Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Debutante uit Hengelo bestormt bestsellerlijst New York Times

Marieke Nijkamp uit Hengelo staat met haar debuutroman 'This it where it ends' in de top 10 van de bestsellerlijst voor jeugdboeken van de New York Times. 'Mooi toch?'

This is where it ends gaat over een schietpartij op een highschool in de Verenigde Staten. Nijkamps boek volgt vier tieners tijdens een 54 minuten durende schietpartij op school. De directe aanleiding voor het boek was een 'school shooting' in 2012. Op een school in Sandy Hook, Connecticut vielen toen 28 doden.

'Het is mijn verbazing die me ertoe bracht dit boek te schrijven', zegt de 30-jarige Marieke Nijkamp in een interview met dagblad Tubantia. 'Verbazing, omdat dit soort afschuwelijke incidenten voor Amerikanen heel gewoon zijn. Het gebeurt bij wijze van spreken iedere week, dat iemand met een pistool of geweer een school binnenstapt en erop los schiet. Het inspireerde met tot dit boek. Het is fictie, want dat ligt me het beste.'

Nijkamps boek staat in de categorie jeugdboeken van de New York Times Book Review (editie 20 maart) op de zesde plaats. 'Ja, mooi toch?', reageert ze nuchter. 'Het boek slaat aan.' Ze weet niet precies hoeveel ervan zijn verkocht. In de VS zijn op dit moment 30.000 exemplaren in omloop.

Ze schreef ooit in het Nederlands, maar heeft tijdens haar studie veel gereisd. Ze ging vaak naar Engeland. Daar vroegen vrienden of ze eens iets in het Engels kon schrijven. Dat beviel haar erg goed. 'Het sloot goed aan bij de manier waarop ik verhalen wilden vertellen.' Op dit moment zijn de vertaalrechten nog niet aan Nederland verkocht. Ze is inmiddels bezig aan haar tweede boek. Dat gaat over een meisje dat teruggaat naar haar geboortestad om uit te zoeken of haar beste vriendin destijds vermoord is, of zelfmoord heeft gepleegd.

(Bron: Tubantia, NOS.nl, foto: Twitter)Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Debutante uit Hengelo bestormt bestsellerlijst New York Times

 

Gesponsorde boeken