Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Zwaluwman - een sprookjesachtige roman

Maar liefst vijftig lezers bevatte de Hebban Leesclub voor De Zwaluwman. Leesclubcoördinatoren Ellen IJzerman en Guy Doms hadden er hun handen vol aan, maar hebben de discussie tot een uitstekend einde weten te brengen. Lees hun samenvattende eindverslag.

De Zwaluwman is een sprookjesachtig, knap verteld magisch verhaal, waarin de zevenjarige, Poolse Anna wordt gevolgd vanaf het moment dat ze door haar vader onder de hoede van Herr Doktor wordt achtergelaten. Haar vader heeft namelijk de opdracht gekregen zich te melden bij de Duitse bezetters. Het is de laatste keer dat Anna haar vader ziet. Herr Doktor brengt Anna aan het eind van de dag terug naar het gebouw waar zij met haar vader woont, draait zich om en maakt dat hij wegkomt. De volgende dag brengt Anna uren door in de buurt van de winkel van Herr Doktor in de hoop dat haar vader weer komt opdagen, maar tevergeefs.

In plaats daarvan ontmoet ze de Zwaluwman die haar, zij het onwillig, onder zijn hoede neemt. Ze verlaten Krakau, en zwerven maandenlang rond, zoveel mogelijk uit de buurt van mensen blijvend. De Zwaluwman leert Anna overleven door raadgevingen zoals 'Als je gevonden wordt, verdwijn je voor altijd' (net als Anna’s vader) en 'Zolang je blijft lopen, kun je niet gevonden worden'. Hij vertelt haar verhalen over de Wolven en de Beren, waarom je die zoveel mogelijk moet mijden. Hoewel de Zwaluwman Anna veel vertelt, vertelt hij niets over zichzelf, niets over de spulletjes in zijn tas, niets over de redenen dat hij zo somber, en soms zelfs dreigend is. Na verloop van tijd sluit de vrolijke, ietwat luidruchtige en vaak sentimentele reb Hirschl zich bij het tweetal aan. Op aandringen van Anna, want de Zwaluwman moet niets van reb Hirschl hebben. Het is het begin van het lange einde van de omzwervingen, en het begin van het einde van de oorlog die helaas nog wel gruwelijke stuiptrekkingen vertoont. Het lukt het zwervende drietal steeds minder goed zich daar verre van te houden. Uiteindelijk lukt dat niet meer, gebeurt het onvermijdelijke en valt de groep uiteen. Dan is het aan Anna om te bewijzen dat de lessen van de Zwaluwman niet voor niets zijn geweest.


Sprookjesachtig

Veel deelnemers vinden De Zwaluwman een sprookjesachtige roman, waarin de auteur Gavriel Savit bewust dingen open heeft gelaten. Op die manier kan elke lezer afzonderlijk een eigen versie van het verhaal verzinnen. Hoewel velen dat op prijs stellen, zijn er ook deelnemers die dat niet fijn vinden. Vooral met het einde hebben sommigen wat moeite. Een ruime 3,5 ster is het eindgemiddelde van deze enorme leesclub rond De Zwaluwman. Met als kers op de taart vijf keer de volle buit van 5 sterren.

Met vijftig deelnemers die samen 1.500 berichten plaatsen over het boek De Zwaluwman kon dit wel eens de grootste en meest actieve leesclub in de geschiedenis van Hebban zijn. Wil je het volledige eindverslag van leesclubcoördinatoren Ellen en Guy lezen, dan kun je terecht op de leesclubpage.

Ga naar de leesclubpage van De ZwaluwmanOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De Zwaluwman - een sprookjesachtige roman

 

Gerelateerd

Over

Gavriel Savit

Gavriel Savit

Gavriel Savit studeerde aan de universiteit van Michigan in Ann Arbor en woont i...

Overig

Hebban Leesclub Hall of Fame 2016

op 02 maart 2016 door Hebban Crew 123 boeken 30 volgers 4 reacties 8 likes

Hebban Spots

De Zwaluwman

67 volgers

Welkom bij de leesclub rond het boek De Zwaluwman van Gavriel Savit (Uitgeverij Ambo|Anthos). 13 juni: de leesclub is afgerond met een gemiddelde waardering van 3,5 ster. Lees het door de...

Gesponsorde boeken