Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De wereld rond met Young Adult

door Lindy (Hebban Crew) 3 reacties
Ben jij een echte YA-lezer en wil jij jezelf nog eens extra uitdagen? Heb je al een leesdoel voor jezelf gesteld of wil je alsnog meedoen aan een reading challenge en daar een echte ontdekkingsreis van maken? Probeer onze Hebban Landenchallenge. Als extra support delen we YA-boekentips!


In de Hebban Reading Challenge bepaal je zelf het aantal boeken dat je in een jaar wilt lezen. Wil je jezelf extra uitdagen, dan kun je er ook nog eens voor kiezen om YA-boeken uit alle windstreken te lezen. Er is ook een handige afvinklijst om je leesreis op bij te houden!   

Het is nog niet makkelijk om tussen de stapels trendy dystopische en fantastische verhalen YA-boeken te vinden die zich in bestaande landen afspelen (afgezien van de Verenigde Staten, waar de meeste vertaalde en contemporary Young Adult vandaan komt). Natuurlijk kun je kiezen voor een challenge waarin je ook Panem (De hongerspelen) en Prythian (Hof van doorns en rozen) van je lijstje kunt afstrepen, maar kies ook eens voor onderstaande titels.  

Heb jij nog andere tips? Laat het hieronder weten in de reacties.      

Nederland & Duitsland  

Genoeg YA-boeken die zich in Nederland afspelen, maar deze twee titels zijn bijzonder omdat ze oorspronkelijk niet in het Nederlands geschreven werden. Zo schreef de Amsterdamse Corinne Duyvis de scifi-roman On the Edge of Gone, dat naar het Nederlands werd vertaald als Op de rand van het niets. Hoewel het verhaal zich in de toekomst afspeelt, situeert het zich in een nog steeds herkenbaar Amsterdam. Ook John Green koos de Nederlandse hoofdstad voor een deel van zijn roman Een weeffout in onze sterren.  

De Duitse Antonia Michaelis koos haar thuisland als basis voor De sprookjesverteller, een bijzonder boek dat een liefdesverhaal én YA-thriller ineen is. De Vlaamse Aline Sax woonde zelf een paar jaar in Berlijn en dat diende als inspiratie voor de historische YA-roman Grensgangers, over de gevolgen die de Muur op vele levens had.  

Frankrijk & Italië  

Parijs is nog steeds de stad van de liefde en dus kozen Stephanie Perkins en Gayle Forman de Franse hoofdstad als decor voor hun twee liefdesverhalen, resp. Anna & The French Kiss en Haar dag.  

Toch passen liefdesverhalen ook prima in Italië, zo bewijzen Jenna Evans Welch (met Liefde en gelato, dat zich in Toscane afspeelt) en Melinda Taub (met De strijd om Verona, waarin ze vertelt wat er gebeurt ná de dood van Romeo & Julia). Twee titels die officieel niet onder de noemer Young Adult vallen, maar wel veel door jongeren gelezen worden zijn Anna van Niccolo Ammaniti en De ijsmakers van Ernest van der Kwast. Anna, over een futuristisch Italië, werd in 2016 genomineerd voor de Hebban Award voor Beste Young Adult en De ijsmakers (over een familie van ijsmakers in het noorden van Italië) won in hetzelfde jaar de Dioraphte Literatourprijs.    

Spanje, Engeland & Ierland

Een YA-roman die dit jaar voor de Dioraphte is genomineerd, is Weg van Jowi Schmitz. Het verhaal is gebaseerd op eigen ervaringen van de schrijfster, die net als haar hoofdpersonage van huis wegliep en in Barcelona terechtkwam. Ook het hoofdpersonage in De weg van Siobhan Dowd onderneemt een roadtrip, maar dan van Londen naar Ierland. Zij verlaat haar pleeggezin en gaat op zoek naar haar biologische moeder, bij wie ze eerder uit huis werd geplaatst.  

In De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht van Jennifer E. Smith ontmoet een 17-jarig meisje in het vliegtuig naar Londen de jongen van haar dromen, maar eenmaal aangekomen in de metropool raken ze elkaar kwijt, nog voordat ze telefoonnummers uit kunnen wisselen. Er volgen 24 bizarre uren in de stad.  

In 13 enveloppen, 1 rugzak van Maureen Johnson bezoekt het hoofdpersonage niet alleen Londen, maar ook Rome, Parijs, Amsterdam én het Griekse Korfu als ze de dertien aanwijzingen van haar overleden tante opvolgt. Ook in het scifi-verhaal Duizend stukjes van jou van Claudia Gray speelt Londen een rol, al is het dit keer een futuristische versie en reist de hoofdpersoon ook af naar het hof van de tsaar in Rusland.    

Buiten Europa  

Enkele YA-boeken die zich buiten Europa afspelen zoomen in op grote historische gebeurtenissen. Zo neemt Linzi Glass je mee naar Zuid-Afrika met haar roman Ruby Rood, waarin ze vertelt over een eerste liefde tegen de achtergrond van het groeiende verzet tegen de apartheid in de jaren 70.  

Ook de Argentijnse Inés Garland vertelt over de politieke onrust in de jaren 70 en 80. Tegen de achtergrond van de Argentijnse militaire dictatuur lees je het verhaal van Alma, die ieder weekend doorbrengt in het buitenhuis van de familie op een eiland in de buurt van Buenos Aires. Ze wordt verliefd op Marito, maar haar ouders keuren de liefde af. Steen, papier, schaar is genomineerd voor de Dioraphte Literatourprijs 2017.  

Dansen tussen golven traangas van Monique Samuel neemt je mee naar een ander deel van de wereld waar iets minder lang geleden politieke onrust hoogtij vierde. De Egyptische Revolutie staat centraal; door de ogen van vier jongeren beleeft de lezer de dagen van protest en volksopstanden die voorafgingen aan het aftreden van president Hosni Mubarak.  

Heb jij nog andere tips? Laat het hieronder weten in de reacties.    Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
391 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De wereld rond met Young Adult

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken