Hebban vandaag

Interview /

De vijf W's volgens Chantal van Mierlo

Experimenten, samenzweringen en geheime agenda's. Het zijn maar een paar van de onderwerpen die Chantal van Mierlo in haar debuutthriller 'De nummers' behandeld. Hebban sprak met de schrijfster en legde haar een vijftal vragen voor.

Wie denkt Chantal van Mierlo wel dat ze is?  

"Iemand die heel hard heeft gewerkt om een goed verhaal neer te zetten. In totaal heb ik er vier jaar aan gewerkt en het boek zelfs een keer compleet vanaf de eerste pagina herschreven. Omdat het beter moest. Een kwestie van discipline, zeker met drie kleine kinderen in huis. Van de andere kant biedt het schrijven mij een mogelijkheid om aan de hectiek van alledag te ontsnappen. Door een grote portie creativiteit zag ik het verhaal voor me, maar mijn doorzettingsvermogen heeft me geholpen op alle momenten dat ik het bijltje erbij neer wilde gooien. Ik heb zo vaak gedacht dat het nooit iets zou worden, toch kroop ik dan achter mijn computer en begon maar weer gewoon te schrijven. En dan ontstaat er toch weer iets moois. Als er een paar dagen voorbij gaan waarop ik niet kan schrijven, word ik rusteloos. Het is een fantastisch gevoel om in een wereld te duiken die je zelf hebt bedacht. Schrijven is mijn passie."    

Waarom besloot je een thriller te schrijven in plaats van, bijvoorbeeld, een roman?  

"Dat was geen bewuste keuze. Toen ik begon met De nummers, was het voor mij niet duidelijk in welk genre het zou passen, daar was ik op dat moment ook helemaal niet mee bezig. Ik zag de scene voor me, waarop Sara gered wordt door Chris. Hij legde haar uit dat hij gevaarlijk was, maar zij voelde zich toch veilig bij hem. Toen wist ik nog niet precies wat de achtergrond van Chris was, daar ben ik gaandeweg achter gekomen. Dat klinkt misschien raar, maar ik heb me in eerste instantie door de personages laten leiden en daarna duidelijk de plot voor ogen gekregen. Dat waren dingen die ik voor mezelf moest ontdekken."    

Waar kwam de inspiratie vandaan om een verhaal te schrijven rondom een geheim project van de Europese Unie?  

"Toen ik met Chris als personage aan de slag ging, wilde ik dat hij een gefundeerde reden had om zich te verstoppen in een bos in de Ardennen. Het moest iets groots zijn, een choquerend project dat toch geloofwaardig overkomt en de lezer aan het denken zet. Ik ben gaan zoeken op internet en kwam daar van alles tegen wat mijn fantasie enorm aanwakkerde. Het project is fictief, maar toch zou het best waar kunnen zijn. Dat vond ik fascinerend."    

Wat doet het met je als jouw debuutthriller de Ik ben Pelgrim van de Lage Landen genoemd wordt?  

"Dat maakt me lichtelijk zenuwachtig. Het is een eer, zo’n vergelijking is een blijk van waardering en dat streelt natuurlijk mijn ego. Maar als je werk wordt vergeleken met een heel goed boek, dan heb je wel aan een bepaalde verwachting te voldoen. Ik moet mijn sporen nog zien te verdienen. Op 9 juli wordt het boek voorgesteld aan het publiek. Vanaf dat moment gaan mensen een mening vormen over mijn verhaal, dat is ontzettend spannend."    

Wanneer kunnen de lezers een volgend boek uit de pen van Chantal van Mierlo verwachten?  

"Ik hoop heel snel. Ik had mezelf als doel gesteld, de ruwe versie van mijn tweede thriller af te hebben vóór de verschijning van De nummers. Dat is niet helemaal gelukt, maar ik ben druk aan het schrijven. Het is een enorme mijlpaal dat De nummers in de winkels ligt, maar ik heb nog allerlei ideeën en het zou fantastisch zijn om die uit te kunnen werken. Aan mij zal het niet liggen!"

De nummers is vanaf vandaag verkrijgbaar en wordt uitgegeven door Ambo | Anthos.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

6 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De vijf W's volgens Chantal van Mierlo

 

Gerelateerd

Over

Chantal van Mierlo

Chantal van Mierlo

Chantal van Mierlo (1979) is geboren en opgegroeid in Boxtel. In 2016 verscheen ...

Gesponsorde boeken