Hebban vandaag

Leesclubs /

Schrijf je in voor de grote Thomas Cromwell-leesclub #3: De spiegel & het licht

door Hebban Crew 23 reacties
In 2010 blies Hilary Mantel haar lezers omver met 'Wolf Hall', waarvoor ze de Man Booker Prize won. Het tweede deel 'Het boek Henry' ging er drie jaar later met dezelfde prijs vandoor, waardoor Mantel een aantal records wist te breken. Op 6 mei 2020 ligt de afsluiter van de trilogie in de boekhandels. Ter ere van 'De spiegel & het licht' organiseert Hebban maar liefst drie leesclubs. In dit artikel vind je bovendien heel wat sneak previews!

Auteursfoto © Els Zweerink, via Meridiaan Uitgevers

Hilary Mantel (1952) schrijft korte verhalen, essays en romans. Ze publiceerde al bijna 15 jaar voordat ze doorbrak met Wolf Hall, het eerste deel uit de Cromwell-trilogie. Voor het boek ontving ze de prestigieuze Man Booker Prize en wist deze drie jaar later opnieuw in de wacht te slepen met Het boek Henry, deel twee. Daarmee werd Mantel de eerste Brit én de eerste vrouw die de prijs tweemaal won. Ook is dit de allereerste keer dat een vervolg de prijs won (de prijs bestond destijds al 43 jaar).

'Toen ik in 2005 aan mijn boeken over Thomas Cromwell begon, had ik hoge verwachtingen. Het kostte me evenwel de nodige tijd om het materiaal in zijn volledige omvang te bevatten. Ik wist aanvankelijk niet dat ik een trilogie zou gaan schrijven, maar gaandeweg besefte ik welke rijkdom en begoocheling dit uitzonderlijke leven bood. Sindsdien ben ik lang reizende geweest, in het goede gezelschap van archivarissen, kunstenaars, boekverkopers, bibliothecarissen, acteurs, producenten en – als belangrijkste – miljoenen lezers over de hele wereld.

Ik hoop dat ze bij me zullen blijven als we de laatste kilometers van Cromwells leven afleggen, opwaarts naar onmetelijke rijkdom en hoge eer, en dan de abrupte ondergang die eindigt op het schavot bij Tower Hill.' - Hilary Mantel in een brief aan haar lezers, via Meridiaan Uitgevers.

Wolf Hall en Het boek Henry zijn inmiddels bewerkt voor toneel door de Royal Shakespeare Company en voor tv door de BBC. Ook derde boek De spiegel & het licht kan uitkijken naar deze bewerkingen. Over Mantel zelf werd in maart 2020 een nieuwe documentaire uitgezonden door de BBC.

De Cromwell-trilogie

Deel 1. Wolf Hall (2010)

Zoon van een brute smid, homo universalis, politiek genie, omkoper, mannetjesputter en charmeur: Thomas Cromwell. In zijn niet te stuiten opmars naar de macht heeft hij al heel wat regels van een rigide klassenmaatschappij gebroken, en als het moet breekt hij er nog wat meer. Cromwell staat op uit de puinhopen van persoonlijke rampspoed - het verlies van zijn jonge gezin en van kardinaal Wolsey, zijn geliefde leermeester - en behendig vindt hij zijn weg naar en door het koninklijk hof, waar man is wolf to man. Tegen alles en iedereen in is hij bereid Engeland te hervormen naar Henry's wensen.

Deel 2. Het boek Henry (2012)

Na te hebben gebroken met de kerk om met Anne te kunnen trouwen, lijkt Henry net zo snel zijn interesse in haar weer te verliezen als een mannelijke troonopvolger uitblijft. Na de eerstgeborene, Elizabeth I, volgen een miskraam en een doodgeboren jongetje, en dan wordt ze in mei 1536 opgesloten in de Tower op beschuldiging van overspel met meerdere mannen. Ze wordt veroordeeld tot de dood door onthoofding. Thomas Cromwell speelt een cruciale rol in het proces van Annes neergang en hij is oppermachtig, maar hij beseft als geen ander hoezeer zijn macht afhangt van Henry's humeuren en verlangens.

Deel 3. De spiegel & het licht (2020)

Engeland, mei 1536. Anne Boleyn is dood, onthoofd door een ingehuurde Franse beul. Het was in een oogwenk gebeurd. Na de bloedige lente zet Cromwell, zoon van een smid uit Putney, zijn klim naar macht en rijkdom verder voort, terwijl zijn vreeswekkende koning, Hendrik VIII, slechts een kortstondig geluk met zijn derde koningin Jane mag kennen. Ze sterft tijdens het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon. Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen: hij kan slechts bogen op zijn scherpe verstand. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt onder een dreigende invasie, ziet de slagvaardig ingestelde Cromwell een nieuw land in de spiegel van de toekomst. Maar kan een natie, of een individu, het verleden helemaal van zich afschudden?

Wat kunt u doen, vraagt de Spaanse ambassadeur aan Cromwell, als de koning zich tegen u keert, zoals hij zich vroeg of laat altijd keert tegen degenen die het dichtst bij hem staan? De spiegel & het licht is het daverende slotdeel van de trilogie, waarin Hilary Mantel de laatste jaren traceert in het leven van Thomas Cromwell, de jongeman die vanuit het niets de toppen van de macht weet te bereiken. Ze smeedt een allesomvattend portret van jager en prooi, van een woelige strijd tussen zowel het heden en het verleden als tussen de koninklijke wil en de visie van een common man: van een modern land dat zichzelf door conflict, gedrevenheid en moed vormgeeft.

Boektrailer en luisterfragmenten

The Guardian nam Wolf Hall op in hun '100 beste boeken van de 21ste eeuw', op nummer 1, waarmee direct duidelijk wordt hoeveel invloed deze historische romanreeks heeft op het literaire landschap. Zoveel mensen kijken verwachtingsvol uit naar De spiegel & het licht dat de inkoper van Engelse boekhandelsketen Waterstones de verschijning 'de gebeurtenis van het jaar, mogelijk van het decennium' noemt. Het wachten op het slotdeel duurde maar liefst acht jaar.

Uitgeverij Meridiaan heeft er alles aan gedaan om deze wachttijd voor haar lezers te verlichten. Hieronder hebben we drie sneak previews beschikbaar, inclusief die van het splinternieuwe De spiegel & het licht. Ook is er een boektrailer en heeft Meridiaan een mooie lijst beschikbaar van luisterfragmenten. Deze worden voorgelezen door uitgever Nelleke Geel, Mathijs Deen, Jacobine Geel, Dilan Yurdakul, Bastiaan Ragas, Bob Kappen, Joyce Roodnat, Wilma De Rek, Caroline Reeders en Peter Verhelst.

'The greatest historical fiction accomplishment of the past decade' - The New York Times

'Yet another masterpiece' - The Guardian

'Breathtakingly poetic' - Simon Schama, Financial Times

'Het schitterende slotstuk van de Cromwell-trilogie' - Trouw

Lees een sneak preview

De grote Thomas Cromwell-leesclub

Ben je nog niet begonnen aan de trilogie, maar zou je dat wel graag willen doen? Heb je ooit enorm genoten van Wolf Hall, maar vervolgens gewacht met Het boek Henry tot ook deel drie zou verschijnen en je in één keer verder kon? Heb je beide delen gelezen en snak je nu naar de ontknoping in De spiegel & het licht? Met de grote Thomas Cromwell-leesclub hebben we voor ieder wat wils. Drie aparte leesclubs!

Je kunt je voor elke leesclub inschrijven, of slechts een of twee. Natuurlijk mag je ook aanhaken met een eigen exemplaar. Heb je deel een en twee met veel plezier gelezen en ben je klaar voor een herlezing? Meld je dan bij het café in de betreffende leesclub. Inschrijven daarvoor is niet nodig. Een (actieve) deelname aan de eerdere leesclubs verhoogt je kansen bij de volgende inschrijving(en).

Leesclub 1: Wolf Hall is van start: lees mee!

Leesclub 2: Het boek Henry is van start: lees mee!

Leesclub 3: Schrijf je vanaf 25 juli in voor de leesclub met De spiegel & het licht

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in de Grote Thomas Cromwell-leesclub? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub met De spiegel & het licht. We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies? Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal Schrijf je in voor de LeesclubnieuwsbriefOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Schrijf je in voor de grote Thomas Cromwell-leesclub #3: De spiegel & het licht

 

Gerelateerd

Over

Hilary Mantel

Hilary Mantel

Hilary Mantel (6 juli 1952 - 22 september 2022) heeft vele romans op haar naam ...

Hebban Spots

De spiegel & het licht

25 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'De spiegel & het licht' van Hilary Mantel (Meridiaan Uitgevers). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar: vandaag@hebban.nl....

Het boek Henry

21 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Het boek Henry' van Hilary Mantel (Meridiaan Uitgevers). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar: vandaag@hebban.nl....

Wolf Hall

47 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Wolf Hall' van Hilary Mantel (Meridiaan Uitgevers). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar: vandaag@hebban.nl. Aansluiten met...