Hebban vandaag

Listmania /

De Week Tegen Pesten

Van 21 tot en met 25 september is het de Week Tegen Pesten 2015 op initiatief van Stichting School & Veiligheid. Dit jaar is het thema #DURFJIJHETAAN? Hebban laat zien wat je deze week kunt verwachten en stelde een lijst samen van boeken over het thema.


Stichting School & Veiligheid biedt voornamelijk leerkrachten ook dit schooljaar tips en lessuggesties over pesten en groepsdynamica. Volgens de stichting wordt ruim 10 procent van de leerlingen in groep 8 van de basisschool gepest. Voor scholieren op het voortgezet onderwijs gaat het om 7 procent. Sinds augustus dit jaar zijn scholen verplicht om te zorgen voor een sociaal veilige school. De Week Tegen Pesten sluit daar op aan. Wat dat precies inhoudt lees je op de website. Leerlingen zelf kunnen terecht op Pestweb, waar ze hun ervaringen kunnen delen of (anoniem) kunnen chatten met een van de medewerkers.

Pesttelevisie
Op televisie worden de gehele week programma’s uitgezonden over pesten, bijvoorbeeld door Het Klokhuis. Het informatieve jeugdprogramma besteedt in een speciale serie van vijf afleveringen aandacht aan het fenomeen. De Kindertelefoon organiseert op dinsdag 22 september een rondetafelgesprek waar met een aantal experts gesproken wordt over pesten.

In het tv-programma Op School (te zien van maandag tot en met donderdag om 19:50 uur) gaan presentatoren Arie Boomsma en Tim Hofman in gesprek met scholieren, leraren en deskundigen in het hele land en stellen hen de vraag: wat doe jij als toeschouwer van een situatie waarin gepest wordt? Grijp je in, kijk je toe of loop je mee? Vrijdag wordt de themaweek om 19:30 uur afgesloten met De Pest Test. Met deze persoonlijkheidstest houden Boomsma en Hofman verschillende BN’ers, Youtubers, het publiek en de kijkers een confronterende spiegel voor. Alle genoemde programma’s zijn te zien op NPO3.

Ook op Zapp! staan veel programma’s in het teken van de Anti Pest Week. Elke middag wordt om 15:30 een Zappbios-film uitgezonden die helemaal in het teken staat van pesten. In het programma de Anti Pest Club (van maandag t/m donderdag om 19:25 uur) gaat presentatrice Anne-Mar Zwart langs bij basisschoolklassen waar gepest wordt. Samen met de hele klas wil zij ervoor zorgen dat de sfeer verandert en iedereen in de klas met plezier naar school gaat.

Boekensteun
Kinderen die gepest worden kunnen wellicht ook steun vinden in boeken. Al is het maar om te ontdekken dat zij niet de enigen zijn, te kijken hoe anderen ermee omgaan of om het bespreekbaar te maken. Er zijn vele verhalen beschikbaar over het thema, voor alle leeftijdsgroepen. Hebban stelde een lijst samen van boeken voor verschillende leeftijden.

Voor 4+
Alles wat overblijft, Janna de Lathouder / ill. Anne Schneider (Clavis)                  
De dieren in het bos vinden Uil maar een rommelpot en een sloddervogel. Hij is verdrietig dat hij geen vrienden heeft. Maar Eekhoorn begrijpt hem.

Blote beer, Daan Remmerts de Vries (Hoogland & Van Klaveren)
Beer trekt zijn vacht uit om te zwemmen, die verdwenen blijkt als hij uit het water komt. Wat wordt hij uitgelachen!

Kleine Ezel en het zwarte schaapje, Rindert Kromhout / ill. Annemarie van Haeringen (Leopold)
Kleine Ezel en Jakkie vinden Schaapje maar vies ruiken en hij maakt ook nog alles kapot, zij het per ongeluk. Met hem spelen ze niet. En wanneer zij een gat in de feesttent rijden met hun zelfgebouwde racewagen geven ze gewoon Schaapje de schuld.

Krrrr... okodil!, Catherine Rayner (De Vries-Brouwers)
Wat heeft Krokodil er een lol in om iedereen de stuipen op het lijf te jagen! Maar dan komt boontje om zijn loontje…

Rikki, Guido Van Genechten (Clavis)
De andere konijnen lachen Rikki uit om zijn ene hangoor. Totdat hij er zelf ook om kan lachen!

Wie ´t hardst kan brullen, Thomas Taylor (De Vries –Brouwers)
Tijgertje Tico is een vervelende pestkop met zijn eeuwige harde gebrul waarvan de andere dieren steeds weer schrikken. Dat vraagt om een lesje…

Voor 6+
De hele erge Ellie en nare Nellie, Rindert Kromhout / ill. Annemarie van Haeringen Leopold)
De erge Ellie en nare Nellie zijn alle kinderen uit de buurt de baas. Maar als er grote mensen bijkomen, doen ze opeens poeslief…

De jongen die steeds viel, Thea Dubelaar / ill. Aimée de Jongh (De Eenhoorn)
TimTom Tuimel wordt gepest met zijn naam; op een dag noemt hij zichzelf Daan.

Munkel Trog, Janet Foxley / ill. Georgien Overwater (Lemniscaat)
Munkel Trog is wel een reus, maar hij is heel erg klein, het lachertje van de groep! Dan besluit hij op bezoek te gaan bij de Krielen, de mensen.

Operatie Flapoor, Leny van Grootel / ill. Saskia Halfmouw (Holland)
Tim wordt flink gepest met zijn flaporen en daarom wil hij geopereerd worden. Van opa krijgt hij een konijn... ook met flaporen!

Super Jan, Harmen van Straaten (Pimento)
Superman is Jans grote voorbeeld. Op de ochtend van zijn verjaardag ontdekt hij dat hij zelf ook superkracht heeft. Nu kan hij eindelijk de drie grootste pestkoppen van de school aanpakken!

Vlo en Stiekel, Pieter Koolwijk / ill. Linde Faas (Lemniscaat)
Floris is best wel klein, maar niet dapper. Arjan neemt hem steeds te grazen. Totdat er een nieuw meisje in de klas komt: Stiekel!

Voor 9+
Bruno wordt een superheld, Hakon Ovreas / ill. Oyvind Torseter (Querido)
Zodra de zon ondergaat, wordt Bruno Bruino: een superheld gewapend met kwast en bruine verf. Zo verft hij de fietsen bruin van de grootste pestkoppen van de school.

De Boskampi´s, Marjon Hoffman / ill. Annet Schaap (Ploegsma)
Rik, die wordt gepest, grijpt zijn kans als ze gaan verhuizen: hij neemt een nieuwe identiteit aan en vertelt aan iedereen dat zijn vader een maffioso is!

En de groeten van groep acht, Jacques Vriens (Van Holkema & Warendorf)
Meester Siem gaat met zijn achtste groep op kamp naar een Waddeneiland. Sommige kinderen zien het schoolkamp als de gelegenheid om anderen te pesten.

Moederruil, Ellen Stoop / ill. Annet Scholten (Holland)
Terwijl Bloem het thuis al niet makkelijk heeft, laten de drie pestmeiden op school haar ook al niet met rust. Dat verandert als het nieuwe meisje Wies zich opwerpt als haar vriendin.

Operatie Zeer Ernstige Ramp, Tosca Menten / ill. Elly Hees (Van Goor)  
Sam Veterklep wordt door meester Storm een Zeer Ernstige Ramp genoemd, omdat hij de hele buurt onveilig maakt en iedereen bang voor hem is. Maar Nona, het nieuwe meisje, maakt korte metten met zijn streken.

Vossenjacht, Anna van Praag (Leopold)
Lisa hoort op school bij de populaire groep, maar ze gaat ook om met de Turkse Esra, die zich met niemand bemoeit. Lisa heeft niet in de gaten hoe bang Esra is... 
Over de auteur

Julienne van den Heuvel

20 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Week Tegen Pesten

 

Overig

Kinderboeken over pesten

op 21 september 2015 door Lindy (Hebban Crew) 18 boeken 2 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken