Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Verslag / Delen is de passie van Sarena Solari

Ze won het derde seizoen van Heel Holland Bakt en kon met dank aan het tv-programma haar baan opzeggen. Eind februari werd haar eerste kookboek gepresenteerd: ‘Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari’. Maaike Ebbinge schreef een sfeerverslag en sprak met de enthousiaste Italiaanse.


Wanneer je een seizoen van Heel Holland Bakt wint, mag je als hoofdprijs een kookboek publiceren. Dat begint reeds een mooie serie boeken te worden! In het derde seizoen werden we verrast door een Italiaanse superbakster en daar krijg je een schitterend boek vol mooie taarten en koekjes van: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari.  

Waar?

Vanaf drie uur zijn de genodigden voor de boekpresentatie welkom bij Mazzo. Deze voormalige, ruigere discotheek in Amsterdam is tegenwoordig een ontmoetingsplek waar je van ‘s morgens tot ’s avonds kunt neerstrijken voor iets lekkers. Er wordt gekookt in Italiaanse sferen en is daardoor een zeer geschikte locatie om de mooie taarten en koekjes van Sarena Solari te presenteren. En wat voor een taarten en koekjes stonden er!  

Solari heeft zoveel gebakken dat de tafels schitteren van de heerlijkste baksels uit haar boek. Denk bijvoorbeeld aan Pesche dolci, Salame di cioccolato, Crostata con amaretti e mandorie en een schitterende karameltaart die niemand durfde aan te snijden. De ster van de middag zit in de ‘zijbeuk’, een soort privat dining, waar zij iedereen te woord staat voor een (kort) interview.  

Wat?

Het boek dat gepresenteerd wordt, heet Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari. In dit boek zijn al haar familierecepten opgenomen; alle baksel die zij van jongs af aan al bakt met onder andere haar oma en tante. Naast de familierecepten zijn uiteraard ook haar toppers uit het derde seizoen van Heel Holland Bakt opgenomen. Met als finaleklapper het spektakelstuk uit de laatste aflevering die haar tot winnaar van het tv-programma maakte: de 1001-nacht-taart. Nu kunnen we thuis allemaal zelf aan de slag met bloem, noten en suiker.  

Het eerste boek wordt aan Solari overhandigd door de uitgeverij. Vervolgens geeft zij het door aan haar tante Marina. Na eerst iedereen bedankt te hebben – van familie tot man, vriendinnen en uitgeverij – blijkt haar tante de belangrijkste persoon voor de totstandkoming van dit boek te zijn geweest. Er is veel geskypt met de in Italië woonachtige Marina om alle technieken en bijzonderheden goed op papier te krijgen. Ook was Solari samen met de uitgever een paar dagen te gast bij haar 92-jarige oma in Italië, om te bakken en foto’s te maken.  Een echt familieboek dus.  

Hoe?

Tussen al dat lekkers staat iedereen een paar uur heerlijk relaxt te keuvelen en te proeven. Serveersters met dienbladen met daarop voor de afwisseling ook hartige hapjes blijven langskomen. Niemand komt iets tekort.  

Familie, vrienden en een aantal foodbloggers en mensen uit het culinaire vak zijn aanwezig. Maar ook (bijna) alle kandidaten van het derde seizoen van Heel Holland Bakt zijn er. Zij willen dit voor geen goud missen. Hun vriendin krijgt haar eerste boek overhandigd. Daar zijn zowel Farida als Fina duidelijk over: ‘Het was dit jaar een hechte club. Het maakte voor ons niet uit wie er ging winnen… maar laten we eerlijk zijn: Sarena heeft het echt verdiend. Zij heeft de meest heerlijke creaties gebakken en bakte het meest constant. Gelukkig zien we elkaar nog, spreken we af en zijn we ook op dit feestje met zijn allen aanwezig.’   

Wie?

En dan als laatste Sarena Solari zelf. De gehele tijd geeft zij interviews. Voordat Hebban bij haar aan tafel schuift, is zij al zeker twee uur bezig. Het is haar niet aan te zien; superenthousiast om haar verhaal voor de zoveelste keer te vertellen.  

En een leuk verhaal heeft ze! Solari werd geboren in Castell’Arguato, een mooi Middeleeuws stadje in het noorden van Italië, waar zij tot haar zesde woonde voordat zij naar Groningen verhuisde. Elke vakantie werd daarna in Italië gevierd, zodat de liefde voor de streek en het eten steeds verder kon blijven groeien. Deze liefde wil zij het liefst met iedereen delen. ‘De meeste Italiaanse families willen hun recepten niet prijsgeven. Wij niet! Wij willen alles delen!’ 

Zoals dat nu gebeurt met de bakrecepten. ‘Ik was al begonnen met het opschrijven van de recepten en het nemen van foto’s om er een familieboekje van te maken. Maar hoe mooi is het dat daar nu een echt, écht boek ligt. Een boek dat door iedereen gelezen kan worden en niet alleen door onze familie.’  

Haar passie voor bakken ontstond zo’n drie jaar geleden, toen zij een bruidstaart voor haar vriendin maakte. Het bleek zo leuk te zijn om alle technieken onder de knie te krijgen dat de hobby uit de hand liep. En nu is het bakken haar beroep geworden. Om naast de liefde voor het eten ook de liefde voor de streek te kunnen delen, begint Solari nog dit jaar met het organiseren van culinaire reizen naar Italië, onder de noemer ‘La mia Italia’:  

‘Het gaat voor mij om delen, delen en delen. Hoe fijn is het dat ik dat vanaf nu op alle vlakken kan doen. Daar heb ik altijd van gedroomd. Ik ben begin dit jaar met mijn vorige werk gestopt om al mijn tijd hierin te kunnen gaan steken: het delen van mijn liefde voor de streek en het eten met iedereen die maar wil!’    

     Over de auteur

Maaike Ebbinge

49 volgers
281 boeken
11 favoriet


Reacties op: Verslag / Delen is de passie van Sarena Solari

 

Gerelateerd

Over

Sarena Solari

Sarena Solari

Sarena Solari won in 2015 het derde seizoen van het tv-programma Heel Holland Ba...

Gesponsorde boeken