Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

De vijf W's volgens... Tim Notten

Rubriek waarin thrillerschrijvers zichzelf en hun werk presenteren aan de hand van de vijf journalistieke W's: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom. In deze aflevering thrillerdebutant Tim Notten (1966), die naast bergbeklimmer, IT'er en journalist onlangs het predikaat schrijver mocht toevoegen aan zijn CV.

Wie denkt Tim Notten wel dat hij is?

"Dat is een vraag waar Tim Notten zelf ook nogal eens mee worstelt. Misschien komt dat omdat ik zoveel ben geweest. Journalist, bergsportinstructeur, ICT-directeur, copywriter, schrijver, schipper op oudhollandse platbodems. Veel van wat je ooit was raak je niet meer kwijt. Ik ben en blijf een klimmer, een zeiler, een schrijver. En IT-er ook, vermoed ik, want zo af en toe moet ik een programmaatje schrijven. Een scriptje dat iets zinvols doet. Dat geeft voldoening, en rust. Net als schrijven. Marion Bloem mailde me eens: 'Schrijven geeft zin waar die ontbreekt.' Die zin laat me niet meer los. Omdat het zo waar is. Schrijven is zowel chaos stileren als perfectie versjteren. De keus is aan jou, als schrijver. Zoveel macht en vrijheid, dat is vast schadelijk op den duur.

Maar misschien ben ik nog wel het meest een geluksvogel. Omdat ik altijd de dingen heb kunnen doen die ik wil, en daar ook steeds in enige mate in ben geslaagd. Omdat Linda er is, die niet zelden voorkomt dat ik uit de bocht vlieg, net als een handjevol goeie, trouwe vrienden. En omdat ik dagelijks word begroet door een roedel zwartharige monsters die met geen mogelijkheid chagrijnig te krijgen zijn en je ieder probleem, in elk geval voor even, kunnen laten vergeten."

Wat dreef je om een thriller te schrijven?

"Oorspronkelijk was het mijn plan om een roman te schrijven over een man die denkt dat hij alles prima voor elkaar heeft en in een vlaag van overmoed, een misplaatst gevoel van onkwetsbaarheid, een paar beslissingen neemt die zo rot uitpakken dat hij de regie over zijn leven totaal kwijtraakt. Uiteindelijk heb ik dat ook gedaan, maar niet zoals ik het oorspronkelijk van plan was. Met de introductie van Nikki kwamen ook de eerste thrillerelementen om de hoek kijken, en in overleg met de uitgever heb ik er toen ook maar een echte thriller van gemaakt."

Waarom koos je ervoor om een personage een hacker te laten zijn, terwijl Lisbeth Salander van de Millenium-serie bij de meeste lezers vers in het geheugen zit?

"Ik houd niet van thrillers met doldwaze speurtochten, achtervolgingen en testosteronhelden die per boek een keer of twintig hun leven wagen in de meest onwaarschijnlijke situaties om uiteindelijk met een roodgloeiend pistool de waarheid boven tafel te krijgen. De introductie van een hacker lag daarom voor de hand. Hackers zijn nerds, antihelden, en bedienen zich van veel geloofwaardigere methoden om aan informatie te komen. Bovendien ligt cybercrime dichtbij mijn eigen vakgebied. Als IT’er heb ik veel en vaak mijn hoofd moeten breken over de vraag hoe je hackers buiten de deur houdt, en me verdiept in veel van de meest gangbare methoden om jezelf toegang te verschaffen tot andermans digitale leven. Als je met je laptop op een terras gaat zitten, en je gebruikt hun gratis WiFi, kan ik binnen een minuut of vijf alle e-mails lezen die je ontvangt en verstuurt."

Waar kwam de introductie van het thema machtsmisbruik vandaan?

"Het machtsmisbruik was nodig om Nikki het motief te geven om te doen wat ze doet. Bovendien wilde ik een antagonist voor Simon die onaantastbaar is, iemand tegen wie je je niet op een normale manier kunt verweren. Zo iemand moet aan de absolute top van de voedselketen staan en niet schromen zijn macht voor eigen gewin aan te wenden. Omdat het personage dat ik daarvoor creëerde volgens de uitgever wel erg veel gelijkenis vertoonde met een bestaande ex-topambtenaar van Justitie, hebben we toen ook maar besloten dat het verstandiger was een disclaimer in het boek op te nemen."

Wanneer kan de lezer een volgend boek uit de pen van Tim Notten verwachten?

"Nou, dat zou ik zelf zo langzamerhand ook wel eens willen weten. Helaas is een precies antwoord daarvoor van te veel factoren afhankelijk. Ik ben er in elk geval al wel aan begonnen. Het verhaal rijpt al minstens een jaar langzaam maar zeker in mijn hoofd. Ik heb nu een ruwe synopsis waarin ongeveer driekwart is uitgewerkt, en twee hoofdstukken in draft. Het schrijven daaraan staat nu even op een laag pitje, omdat de presentatie van Nikki en de promotie daar omheen voorrang heeft, maar zodra ik weer wat tijd heb ga ik met grote gretigheid verder aan mijn opvolger."

Benieuwd geworden naar deze thriller waarin het fatale spel van een hacker wordt beschreven? Ter gelegenheid van de verschijning van Nikki mag Hebban in samenwerking met Uitgeverij de Fontein vijf gesigneerde exemplaren van dit thrillerdebuut weggeven. Kijk voor meer details in de rechterkolom naast dit interview.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De vijf W's volgens... Tim Notten

 

Gerelateerd

Over

Tim Notten

Tim Notten

Tim Notten (1966) studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam. ...

Gesponsorde boeken