieszka verloopt. Meer tegengestelde persoonlijkheden kun je je haast niet voorstellen. Ik heb smakelijk moeten lachen om de klunzigheid versus de volmaaktheid, het verzet versus de irritatie.” Lisa sloot zich daarbij aan en voegde toe: “Ik vond de eerste keren dat hij haar 'wicht' noemde ook erg opvallend. Dat zette wat mij betreft wel direct de toon! Had toen door dat het boek niet zo liefjes zou zijn, haha. Ik vind het verhaal heel boeiend en het taalgebruik is ook erg mooi en beeldend.” Deelnemers quoten ook zinnen welke verder in het verhaal stonden en hier niet herhaald worden om spoilers te voorkomen. Bij interesse: Bekijk de draad Tijdens het lezen (of koop het boek).

Diepgaande personages, complementerende magie en prachtig taalgebruik
Over de personages waren de meeste deelnemers ook opnieuw eensgezind. Lisa schreef: "Het beste vind ik Agnieszka als personage. Fijn om een verhaal te lezen waarin het vrouwelijk personage haar eigen boontjes kan doppen zónder hulp van een knappe vent. Girlpower!" En Johan sloot aan: “Naomi Novik heeft haar personages scherp neergezet. Ze worden zeker niet te één-dimensionaal in beeld gebracht. Agnieszka is mijn persoonlijke favoriet. Met een flinke dosis tegenzin neemt ze haar rol als uitverkorene op maar ze heeft een gouden hart en gaat indien nodig door het vuur voor degenen die ze in haar hart draagt. (…) Daarnaast is ze een uitgesproken intuïtief persoon. Het rationele handelen van Sarkan vormt hiervoor een mooi tegenwicht."

Ook over de magie waren ze het weer behoorlijk eens. Zo schreef Nancy Vercamer: “Naomi Novik heeft voor een prachtige unieke magie gezorgd. De magie in dit verhaal is steeds vloeibaar. Vooral de natuur is heel belangrijk in dit boek en ook bij het gebruik van magie. Vaak wordt verteld dat er iets openbloeit, vloeit of groeit. Dit zorgt voor een sprookjesachtige sfeer.” En volgens Brigitte “komen hier inderdaad 2 soorten magie aan bod: De Draak zijn rationele en Agnieszka haar intuïtieve magie. Dat dit ook complementair blijkt te zijn is heel mooi uitgewerkt. (…) Heel leuk en origineel.” En Miriam Verhaaf stipt de geloofwaardigheid van de magie aan: "Mooi, magie wordt in het boek neergezet als middel dat ook niet altijd een oplossing biedt. Of niet eens erg nuttig is, zoals die mooie jurken spreuk. In sommige boeken wordt magie neergezet als een antwoord op alles en dan wordt het niet meer geloofwaardig."

Nancy Vercamer had niet alleen wat over het magiesysteem wat te zeggen. Ze schreef ook nog: “Op basis van de korte inhoud had ik verwacht een fantasyboek te lezen zoals ik vroeger graag las. Dit boek heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Het deed me inderdaad terugdenken aan de verhalen die ik vroeger graag las en deed me weer zin krijgen om meer fantasy te lezen. Maar Naomi Novik heeft zo’n prachtig taalgebruik dat ze het boek voor mij naar het hoogste niveau van fantasy getild heeft."

Spannend of langdradig?
Het was bijna een verademing dat de deelnemers het niet op alle onderdelen eens waren. De spanningsboog kreeg wat wisselende feedback. Zo schreef Brigitte: "Het verhaal bleef doorspekt met avonturen. Het ene was nog niet gedaan of het volgende stond al voor de deur. Dat maakte het boek zeer leuk om te lezen en zeer moeilijk om weg te leggen. Je had nog maar net de spanning van het ene avontuur (…) gehad en dan denk je dat het nu even wat rustiger zal zijn, maar neen hoor (…) Spanning bleef telkens hoog!" Echter, niet alle deelnemers waren het daarmee eens. Meerdere deelnemers noemden een enkel, later deel (vandaar dat het nu niet expliciet benoemd wordt) in het boek als een trager stuk, wat langdradig overkwam en waarbij ze zich er soms echt toe moesten zetten om verder te lezen. In dat deel mistte een van de favoriete en belangrijkste personages en een deel van de deelnemers gaf expliciet aan dat erg jammer te vinden. Dus wellicht dat dat voor meer van de deelnemers een reden was dat het langzamer leek te gaan. Feit blijft wel dat door het ontbreken van dat belangrijke personage een bepaalde verhaallijn grotendeels werd gepauzeerd en met name een andere verhaallijn (en nieuwe personages) meer ruimte en tijd kregen.

Aanrader
Alle vijftien de deelnemers gaven Ontworteld een voldoende. Het laagste cijfer was een zes, het hoogste een dikke tien en er werd maar liefst acht keer een negen uitgedeeld (negen keer als je ook een negen-en-een-half meetelt als een negen). Het uiteindelijke cijfer van deze leesclubdeelnemers voor dit werk komt dan ook uit op een degelijke 8,6.

Marije zorgde in haar bericht bij Na het lezen voor een mooie uitsmijter: "Ontworteld heeft me betoverd. Zoals het Woud de inwoners van Agnieszka's vallei in haar greep hield, hield dit boek me van begin tot eind in zijn greep, en het heeft me eigenlijk nog steeds niet losgelaten. Een echte aanrader voor jong en oud, en een pareltje in je boekenkast, zowel van binnen als van buiten!"

Wil je meer van de rondes lezen? Dan staan de linkjes hieronder:
03 / Voor het lezen
03 / Tijdens het lezen
03 / Na het lezen
03 / De recensiesOver de auteur

Saskia van Oostenrijk

5 volgers
19 boeken
1 favoriet


Reacties op: De SF & Fantasy Leesclub jubelt en juicht over 'Ontworteld'

 

Gerelateerd

Over

Naomi Novik

Naomi Novik

Naomi Novik begon met schrijven tijdens haar studie computerwetenschappen aan Co...

Hebban Spots

Hebban SF & Fantasy Leesclub

314 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...

Gesponsorde boeken