Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

De winnaar van de Hebban Debuutprijs 2020: 'Viktor' van Judith Fanto

door Hebban Crew 24 reacties
Judith Fanto heeft de Hebban Debuutprijs 2020 ontvangen voor ‘Viktor’. De historische roman verscheen afgelopen maart bij uitgeverij Ambo|Anthos. In het boek gaat hoofdpersoon Geertje op zoek naar de waarheid rond Viktor Rosenbaum, de raadselachtige broer van haar grootvader. De auteur ontving de award uit handen van juryvoorzitter Gerben de Bruijn en Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen. Lezerscommunity Hebban reikte de prijs voor de vijfde keer uit. Vorig jaar won Thomas Rueb met ‘Laura H.’.

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De tienkoppige jury onder leiding van juryvoorzitter Gerben de Bruijn (boekverkoper) roemde Fanto om haar schrijfstijl, de kwaliteit die je in de eerste zin al herkent, haar opbouw van een scène en de vorm van deze roman die absoluut naar meer smaken.

De longlist voor de Hebban Debuutprijs werd in april bekendgemaakt, waarna een lezersjury van ruim honderd lezers de shortlist bepaalde. De andere genomineerden waren Bianca Boer met Draaidagen, Lucia van den Brink met Niemand zoals hij, Splinter Chabot met Confettiregen en Dido Michielsen met Lichter dan ik.

De eindjury bestaat traditiegetrouw uit boekverkopers en Hebban-redacteuren. Naast juryvoorzitter Gerben de Bruijn (Boekhandel Post Scriptum) bestond de jury uit boekverkopers Monique Eskens (Boekhandel De Drvkkery), Pauline Goedemans (Boekhandel Grimbergen), Daphne de Haan (Boekhandel Waanders in de Broeren), Remco Houtepen (Boekhandel Libris Venstra) en Arno Koek (Boekhandel Blokker), en Hebban-redacteuren Aimee van Tienoven, Anouk van der Zee, Lindy de Jong en Debbie van der Zande.

Over Judith Fanto

Judith Fanto is jurist en publiceerde tal van artikelen in medische en juridische vakbladen, richtte Stichting Joods Apeldoorn op en stond aan de wieg van de glossy Eigen! De roman Viktor is haar debuut en is gebaseerd op de lotgevallen van de Weens-Joodse familie van Fanto.

Over Viktor

Met Viktor schrijft Judith Fanto een hartveroverende, waargebeurde familiegeschiedenis over de betekenis van familiebanden. Wenen, 1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark. Tussen hen ontstaat een levenslange vriendschap en Bubi wordt opgenomen in de gegoede Weens-Joodse familie. Viktor, die maar niet wil deugen, ontpopt zich als patser en rokkenjager en maakt geen van zijn vele studies af, tot groot verdriet van de intellectuele Rosenbaums. De Anschluß in 1938 vormt een keerpunt: met heldhaftige vindingrijkheid en brutaliteit beschermt Viktor iedereen die hij liefheeft.

Nijmegen, 1994. Geertje Rosenbaum, de jongste telg van de familie, rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. Wanneer houdt haar familie nu eindelijk op met onderduiken? En waarom wordt Viktor, de broer van haar grootvader, doodgezwegen? Als Geertje op onderzoek uitgaat, stuit ze op een onwaarschijnlijk familiegeheim. De roman Viktor is het debuut van Judith Fanto en is gebaseerd op de lotgevallen van de Weens-Joodse familie van Fanto. Viktor heeft echt bestaan.

Over de Hebban Debuutprijs

De Hebban Debuutprijs 2020 richt zich op Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning, feelgood en young adult voor het eerst verschenen tussen 1 april 2019 en 1 april 2020. De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018) en Thomas Rueb met Laura H. (2019).Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De winnaar van de Hebban Debuutprijs 2020: 'Viktor' van Judith Fanto

 

Gerelateerd

Over

Judith Fanto

Judith Fanto

Judith Fanto is jurist en publiceerde tal van artikelen in medische en juridisch...