Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Deense schrijfster voor rechter wegens vervoer vluchtelingen

door Hebban Crew 3 reacties
Terwijl schrijvers in Nederland in lichte paniek zich afvragen wat ze naar het Boekenbal aanmoeten, staat hun Deense vakgenote Lisbeth Zornig Andersen vandaag voor de rechter. Ze gaf een Syrische familie een lift naar Kopenhagen en wordt nu verdacht van mensensmokkel.

Het proces tegen schrijfster en oud-kinderombudsvrouw Lisbeth Zornig Andersen is een in een serie rechtszaken tegen Denen die vorig jaar asielzoekers hielpen tijdens hun voettocht richting Zweden. De zaak 

wordt door mensenrechtenactivisten beschouwd als de zoveelste doorgeslagen poging om asielzoekers af te schrikken. 

De Deense wet verbiedt mensen zonder verblijfsstatus te vervoeren. Toen in het najaar van 2015 duizenden asielzoekers langs de Deense wegen liepen, voelden veel mensen zich echter geroepen hen een lift aan te bieden. Veel van de migranten waren vanuit Duitsland komen lopen en onderweg naar buurland Zweden, waar de asielprocedure toen nog soepeler was. 

Toen Zornig Andersen in september door Denemarken reed en drommen asielzoekers zag besloot ze een Syrische familie mee te laten rijden naar Kopenhagen. Ze werd door de Deense televisie geïnterviewd terwijl ze hen liet instappen.

De man van Zornig Andersen 

staat eveneens terecht voor mensensmokkel, omdat hij de Syrische familie na hun aankomst in Kopenhagen naar het station reed en treintickets naar Zweden voor hen kocht. 

Volgens the Guardian werden van september 2015 tot februari 2016 278 Denen gearresteerd voor het vervoeren van mensen zonder verblijfsvergunning. De schrijfster en haar man kunnen elk een geldboete van 3.408 euro krijgen. Het koppel pleit onschuldig. ‘Wat ze deden is mensen helpen binnen de Deense landsgrenzen. Mensensmokkel is geld verdienen door mensen over de grens te brengen’, zegt advocaat Bjørn Elmquist aan The Guardian.

De nu 48-jarige Zornig Andersen publiceerde vijf jaar geleden haar autobiografie Woede is mijn tweede naam. Daarin verhaalt ze over haar jeugd, die getekend is door seksueel misbruik en verblijf in weeshuizen.

(Bron: de Volkskrant, de Standaard


Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Deense schrijfster voor rechter wegens vervoer vluchtelingen

 

Gesponsorde boeken