Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Debutanten domineren Britse literatuurprijs voor vrouwen

Van de twintig auteurs die op de longlist staan van de Baileys Women's Prize for Fiction zijn er elf debutant. Maar er zijn ook gevestigde namen in de race.

De award, voorheen bekend als de Orange Prize, wordt toegekend aan de beste roman geschreven door een vrouw en gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar won Ali Smith de prijs met haar roman How to be Both (Het een als het ander, in Nederlandse vertaling) en kreeg een cheque van 30.000 Britse pond (zo'n 38.000 euro) en een bronzen beeldje genaamd  Bessie mee naar huis.

Onder de gevestigde namen zijn Kate Atkinson, die al eerder met haar roman A God in Ruins (Gevallen god) de Costa Book Award won en Hanya Yanagihara die de shortlist van de Booker Prize bereikte met A Little Life (Klein leven). Op de longlist staan auteurs uit zeven landen. Een van hen is Petina Gappah, de eerste auteur uit Zimbabwe die sinds de prijs in 1996 in het leven werd geroepen, op de longlist staat. Gappah is een advocaat die in Zwitserland werkzaam is. In haar debuut The Book of Memory schrijft ze over een albinovrouw die in Harare ter dood is veroordeeld. 

De genomineerden worden op 11 april bekendgemaakt en op 8 juni wordt de winnares bekroond. Jurylid Elif Shafak is verheugd over de samenstelling van de longlist. 'Het is geod om te zien dat er een mix is van bekende en minder bekende schrijvers. Het geeft de flexibiliteit en de kracht van de prijs goed weer. En dit zal nieuwe schrijvers van welke leeftijd dan ook alleen maar aanmoedigen.'


(Bron: BBC, The Independent)Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Debutanten domineren Britse literatuurprijs voor vrouwen

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken