Hebban vandaag

Algemeen /

'De verloren dochters' op shortlist Hebban Thriller Debuutprijs 2015

door Soraya Vink (crew) 8 reacties
'De verloren dochters' van Arjan Hoks is de zesde en laatste genomineerde voor de Hebban Thriller Debuutprijs 2015. Thrillerexpert Peter Kuijt is juryvoorzitter van de derde editie van de lezersjuryprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut. De prijs wordt op 25 oktober uitgereikt tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer.

De zesde shortlist titel heeft een niet bepaald standaard detectiveduo in de hoofdrol dat zich beweegt in de binnenstad en het havengebied van Rotterdam. In De verloren dochters maakt de lezer kennis met Walter van Schierik en Gemma Beaudette. Hij heeft een verleden als rechercheur bij de Amsterdamse zedenpolitie, rijdt rond in een gammele Volvo en heeft een voorliefde voor het vioolconcert van Beethoven. Zij is een ex-prostituee, voorzag hem van informatie en heeft een fotografisch geheugen. Beiden besloten ze hun oude leven vaarwel te zeggen en een nieuwe start te maken. Samen sporen ze meisjes op die onder verkeerde voorwendselen in de prostitutie zijn beland.

Als er op een dag een radeloze vader zich bij het duo aankondigt, besluiten Walter en Gemma hem te helpen om zijn dochter Valerie terug te vinden. Het lijkt een doorsneezaak, waarbij een standaard voldoende lijkt te zijn. Maar wanneer er dreigementen volgen, die soms gepaard gaan met geweld, is het voor Walter en Gemma duidelijk dat deze zaak een goede einde moet kennen.

De verloren dochters kreeg meer dan de helft van de bijna 400 stemmen.

Arjan Hoks belandde eerder al op de shortlist voor De Schaduwprijs 2015, waar hij onder andere shortlistkandidaten Bianca Nederlof en René van Rijckevorsel trof. De jury van De Schaduwprijs duidde het thrillerdebuut van Hoks als 'een interessant verhaal, zonder sentimentaliteit uitgewerkt, waarin gedegen kennis van het politievak duidelijk naar voren komt.' Op Hebban kreeg het boek vier sterren van Hebban-recensent Anna Bakker: 'De schrijfstijl van Arjan Hoks is een verademing: luchtig, ondanks de zwaarte van het thema, met natuurlijke dialogen, alsof de teksten zonder enige moeite uit zijn schrijverspen vloeien.'

De verloren dochters (The House of Books, 2015) belandt daarmee samen met vijf andere Nederlandstalige thrillerdebuten op de shortlist, nu bestaande uit:

Het is nu aan de tien juryleden van de Crimezone Club van 10 en de juryvoorzitter om te bepalen wie er in oktober met de titel naar huis mag gaan.

 

Peter Kuijt is juryvoorzitter

Hebbans thrillerspecialist en redacteur Peter Kuijt is de juryvoorzitter van de derde editie van de Hebban Thriller Debuutprijs. Peter Kuijt was vier maal lid van de jury voor de Gouden Strop en heeft ruim een kwart eeuw ervaring als journalist/(eind)redacteur. Kuijt interviewde vele prominenten op het gebied van politiek, cultuur, media en amusement. Daarnaast ondervroeg hij talloze thrillerschrijvers uit binnen- en buitenland.

De overige leden van de jury, leden van de Crimezone Club van 10, worden voorgesteld op de Hebban Awards-pagina. Volg deze pagina om automatisch op de hoogte te blijven van het laatste Hebban Awards-nieuws!

 Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 'De verloren dochters' op shortlist Hebban Thriller Debuutprijs 2015

 

Gerelateerd

Over

Arjan Hoks

Arjan Hoks

Arjan Hoks is beleidsadviseur bij de provincie Friesland. Hij woonde korte tijd ...

Hebban Spots

Hebban Thriller Debuutprijs 2015

64 volgers

Deze Hebban Spot wordt niet meer bijgewerkt. Informatie over de Hebban Debuutprijs voor Beste Debuutroman en Beste Debuutthriller vind je vanaf nu op www.hebban.nl/spot/debuutprijs of klik op de...


Gesponsorde boeken