Advertentie

Hebban vandaag

Review /

Deze 35 boeken bespraken we deze week #79

Ons team van Hebban-recensenten bespreekt wekelijks tientallen nieuwe - en soms ook oudere - boeken. Iedere week zetten we op vrijdag alle recensies van de voorgaande zeven dagen in één overzicht. Dit zijn de Hebban-recensies van vrijdag 25 mei tot en met donderdag 31 mei.

Bekijk hier alle besproken boeken van deze week

Highlights

Al met al is Noem het liefde een prachtige beschrijving van de tijdgeest en een tamelijk humoristische en filosofische verhandeling over wat liefde is, kan zijn of misschien wel zou moeten zijn. Het is een boek dat tot nadenken aanzet over je eigen opvattingen over liefde. Tomas onderzoekt of zijn liefde voor het meisje A. een liefde is zoals die van zijn ouders die ‘zelfvoorzienend was geweest, immuun voor invloeden van buiten, een zichzelf in stand houdende energiebron’.
- Helena van Dijk over Noem het liefde

Over de grens gaat over meer dan alleen het opsporen van criminelen. Het gaat ook over de vraag waar de grens van de vrijheid ligt. Vrijheid is immers hoe dan ook niet evident. Op zich is de afloop van het verhaal niet heel verrassend, maar toch is het zo geschreven dat de spanning erin blijft. En dit komt niet alleen doordat Den Hollander niet schuwt om gruwelijkheden te vermijden; ze heeft ook een onverwachte onthulling in petto.
- Onno van Rijen over Over de grens

Toch is het geheel prettig verpakt tot een vlot verhaal waar ook de minder gedreven lezer weinig moeite mee zal hebben, en de ontknoping is uiteindelijk toch verrassend. De tand des tijds komt wat aan de randen van het boek knagen (geen euro als betaalmiddel, klassieke brievenpost), maar dat zijn kleinigheden die niet deren. Het boek werkt nog steeds omdat de inhoud vooral draait om de tijdloze thematiek van eenzaamheid en oneindigheid.
- Marvin Olbrechts over Het gouden ei

De fragmenten over hoe aliens zouden reageren op de ontbrekende vulva op de gouden schijf in de Pioneer en over het vulvamonument zijn hilarisch. Strömquist is ook sterk wanneer ze haar punt maakt door de rollen om te keren: door simpelweg bijvoorbeeld ‘vrouw’ te vervangen door ‘man’ in ‘Een vrouw hoeft niet per se elke keer dat ze seks heeft klaar te komen’ snap je pas goed hoe belachelijk sommige beweringen zijn. In die zin is dit boek zeker een nuttige aanvulling op elke seksuele opvoeding.
- Koen Driessens over De verboden vrucht

Het is een tragisch verhaal en zo triest dat je het eigenlijk zo snel mogelijk uit wilt lezen. De beklemmende sfeer van het boek grijpt erg aan. De auteur heeft ongetwijfeld zijn eigen ervaringen en gevoelens in dit boek kunnen leggen, want dit is moeilijk te verzinnen. De sfeer en gevoelens komen tijdens het lezen behoorlijk binnen. Allnutt maakt het niet mooier dan het is wanneer de verschillende heftige thema’s voorbijkomen.
- Janneke Elderbroek over Alleen voor jou

De auteur heeft veel energie gestoken in haar hoofdpersonen en in De overlevenden krijgt de lezer al een goed inzicht in de verschillende persoonlijkheden. De zwerftocht die Ruby, Chubs en Zu door het land maken in een gestolen busje biedt de auteur een uitgelezen kans om haar worldbuilding vastere vorm te geven en om haar karakters uit te diepen. Anderzijds duurt dit net iets te lang, waardoor de vaart enigszins wegsijpelt uit het verhaal.
- Anneke van Ieperen over De overlevenden

Het houten bestek is een afwisselend boek met een mooie boodschap. Het verhaal is een ode aan de veerkracht van de mens en zet de lezer aan het denken over kwesties als het hebben van een huis, identiteit, het verzwijgen van je levensverhaal en hoeveel invloed dit kan hebben op de volgende generaties. Tessa IJzermans is echter het meest geslaagd in haar wens om licht te werpen op het verzwegen verhaal van dwangarbeiders.
- Anna Husson over Het houten bestek

Minette Walters is erin geslaagd om met haar eerste historische roman een interessant verhaal af te leveren. Ze beschrijft geloofwaardig hoe het leven in de middeleeuwen eruitzag: de hiërarchie van rangen en standen, het lijfeigenensysteem en hoe de adel deze mensen, die trouw aan hen gezworen hadden, met harde hand in het gareel houden. Voor het minste of geringste werd de zweep gehanteerd. De rol van de intelligente Lady Anne is misschien iets minder geloofwaardig.
- Helma Koot over Het laatste uur

Bekijk hier alle besproken boeken van deze weekOver de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Deze 35 boeken bespraken we deze week #79

 

Overig

Gesponsorde boeken