Hebban vandaag

Leesclubs /

De taal van de herinnering: Lees 'Een land zonder vogels' van Harry Kalmer

door Hebban Crew 4 reacties
In 2019 overleed de Zuid-Afrikaanse schrijver Harry Kalmer, maar dat zette hem wel op de radar bij uitgever Pieter Rouwendal: 'Voor het eerst sinds Schoemans "Dit leven" voelde ik me na lezing verplicht om dit boek hoe dan ook uit te geven.' Lees nu op Hebban een sneak preview van deze futuristische roman en schrijf je in voor de leesclub!

Harry Kalmer (1956-2019) schreef zowel korte verhalen en romans als toneelstukken. Zijn werk werd meermaals bekroond en op shortlists geplaatst. Hij schreef zowel in het Engels als in zijn moedertaal Afrikaans, toch werden Kalmers romans niet eerder naar het Nederlands vertaald. Dat het nu toch zover is, is deels te danken aan de actualiteit van zijn laatste roman.

'Verbijsterende roman. Smeekt om herlezen en nabetrachting.' – Litnet

Kalmer studeerde Afrikaans-Nederlands en drama, en werd daarna ingelijfd in het leger om te vechten in de onafhankelijkheidsoorlog van Namibië (voorheen Zuid-West Afrika). Deze ervaring vormde Kalmer, net als zijn literaire werken. Hij kreeg bekendheid als een van de Tagtigers, een anti-Apartheid literaire groep in Zuid-Afrika. In een land zonder vogels is een toekomstroman over een dystopische wereld, een boek waarin onderdrukking centraal staat.

Een land zonder vogels

Het was het vijftiende jaar van de econocratie. Politieke partijen waren vervangen door corporaties. Dankzij de technologie, de toenemende regenval en het veranderende klimaat konden we onderdak bieden aan bijna 150.000 verkleumde, dankbare Amerikanen en Canadezen. Voor zowel de nieuwkomers als de gevestigde inwoners braken er tijden van voorspoed en een beter leven aan. Dat geloofden we tenminste, of zo werd het ons verteld. Maar nu leer ik een nieuwe taal. De taal van de herinnering.

In een wereld waarin alles gecontroleerd wordt, raakt een arts betrokken bij een complot waarvan hij de omvang niet bevat. Op zijn vlucht door een verwoest landschap blijkt hij slechts een pion te zijn. Tot hij beseft dat zijn herinnering en zijn eigen wil niet door een ander beheerst kunnen worden.

In een land zonder vogels is een roman die ingaat op de vraag wat het betekent om mens te zijn. Is een verzetsdaad het enige antwoord in een omgeving van onderdrukking?

Leesfragment

Klinkt deze futuristische roman jou goed in de oren en ben je geïntrigeerd? Lees hieronder een sneak preview van het eerste hoofdstuk en ontdek of ook de schrijfstijl je aanspreekt. In dat geval schrijf je je natuurlijk direct in voor de leesclub met het boek.

Lees hier de eerste pagina's van Een land zonder vogels

'Het is het fijne spel met woord en teken, symbool en betekenis, wat de leeservaring zo uitdagend én lonend maakt.' – Maroela Media

Het boek op Hebban

'Niet alleen de elementen van klimaatverandering, maar juist de uitholling van de democratie, het creëren van een nieuwe veilige samenleving waarbij iedereen het goed krijgt en hoe we daar komen, klinkt logisch. Adam Burger realiseert zich te laat hoe onverschillig hij was ten opzichte van al die veranderingen. Juist dat zorgt voor kippenvel. "Zo is de mensheid, als wij het maar goed hebben, stellen we bij de rest niet te veel vragen."' – Antoinette

'Ik raad de lezer aan om toch even de tijd te nemen om een paar dingen op te zoeken, namen en begrippen die je tijdens het lezen bent tegengekomen, en je zal verwonderd achterblijven. De laatste bladzijden zijn zo bijzonder… Ik kon het niet helemaal bevatten, maar het intrigeert me nog steeds.' – Saskia

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies? Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal Schrijf je in voor de LeesclubnieuwsbriefOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De taal van de herinnering: Lees 'Een land zonder vogels' van Harry Kalmer

 

Gerelateerd

Over

Harry Kalmer

Harry Kalmer

Harry Kalmer (1956-2019) was een Zuid-Afrikaans schrijver van korte verhalen, ro...

Hebban Spots

In een land zonder vogels

15 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Een land zonder vogels' van Harry Kalmer (Uitgeverij Aldo Manuzio). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar:...


Gesponsorde boeken