Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De winnaar van de Harland Awards 2021!

door Hebban Crew 65 reacties
Na ruim drie maanden is het zover: de winnaar van de Harland Awards is bekend! Tot 31 oktober 2021 konden verhalen in de genres fantasy, sciencefiction, horror en magisch realisme ingezonden worden. Uit de 190 inzendingen is, met dank aan het harde werk van de lezersjury, een shortlist van 15 samengesteld, waaruit een winnaar en vier runners-up zijn geselecteerd. Nu op Hebban: de uitslag van de Harland Awards 2021!

De feestelijke uitreiking van de Harland Awards zou vandaag plaatsvinden tijdens de Middag van het Fantastische Boek. Helaas hebben Bibliotheek Utrecht, Stichting Fantastisch Genre en Hebban.nl moeten besluiten dit evenement af te gelasten, omdat het risico te groot was dat de coronamaatregelen roet in het eten zouden gooien. Nu is gebleken dat – uitgerekend de dag vóór de geplande Middag – de coronamaatregelen versoepeld zijn en dat de uitreiking toch live zou hebben gekund. Heel jammer en zuur, maar gelukkig is het programma dat we samengesteld hadden goed 'houdbaar', dus we zijn van plan de Harland Awards 2022 wél live uit te reiken in Bibliotheek Utrecht tijdens de Middag van het Fantastische Boek 2023.

Maar de Harland Awards 2021 moeten natuurlijk wel uitgereikt worden! Daarom doen we dat nog één keer hier op Hebban.nl. Lees hieronder het wedstrijdverloop, de winnaar en runners-up en natuurlijk de volledige uitslag.

De schrijfwedstrijd

De Harland Awards verhalenwedstrijd is de langst lopende, grootste en meest prestigieuze schrijfwedstrijd voor speculatieve verhalen in de Lage Landen. Deze prijs heeft veel verschillende namen gehad: de King Kong Award (1976-1995), de Millenniumprijs (1996-2002), de Paul Harland Prijs (2003-2014) en de Harland Awards (2015-heden).

Meerdere duizenden auteurs hebben in de loop der jaren hun verhaal ingestuurd om mee te dingen naar de hoofdprijs en – vooral – de eeuwige roem. Winnaars, zoals Erik Betten, Thomas Olde Heuvelt, Paul Evanby, Christien Boomsma en Bo Balder, zijn in binnen- en zelfs buitenland doorgebroken met hun verhalen en boeken.

De editie van 2021 werd voor de tweede keer georganiseerd door Hebban.nl in samenwerking met de Stichting Fantastisch Genre. Dit jaar waren er 190 inzendingen, waarvan er 2 gediskwalificeerd zijn. De overgebleven 188 verhalen zijn beoordeeld door 42 voorselecteurs, geworven uit enthousiaste lezers en kenners van de fantastische genres.

De eindjury

De top 15 die uit de voorselectie kwam is beoordeeld door een deskundige eindjury, bestaande uit Hajnalka Bata, uitgever bij Meulenhoff Boekerij, recensent en Millenniumprijs-winnaar Anne-Claire Verham, Harland Awards 2020-winnaar Jeroen de Leeuw en Hebban Crewlid Debbie van der Zande. Zij kwamen tot een top vijf en een winnaar!

De uitslag

De winnaar

De Harland Awards 2021-schrijfwedstrijd is gewonnen door Gerthein Boersma met het verhaal 'Parterretrap'. De jury schreef over dit verhaal:

'Heel sterk tijdreisverhaal. Het had zomaar cliché kunnen zijn, als het niet zo goed was uitgevoerd.'

'Fenomenaal! Simpel omschreven, maar heel ingenieus bedacht. Vooral het einde is echt meesterlijk.'

'Van alle plotverwikkelingen in deze finale rondom het reizen door tijd en/of dimensies, is dit de meest vernuftige. Van de rake opening tot en met de spectaculaire climax met dubbele ontknoping steekt dit verhaal goed in elkaar en is het origineel.'

De runners-up

De vier runners-up zijn:

2. Jan van Gorkum met het verhaal 'Spiegeltijd'
3. Marius van Bruggen met het verhaal 'Tijd verandert alles'
4. Rene van Dijk met het verhaal 'Daar ligt Dondergat'
5. Anouk Slaats met het verhaal 'Opgejaagd'

Gefeliciteerd allemaal!

Gratis download

Deze vijf verhalen verschijnen volgende week in een speciale Hebban-epub, die gratis gedownload kan worden door Hebban-leden. Heb je nog geen Hebban-account? Maak er dan snel een aan zodat ook jij je exemplaar kunt downloaden.

Op dit moment loopt die andere grote schrijfwedstrijd op Hebban: De Zilveren Strop voor spannende verhalen. Ook bij deze schrijfwedstrijd zijn speculatieve verhalen toegestaan, als er maar een spannend element dominant aanwezig is. In het najaar van 2022 wordt de volgende editie van de Harland Awards georganiseerd en daarbij kun je opnieuw uitgaan van een deadline in oktober.

Lees op de volgende bladzijde het wedstrijdverloop en de volledige uitslag.Over de auteur

Hebban Crew

2549 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De winnaar van de Harland Awards 2021!

 

Gerelateerd