Hebban vandaag

Nieuws /

Deze hele week het Boekenvak Jaaroverzicht 2019 in Hebban Newsroom

door Hebban Crew 1 reactie
Enno de Witt maakte voor Hebban een overzicht van wat er dit jaar in het boekenvak gebeurde.
Vandaag het zevende en laatste deel: Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij.


Boekenvak Jaaroverzicht #7: Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij

Enno de Witt maakte voor Hebban een overzicht van wat er dit jaar in het boekenvak gebeurde.
Vandaag het zevende en laatste deel: Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij.

Deze artikelen plaatsten we eerder deze week:

Boekenvak Jaaroverzicht #1: Gezelligheid troef

Het boekenvak kent een enorme hoeveelheid formele en informele clubs en clubjes. Soms met als reden van bestaan gezelligheid, soms is die bijvangst, maar gezellig is het altijd. De boekhandelaren zijn sinds jaar en dag verenigd in de KBb, de Koninklijke Boekverkopersbond, die tot het honderdjarig bestaan nog nederig de NBb heette, de Nederlandse boekverkopersbond.

Lees verder

Boekenvak Jaaroverzicht #2: Doe-het-zelf

In het boekenvak worden met enige regelmaat stellige voorspellingen gedaan, die dan vervolgens op spectaculaire wijze niet uitkomen. Zo ruimde in de jaren tachtig menig boekhandel zijn schappen uit, om plaats te maken voor de informatiedrager van de toekomst. Gedaan was het met het papieren boek, de cd-rom zou de wereld gaan beheersen. Je kunt erom lachen, maar niets menselijks is de boekenvakker vreemd, al zijn weinig dingen zo leuk als toekomstvoorspellingen van enkele decennia geleden nog eens ter hand nemen en dan een blik op de werkelijkheid werpen.

Lees verder

Boekenvak Jaaroverzicht #3: De imaginaire loyaliteit van de boekhandelsklant

Sommige dingen veranderen nooit of slechts heel langzaam. Lang geleden reden vertegenwoordigers van uitgeverijen met koffers vol boeken langs boekhandels. Omslachtig, al gebeurt het nog steeds, want voor veel uitgevers is het contact met de boekhandel belangrijk. Die is ondanks een enorme toename van online en stapels boeken in tuincentra en supermarkten nog steeds een belangrijk verkoopkanaal.

Lees verder

Boekenvak Jaaroverzicht #4: Never the twain shall meet?

Online verkopen – retail in vaktaal – snoepen een steeds groter deel van de fysieke winkels af en nog steeds hebben die geen antwoord. Niet dat er geen pogingen worden gedaan om clicks & bricks harmonieus en wie weet zelfs wel synergetisch met elkaar te verbinden. Bruna deed het met een webwinkel en een platform, Bliyoo, dat al snel een zachte dood stierf. Libris is druk bezig met de integratie van online en offline. En afgelopen zomer was daar ineens Bookaroo, een initiatief van Daniël van der Meer en Toine Donk, de mannen achter uitgeverij Das Mag. Nooit verlegen om een fijne stunt, maar ditmaal bleek dat ze toch iets teveel hadden afgebeten.

Lees verder

Boekenvak Jaaroverzicht #5: Money, money, money

‘Het is boekhandel’, zei een wijze oude boekenvakker die al enige tijd afscheid had genomen en dus de gelegenheid had tot reflectie, weggerukt uit het jachtige bestaan, slechts peinzend in de eigen moestuin. ‘Handel dus. Met boeken.’ Hij stak de brand in zijn pijp en tuurde in de nevelige verte. Ik moest denken aan uitgever Bas Lubberhuizen, die na zijn pensionering in de brandweerkazerne van Varik met een zakenpartner een stokerij van eau de vie begon, waar ze in 2009 de Oostenrijkse de Oostenrijkse onderscheiding ‘Edelbrand des Jahres’ voor kregen. Sommige dingen blijven je bij, ook al is het alweer heel wat jaren geleden.

Lees verder

Boekenvak Jaaroverzicht #6: Overnameperikelen en nieuwe verbanden

Heel af en toe dringt nieuws uit het boekenvak door tot de andere nieuwsmedia. Dat gebeurde toen Polare omviel, want drama en iedereen kwam wel eens in zo’n winkel. Twee jaar geleden smulde het land van het gedoe bij uitgeverij Atlas Contact. Die zou als onderdeel van uitgeverijconcern VBK mee opgaan in de Shared Stories Group, waar – o gruwel – ook rijke mensen een aandeel in hadden, dus dat betekende minimaal het einde van de cultuur en waarschijnlijk de hele planeet. Het was aan mensen als Adriaan van Dis en Geert Mak te danken dat we allemaal mochten meegenieten, toen uitgever Mizzi van der Pluijm met slaande deuren vertrok. Het liep uiteindelijk met een sisser af.

Lees verder

Boekenvak Jaaroverzicht #7: Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij

Maar het vergankelijke kent geen keer
Dan in de opstanding der herinneringen;
Gistren is even ver als deze dingen:
In het verleden is de tijd niet meer.

Lees verderOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Deze hele week het Boekenvak Jaaroverzicht 2019 in Hebban Newsroom

 


Gesponsorde boeken