Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

De Thriller Tiendaagse 2020 komt eraan!

door Sander (Hebban Crew) 45 reacties
Vrijdag begint alweer de zesde editie van de Hebban Thriller Tiendaagse. Ik denk trouwens dat het eigenlijk de achtste of negende keer is dat ik hem organiseer, want de eerste tiendaagse vond al plaats onder de vlag van Crimezone. De invulling is ieder jaar iets anders, maar de reden is in al die jaren nooit veranderd: het creëren van een podium voor de oorspronkelijk Nederlandstalige thriller en misdaadroman.

Een podium dat zij zo hard nodig heeft, want ondanks de grote successen begin deze eeuw moet de Nederlandse en Vlaamse thriller zich nog steeds een weg omhoog knokken om gezien te worden tussen al het vertaalde geweld aan spannende boeken. Uitgevers en lezers zetten nu eenmaal liever in op thrillers uit andere oorden, niet omdat een uit het Engels, Zweeds of IJslands verhaal per definitie altijd beter is, maar vooral omdat het zich in eigen land al heeft bewezen of omdat de premisses buitengewoon goed zijn. Het spel om van weinig iets te maken snappen ze in het buitenland vrij aardig. De Thriller Tiendaagse is dus nog steeds nodig, ondanks het goede nieuws een week geleden dat de verkoop van de Nederlandstalige thriller weer ietsje is gestegen ten opzichte van de vertaalde. Twee procent om precies te zijn, het tweede jaar op rij trouwens.

Het spel om van weinig iets te maken snappen ze in het buitenland vrij aardig.

Een blik op de door Gfk geregistreerde verkoopcijfers laat zien dat de top 100 spannende boeken van de laatste twee jaar wordt gevuld met het werk van ‘slechts’ 29 auteurs, waarvan 8 een Nederlands of Belgisch paspoort heeft, te weten: Pieter Aspe, Peter Römer (Baantjer), Thomas Olde Heuvelt, Saskia Noort, Linda van Rijn, Esther Verhoef, Suzanne Vermeer en Jeroen Windmeijer. Naast M.J. Arlidge (11x) en Karin Slaughter (14x), zijn de Nederlandse Suzanne Vermeer (8x) en Linda van Rijn (5x) koplopers in het aantal vermeldingen.

Dat DWDD stopt na dit seizoen is vervelend voor het boekenvak, maar voor de Nederlandstalige thriller gaat er nul komma niks veranderen. Het aantal keren dat een spannend boek van eigen bodem door Matthijs of de zeer gewaardeerde mensen van het boekverkoperspanel omhoog is gehouden is in die vijftien jaar waarschijnlijk slechts op één hand te tellen. De Nederlandstalige thriller moet het wat dat betreft behoorlijk op eigen kracht doen. We kunnen er bij Hebban alleen maar op hopen dat onze tiendaagse ook een klein beetje bijdraagt aan de toename van de bekendheid van Nederlandstalige thrillertalent en de stijging in verkoop van Nederlandse en Vlaamse thrillers.

Vrijdag begint hij dus, de tiendaagse. Voor het eerst zónder onze thrillerspecialist Soraya Vink, die natuurlijk verantwoordelijk was voor een groot deel van de invulling van de eerdere edities. Voor het eerst ook met mezelf als thrillerauteur (dat kunnen jullie, ondanks het pseudoniem, hier op Hebban bijna niet gemist hebben). We trappen af met de Hebban Thrillerprijs Longlist Day, waarop we elk half uur een nominatie voor de longlist bekend zullen maken. Een prachtige lijst die de diversiteit van de Thriller van de Lage Landen duidelijk laat zien. Ik ben enorm benieuwd welke thrillerauteur in juni tijdens de Spannende Boeken Weken de eerste Hebban Thrillerprijs in ontvangst mag nemen. Vanzelfsprekend heb ik, net als Soraya dat vorig jaar deed voor de Hebban Debuutprijs, mijn thrillerdebuut niet verkiesbaar gesteld voor deze Hebban prijs. Debuteren op zichzelf is gelukkig al spannend genoeg. 

De Hebban Crew kijkt in ieder geval al uit naar tien dagen spanning van eigen bodem, met blogs en verhalen van bekende en minder bekende thrillerschrijvers, met interviews en sneak previews, recensies, bijzondere lijstjes en elke dag een giveaway. Naast de bekendmaking van de Hebban Thrillerprijs Longlist geven we als Thriller Tiendaagse-kick-off op de eerste dag een gratis ebook weg!  

Mis het niet! 

Sander Verheijen
hoofdredacteur Hebban

PS De eerste Hebban Uitleesdag op 23 februari is natuurlijk ook uitermate geschikt voor het lezen van Nederlandstalige thrillers! 

 

Deelnemers Thriller Tiendaagse 2020

Deze auteurs dragen op een of andere manier bij aan de zesde editie van de Thriller Tiendaagse. Wat ze precies doen, houden we nog even geheim. De lijst is op alfabetische volgorde: 

René Appel, Willem Asman, Nadine Barroso, Martyn van Beek, Eric Betten, Marelle Boersma, Eva Burgers, Patrick De Bruyn, Yvonne Franssen, Corine Hartman, Bronja Hoffschlag, Lydia van Houten, Isa Maron, Donald Nolet, Nathalie Pagie, Era Richmen, Peter Römer, Ilse Ruijters, Samantha Stroombergen, Charles den Tex en Jeroen Windmeijer

Eerdere edities

Wil je al een klein beetje in de stemming komen? Blader dan eens door de artikelen van voorgaande edities. 

2019 2018 2017 2016 2015

 

Hebban Thriller Tiendaagse 2020

Vanaf 21 februari 2020 staat Hebban voor de zesde keer in het teken van de Thriller Tiendaagse. Tien dagen lang zetten we Nederlandse en Vlaamse misdaadauteurs in het zonnetje. Op het speciale Thriller Tiendaagse-kanaal vind je ook de rijke historie terug van de eerdere edities. Aan deze editie werken meer dan 20 Nederlandse en Vlaamse thrillerschrijvers mee. 

Naar het kanaalOver de auteur

Sander (Hebban Crew)

1153 volgers
557 boeken
26 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De Thriller Tiendaagse 2020 komt eraan!