Hebban vandaag

Nieuws /

Debuut bekroond met oudste Britse letterenprijs

In het licht van wat wij weten, het debuut van de Britse schrijver Zia Haider Rahman, is gisteren bekroond met de oudste literaire prijs van Engeland, de James Tait Black Prize.

Behalve Haider Rahman won ook Richard Benson de James Tait Black Prize, maar dan in de categorie biografie. In The Valley portretteert Benson een mijnwerkersfamilie in Yorkshire. De twee prijzen worden jaarlijks toegekend door de universiteit van Edinburgh. Zowel Haider Rahman als Benson ontvangt tienduizend Britse pond (ruim 14.000 euro).

Volgens juryvoorzitter professor Randall Stevenson gaat Zia Haider Rahman (foto) in zijn roman in op een scala aan kwesties: de oorlog in Afghanistan, de opkomst van het moslimfundamentalisme en de bankencrisis. 'Hij onderzoekt grondig de problemen op het politieke en economische vlak, die verder maar weinig in fictieboeken worden aangestipt.'

De James Tait Black Awards werden in 1919 in het leven geroepen door Janet Coats, de weduwe van uitgever James Tait Black. Ze wilde hiermee de herinnering van haar mans liefde voor de letteren levend houden. De prijs werd eerder gewonnen door D.H. Lawrence, Graham Greene, Angela Carter en Ian McEwan.   

In In het licht van wat wij weten beschrijft Zia Haider Rahman het leven van een investeringsbankier. Het is september 2008 en het verhaal speelt zich in een fraai huis in South Kensington in Londen. De bankier nadert de veertig, zijn carrière staat op springen, zijn huwelijk is in het slop geraakt. Aan de deur van zijn huis meldt zich een onverwachte bezoeker, een man van een jaar of vijftig, afkomstig uit Zuidoost-Azië, zo lijkt het, morsig gekleed.

Het duurt even voor de bankier in hem zijn verloren vriend Zafar herkent, in zijn studietijd al een briljant wiskundige, die jaren geleden onder vreemde omstandigheden van de aardbodem verdween. Eenmaal binnen begint Zafar aan het verhaal dat duidelijk maakt waarom hij is teruggekeerd: om een bekentenis af te leggen. Wat volgt is de geschiedenis van twee gezworen kameraden, die onafscheidelijk zijn totdat de een de ander verraadt. Hun gesprek dat in de intimiteit van de huiskamer begint, vertakt zich gaandeweg over de hele wereld.

(Bron: BBC)Over de auteur

Hebban Crew

2166 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Debuut bekroond met oudste Britse letterenprijs

 

Gerelateerd