Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

De tien opmerkelijkste thrillerdebuten van 2013

door Sander Verheijen 1 reactie
Meer dan 40 (!) Nederlandse thrillerdebuten telde de redactie van Crimezone in 2013, bij grote en kleine(re) uitgeverijen. Dat is een hele hoop. Uit deze lijst selecteerde de redactie 10 debuten die op een of andere manier opvielen dit jaar.

10 • Mijke Pol is een echte creatief en bedacht zich dat er iets meer nodig is dan alleen een goed debuut om ik de picture te geraken bij recenserend Nederland. Ze maakte een handvol persoonlijk geadresseerde filmpjes en een van deze belandde ook op het virtuele bureau van de Crimezone redactie. Panty is de opvallende titel van de misdaadroman waarin Pol een gehate chef het loodje laat leggen.

9 • Financiële thrillers worden er na de jaren tachtig vreemd genoeg bijna niet meer geschreven, tenminste als we de financiële schandalen die de hoofdrol spelen in een reeks true crime boeken van de laatste tijd niet meenemen. Erik Vrij, jurist bij een grote bank, schreef er eentje. Witte inkt is niet alleen zíjn debuut, ook die van zijn uitgever SDU. Crimezone gaf het vier sterren.

8 • Ga er maar aanstaan. Je thrillerdebuut schrijven en ondertussen grip zien te krijgen op de verschillen en overeenkomsten tussen man en vrouw. Ad van de Lisdonk deed het en met overtuiging. Het Amazoneverbond kreeg vier sterren van Crimezone en was voer voor de nodige discussies in de Crimezone Leesclub.

7 • Thrillerveteraan Tomas Ross maakt van zijn hart geen moordkuil en beklaagde zich al vele malen over de teloorgang van de mannelijke kwaliteitsthrillerschrijvers in Nederland. Hij besloot zich er niet bij neer te leggen en werd uitgever. De eerste auteur die hij naar het thrillerpodium begeleidt is Donald Nolet. Zijn debuut Versleuteld verdient alleen al een plekje op deze lijst omdat het ook het debuut is voor Ross’ imprint bij uitgeverij De Bezige Bij: Tomas Ross Crime.

6 • Actueler kan bijna niet: een spannende roman over de illusie van veiligheid die plaatsvindt rondom de inhuldiging van Koning Willem Alexander. En omdat de titel - 2013 - volgende maand al verlopen is, is er ook een plekje ingeruimd voor het debuut van criminoloog en historica Monique Koemans op deze lijst.

5 • Als ze geen spannende reizen maakt, zoals Parijs-Dakar, dan schrijft ze. Tot voor kort alleen voor tieners en nog jonger, maar haar liefde voor Miss Marple won het van weer een puberroman. Met Bitter debuteerde Victoria Farkas in het (cozy) crime genre. Een moderne whodunnit naar voorbeeld van de enige queen of crime: Agatha Christie. Het boek eindigde hoog op de ranking van de Crimezone Debuutprijs 2013.

4 • Filosoof, schrijver, docent en adviseur. Het staat allemaal op het visitekaartje Govert Derix, auteur van Sterrenmoord. Derix is een van de weinige Nederlandse thrillerschrijvers die door het boekenpanel van De Wereld Draait Door bij naam werd genoemd, maar het boek valt overduidelijk in de categorie “You love it or hate it”. Derix zelf is daar zeer nuchter over: ‘Blijkbaar raakt het een gevoelige snaar. En het maakt sommige mensen echt kwaad. De dreigende duisternis van onze tijd wordt létterlijk genomen: dat kan dus prompt in het verkeerde keelgat schieten. (…) Mensen zijn óf heel enthousiast óf zeer negatief. Een zesje heb ik eigenlijk nooit gekregen.’

3 • Het gebeurt niet vaak dat een debuutthriller de Bestseller 60 bereikt, laat staan een Nederlandse. Maar de Gooische misdaadroman Het reservaat van Liselotte Stavorinus werd met succes gelanceerd door de Crime Compagnie en kwam binnen op plek 56 in de wekelijkse verkooplijst. Het succesje duurde precies één week, maar hoe kort dan ook: het is de start waar veel debutanten tevergeefs op hopen… 

2 • De ambities van Walter Goverde kennen geen grenzen. De televisiemaker schreef een van de dikste thrillerdebuten van het jaar (464 pagina’s), met uitzicht op nog veel meer, want De vlinder en de storm is deel 1 van een heuse thrillertrilogie. Als auteursnaam koos Goverde voor het veel internationaler klinkende Walter Lucius. De prachtige titel en dito pseudoniem werden eerder dit jaar met sierlijke letters op de oorkonde van de Schaduwprijs geschreven.

1 • De eerste plaats is natuurlijk ook voor een winnaar. Arjen Lubach zou nooit een thriller schrijven tot hij het wel deed. IV werd een kruising tussen Dan Brown en Tomas Ross, maar met het taalgevoel van Lubach zelf. Hij werd genomineerd voor de Gouden Strop, maar die ging aan zijn neus voorbij. Zijn grote waardering kwam in oktober toen hij de Crimezone Debuutprijs 2013 mee naar huis mocht nemen. Wil je dit jaar minimaal één debuut hebben gelezen, dan móét dat IV zijn.Over de auteur

Sander Verheijen

938 volgers
446 boeken
23 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De tien opmerkelijkste thrillerdebuten van 2013

 

Gerelateerd