Hebban vandaag

Interview /

De Vijf Favorieten van... Joke Boon

Koken en recepten schrijven zonder te kunnen ruiken. Onmogelijk? Toch is het wat Joke Boon doet. Ze is geboren met anosmie (geen reukvermogen), maar laat zich daar niet door uit het veld slaan. In plaats daarvan ontdekte ze wat eten nog meer een bijzondere beleving maakt. β€œHet is ook de kleur, de structuur en het gebruik van verschillende structuren naast elkaar, de prikkeling die het je mond geeft, de manier waarop het wordt gepresenteerd.” Haar eerste boek, 'Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen', stond in zijn geheel in het teken van deze bijzondere beleving. Haar tweede boek, 'Bonen' – no pun intended – geeft recepten voor bonen en peulvruchten.
Lees hier haar favorieten in de keuken.


Ingrediënt

Mijn favoriete ingrediënt is zonder twijfel de peulvrucht. Ik heb altijd veel ingrediënten in huis omdat ik, als ik een idee krijg voor een recept, dat meteen uit wil proberen. Maar ook omdat ik het fijn vind mij omringd te weten met dingen die ik lekker vind, dat geeft een veilig gevoel. Zo heb ik bijvoorbeeld heel veel verschillende soorten peulvruchten in huis. Linzen, bonen en erwten in alle mogelijke kleuren, maten en soorten. Ook staan in mijn voorraadkast potten met kikkererwten- en bonenmeel en heb ik potten en blikjes met bonen en linzen. Wie peulvruchten in huis heeft kan eigenlijk alles maken: van een ontbijtgerecht tot aan bonbons of ijs aan toe. Peulvruchten zijn zo enorm veelzijdig: behalve dat je er alle kanten mee op kunt vormen ze ook nog eens een prima bron van eiwit, vezels en mineralen.

Maaltijd

Eten is voor mij emotie en gezelligheid. Ik hou van veel kleine gerechtjes op een bord of op tafel. In een restaurant van alles bestellen, dat midden op tafel laten zetten en dan overal wat van nemen. Zo ben ik dol op mezze, tapas, een rijsttafel, buffet of het oer Hollandse Captains Dinner. Maaltijden waarbij iemand spontaan aan kan schuiven, omdat er genoeg is voor iedereen en waarbij je van alles wat proeft. Ik hou van variatie op mijn bord.

Kookboek

Er zijn heel veel kookboeken waar ik graag in lees en uit kook. Een goed kookboek is een mix van fijne receptuur en smakelijk leeswerk. Ik lees, met uitzondering van vakanties, uitsluitend kookboeken. Een goed kookboek is voor mij als poëzie: de taal waarmee de smaken, de ingrediënten en de bereidingswijze worden omschreven daar kan ik écht van smullen. Als een boek daarnaast informatief is over een land, de inwoners en de culinaire gewoontes zodat ik wat kan leren, dan geniet ik daar enorm van.

Gasten aan tafel

Eten is synoniem aan gezelligheid voor mij. Ik vind het heerlijk om samen met mensen aan tafel te zitten en te eten, te drinken, te lachen en te kletsen. Nu mijn kinderen uitvliegen vind ik het heerlijk als we ouderwets met zijn allen en aanhang aan tafel zitten. Maar ook als we gasten krijgen of als iemand spontaan mee eet vind ik dat fijn. Samen eten verbroedert.

Kookprogramma

Kookprogramma’s vind ik heerlijk om naar te kijken. Ik neem ze op. Zo heb ik altijd wat achter de hand om lekker naar te kijken. Ik vind Nigella Lawson, Bil Granger, Donna Hay, Annabel Langbein, Jamie Olliver en Nigel Slater erg fijn om naar te kijken. Het lijkt ook wel of alles in het Engels veel lekkerder klinkt. Het woord fluffy bijvoorbeeld dat klinkt zo lekker. Mijn laatste ontdekking is Ottolenghi op dvd, verrukkelijke teevee.      Over de auteur

Caroline Soesbergen

26 volgers
78 boeken
5 favoriet


Reacties op: De Vijf Favorieten van... Joke Boon

 

Gerelateerd

Over

Joke Boon

Joke Boon

Joke Boon schreef op haar weblog een jaar lang over bonen. Ze was hoofdredacteur...

Gesponsorde boeken