Hebban vandaag

Nieuws /

‘Dertig dagen’ wint NRC Boekenwedstrijd 2015

door Lindy (Hebban Crew) 2 reacties
De roman ‘Dertig dagen’ van de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke is het beste boek van 2015, volgens NRC-lezers. ‘Lieveling’ van Kim van Kooten eindigde op de tweede plek.


De boekenredactie van NRC Handelsblad maakte een selectie van de 24 belangrijkste fictieboeken van het jaar: van Toon Tellegen tot (postuum) Harry Mulisch, van Jamal Ouariachi tot Kim van Kooten. De lezer mocht bepalen welke titel het beste van het jaar is.  

Er werd een hevige strijd geleverd door de uitgeverijen, want het aantal stemmen werd real time bijgewerkt. Lange tijd streden uitgeverij De Geus en uitgeverij Lebowski om de eerste plek. De Geus trok uiteindelijk aan het langste eind: Annelies Verbeke wist uiteindelijk een flinke voorsprong te nemen op Kim van Kooten met Lieveling, die haar op de hielen zat. Dertig dagen kreeg in totaal 2.053 stemmen, ruim 23% van de stemmen.  

Op Hebban kreeg het boek al een 5-sterrenrecensie. Alex Hoogendoorn schreef: ‘In Dertig dagen is het Verbeke buitengewoon goed gelukt haar scherpe observaties van omgevingen en maatschappelijke ontwikkelingen te verwerken in een meeslepend verhaal.’ Ook voorspelde hij: ‘We kunnen slechts wachten op een prijzenregen voor Dertig dagen.’ Die voorspelling kwam uit:  

Eerder dit jaar kreeg Verbeke al de F. Bordewijk-prijs 2015 toegekend (uitreiking in januari 2016) en een nominatie voor de ECI Literatuurprijs 2015 voor Dertig dagen. Bovendien kreeg ze de prijs van de Vlaamse auteursrechtenvereniging deAuteurs voor haar volledige werk. Verbeke debuteerde in 2003 met de internationale bestseller Slaap!. Daarna verschenen o.a. Reus, Groener gras, Wakker, Vissen redden en Veronderstellingen. Haar werk verschijnt in 22 landen. Naast haar romans en verhalen schrijft ze scenario’s en teksten voor theater.  

Over Dertig dagen
Hoofdpersonage Alphonse is met zijn geliefde Kat verhuisd naar de Vlaamse Westhoek. Ver weg van het drukke Brussel en het wisselvallige muzikantenbestaan is hij gelukkig met zijn eenmansklusjesbedrijf. Zijn klanten zijn lovend over zijn werk, en nog meer onder de indruk van hemzelf. Ze hebben behoefte aan zijn adviezen en proberen hem in hun leven trekken. Maar Alphonse wil geen Jezus zijn, geen goeroe worden. Hij helpt omdat hij dat kan.

In onderstaande video vertelt uitgever Sander van Vlerken waarom iedereen Dertig dagen zou moeten lezen.
Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: ‘Dertig dagen’ wint NRC Boekenwedstrijd 2015

 

Gerelateerd

Over

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke (België, 1976) debuteerde met de internationale bestseller S...

Gesponsorde boeken