Advertentie

Hebban vandaag

Column /

De Wereld Door Draaijer #4

In De Wereld Door Draaijer geeft cartoonist Edo Draaijer exclusief op Hebban.nl elke vrijdag zijn kijk op de boekenwereld. Deze week: adopteer een typemachine.

Klik op de afbeelding hierboven om de grote versie te zien.

Aflevering #4: Adopteer een typemachine

De typemachines van Hermans waren deze week weer heel even in Nederland. Een selectie van de in totaal 160 schrijfmachines van de in 1995 overleden W.F. Hermans, sinds vorig jaar te bezichtigen in boekhandel Limerick in Gent, kwamen ter sprake in tv-programma De Wereld Draait Door. Te gast waren boekhandelaar Gert Brouns en schrijvers Niña Weijers en Christophe Vekeman. Brouns ‘won’ de typemachines in juli 2013, Weijers en Vekeman adopteerden er sindsdien een. (zie verder het bericht op NRC. Hier kun je ook het fragment van De Wereld Draait Door terugkijken)

Weekoverzicht in 7 highlights door Debbie van der Zande.

1. Week van het Sportboek

Van 18 tot en met 25 april is het de Week van het Sportboek, die zal eindigen met de bekendmaking van het Sportboek van het Jaar. Luc Wierts belichtte in Startschot #2 alle nominaties en dook in het verleden van Ajax, dat precies twintig jaar geleden hun beste jaar ooit had. Eén van de boeken die over dat geweldige Ajax-jaar verscheen, is 1995 van Mike van Damme. Hebban geeft vijf exemplaren weg! Ben je meer een wielrenliefhebber dan een voetbalfan, dan is Draag nooit een gele trui van Alex van der Hulst een betere keuze voor je. Laten we die nou ook weggeven op Hebban.
Sportieve schrijvers, bestaan die? Bram Bakker weet het. Lees zijn column over schijvers, sport en de ECI Letterenloop. Voor de kleine sportliefhebber heeft Hebban tips voor boekjes over elke sport die bestaat (nou ja, bijna) op een rijtje gezet. Heel sportief is ook lekker buiten spelen.

 

2. Anthony Doerr wint Pulitzer Prize voor fictie

Auteur Anthony Doerr schreef Als je het licht niet kunt zien, een boek waar hij tien jaar aan werkte. Al die inzet is nu beloond met de Pulitzer Prize voor fictie 2015. Lees het interview dat Hebban met Doerr had: "Het is misschien aanlokkelijk om te denken dat mensen geen keuze hadden. Maar die had ieder individu wel degelijk. Die wetenschap is veel enger."

 

3. Op Hebban maak je kans

Als je Hebban al wat langer bezoekt, weet je dat er altijd veel giveaways zijn te vinden. Ook deze week strooien we met geweldige boeken. Op Hebban Young Adult kun je het debuut van Amber Hough winnen: De Vuurwens. Het bikiniseizoen komt er weer aan, maar ellendig dieten is niet aan de orde, als je Het Anti-dieet mag geloven. Heb je Out of Africa, met Meryl Streep en Robert Redford, ooit gezien? Wist je dat die film gebaseerd is op het gelijknamige boek van auteur Karen Blixen. Win Out of Africa en de opvolger Het huis aan de Sont, waarin je kunt lezen hoe het Karen Blixen is vergaan na haar gedwongen vertrek uit Afrika en het verlies van haar geliefde. Helemaal hip is eten uit je eigen tuin. Heb je geen tuin, regel dan een volkstuintje. Winnen kun je ook in de allereerste leesclub van Hebban Feelgood: we geven weg en bespreken het boek Een huis in Frankrijk van Eva de Wit.

 

4. Voorpublicatie van de nieuwe Erica James

Romantiekschijfster Erica James komt eind april met haar nieuwe boek De Bloemenjaren, waarvan je op Hebban Feelgood alvast de eerste hoofdstukken kunt lezen. Voor liefhebbers van romantiek en mysterie in een historisch jasje.

 

5. Anuar: ‘De lach of niet? Nu wist ik niet wat de reactie zou zijn.’

Hebban Young Adult interviewde stand-up comedian Anuar, die net zijn debuut uitbracht, dat de intrigerende titel Op zoek naar mijn voorhuid draagt. Anuar zegt: "In mijn ogen is iedereen Nederlander."

 

6. Hendrik Jan Korterink: 'Het gaat altijd om de mens achter het misdrijf'

Hendrik Jan en Anna Korterink schreven samen Moordmakelaar, een boek over Fred Ros, de kroongetuige in het Passage-proces. Hendrik Jan Korterink vertelt over misdaadjournalistiek en waarom dat leuker is dan politieke journalistiek "...oeverloos en voorspelbaar geleuter waar ik niet veel tijd aan besteed." 

 

7. Eerste Vlaamse misdaadschrijfster in Mystery Magazine

Internationaal succes voor Hilde Vandermeeren. Haar verhaal The Lighthouse wordt opgenomen in het Amerikaanse tijdschrift Mystery Magazine. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke Vlaamse auteur die in het blad komt.

PS: Je hebt nog een laatste kans om je aan te melden voor de masterclasses van auteur Thomas Olde Heuvelt of een boekenpakket te winnen!

 
  


Over de auteur

Edo Draaijer

3 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Wereld Door Draaijer #4

 

Gerelateerd

Over

Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans (1921-1995) was een Nederlandse auteur die over het alge...

Anthony Doerr

Anthony Doerr

Anthony Doerr (1973) heeft met zijn werk al vele gerenommeerde literaire prijzen...

Erica James

Erica James

Erica James (1960) is een Britse bestsellerauteur. Ze werkte als als s...

Anuar

Anuar

Anuar (1978) is stand-up comedian. Hij maakte vijf shows, die alle zeer goed ont...

Hendrik Jan Korterink

Hendrik Jan Korterink

Hendrik Jan Korterink (1955) is een Nederlandse auteur en freelance misdaad...

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren (°1970) studeerde psychologie en is de meest bekroonde Vlaam...

Gesponsorde boeken