Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Zeven zussen-auteur Lucinda Riley (55) overleden

door Hebban Crew 41 reacties
Zojuist bereikte ons het vreselijke nieuws dat 'De zeven zussen'-auteur Lucinda Riley plotseling is overleden. Ze kampte al jaren met haar gezondheid, maar dit nieuws komt onverwacht.

Lucinda Riley (1966-2021) was verantwoordelijk voor het grootste boekenverkoopsucces van de afgelopen jaren met de 'De zeven zussen'-reeks. Wereldwijd werden er al meer dan vijfentwintig miljoen exemplaren van haar romans verkocht. In Nederland en België gingen er al meer dan drie miljoen boeken over de toonbank. Zon, het zesde deel, vertaald door Dieuwke van der Veen, Kees van Weele, Irene Goes en Anne Jongeling was met 227.000 exemplaren het bestverkochte boek van 2020. Daarmee stond ze voor het derde jaar op rij met een boek op de eerste plek en was ze de meest voorkomende auteur in de lijst. Er stonden maar liefst veertien van haar boeken in de Top 100 en zes keer in de top 10. In april, kort voor het verschijnen van De zevende zus, werd bekendgemaakt dat er nog een achtste boek zou volgen, dat over Pa Salt zou gaan.

Stichting CPNB is getroffen door het onverwachte overlijden van Lucinda Riley. CPNB-directeur Eveline Aendekerk: 'Jarenlang domineerde Lucinda Riley met haar 'De zeven zussen'-serie de wekelijkse Bestseller60-lijsten en de jaarlijkse CPNB Top 100 Bestverkochte boeken en vestigde daarin unieke records. Ze is misschien wel de grootste leesbevorderaar van dit moment. Als CPNB-directeur heb ik haar meerdere officiële Gouden en zelfs een Platinum boek mogen uitreiken. We wensen haar familie en vrienden, uitgeverij en haar lezers veel sterkte met dit verlies.'

Uitgever Sander Knol: 'Ze blijft bij ons, in haar boeken, personages en verhalen. Op ieder moment kunnen we weer de eerste bladzijde van een van haar romans openslaan en ons laten meevoeren door haar geweldige verbeeldingskracht en scherpe inzicht in de menselijke ziel. Het is vanwege dat unieke talent dat ze met de 'De zeven zussen'-serie uitgroeide tot de meest succesvolle auteur van deze eeuw, met wereldwijd maar vooral ook in Nederland en Vlaanderen miljoenen liefhebbers. Ze schreef echter niet voor een abstract miljoenenpubliek, maar voor steeds die ene lezer die zich op dat moment in haar boeken verloor.'

De auteur begon met schrijven nadat ze op haar drieëntwintigste het Epstein-Barr-virus kreeg, verantwoordelijk voor de ziekte van Pfeiffer, en ze aan haar bed was gekluisterd. Ze bracht haar dagen door met het op papier zetten van haar fantasie en schreef zo haar eerste boek. Een vriend gaf het aan een literair agent en Riley kreeg direct een contract voor drie boeken aangeboden. 'Daarna voelde het alsof ik elk jaar zowel een boek als een baby op de wereld bracht,' vertelde ze op haar website.

Riley had zichzelf aangeleerd om boeken te dicteren. Haar hyperactiviteit zorgde ervoor dat ze moeite had om achter een computer te zitten.

'Het ging in het begin erg stroef; gedeeltelijk omdat het nogal dom voelde om de hele tijd tegen mezelf te praten, maar ook omdat de kinderen het hilarisch vonden dat ik de leestekens hardop moest uitspreken. Echter, hoe meer ik op deze manier "schreef", hoe makkelijker en natuurlijk het begon te voelen. Tenslotte is de kunst van het verhalen vertellen origineel begonnen bij orale overlevering, niet bij het geschreven woord.'

De Plejaden

'Op Nieuwjaarsdag 2012, terwijl ik keek naar de nachtelijke sterrenhemel, kreeg ik ineens inspiratie voor een ambitieuze boekenserie van meerdere boeken die losjes gebaseerd waren op de legendes van de zussen van het Zevengesternte.'

Riley liet zich voor haar reeks inspireren door het Zevengesternte, ook wel de Zeven Zusters of de Plejaden genoemd, een sterrencluster aan de hemel. Met het menselijk oog kun je 's nachts altijd minstens zes sterren van deze constellatie zien. De zevende varieert in helderheid en is daarom niet altijd zichtbaar. Waarom dit zo is, is nog altijd onbekend.

De Plejaden behoren tot de eerste sterren die je tegenkomt in de literatuur, zo worden ze al genoemd in Chinese kronieken van zo'n 2.350 jaar voor Christus. Ook voor de Grieken, Aborigines, inheemse Amerikanen, Egyptenaren en vele andere volken waren de zussen onderdeel van verhalen en legendes. Riley heeft zich voor haar reeks vooral gebaseerd op de Griekse mythologie rondom de zussen, die je op haar website kunt vinden.

De zeven zussen

In de 'De zeven zussen'-serie staat in elk boek een andere zus centraal. Allen zijn ze geadopteerd door de met mysterie omgeven Pa Salt en naar zijn eiland gebracht om in weelde op te groeien. De zussen komen stuk voor stuk uit een ander deel van de wereld en hebben om die reden elk een eigen oorsprong om te ontdekken. Na het overlijden van Pa Salt krijgen ze aanwijzingen om hun verleden te ontrafelen en de redenen waarom ze door hem geadopteerd zijn.

(7504)
Maia's verleden brengt haar naar het Rio de Janeiro van de jaren tachtig en de roerige jaren twintig in Parijs.
(5676)
Ally's verleden voert haar naar het Noorwegen van honderd jaar eerder, naar de onbekende zangeres Anna Landvik.
(5014)
Star ontdekt in Londen de onafhankelijke, geëmancipeerde Flore MacNichol die honderd jaar eerder leefde.
(4748)
CeCe's enige aanwijzing is een zwart-witfoto en de naam van een vrouw die honderd jaar geleden in Australië leefde.
(4380)
Tiggy wordt naar het Spaanse Granada gestuurd om het spoor van de zigeunergemeenschap van Sacromonte te volgen.
(3933)
Electra zoekt een oplossing voor haar problemen op de prachtige, uitgestrekte vlaktes van Kenia dankzij een bijzondere brief.
(2194)
De zussen proberen het spoor van de zevende zus te volgen, maar het lijkt erop dat ze helemaal niet gevonden wil worden...

Auteursfoto: Roni Rekomaa Lehtikuva

Meer Lucinda Riley op Hebban:Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zeven zussen-auteur Lucinda Riley (55) overleden

 

Over

Lucinda Riley

Lucinda Riley

Lucinda Riley schreef op haar vierentwintigste haar eerste roman. De boeken van ...

Gesponsorde boeken