Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Deze kookboeken maken kans op het Food and Friends Gouden Kookboek

door Hebban Crew 2 reacties
Het is dé felbegeerde kookboekenprijs van dit moment: het Food and Friends Gouden Kookboek. Een vakjury maakte vandaag de shortlist met de zes genomineerde kookboeken bekend, een van hen zal op 10 november de vakjuryprijs ontvangen. Ook kan er vanaf dit weekend gestemd worden op jouw ultieme favoriet uit ruim 70 kookboeken voor de publieksprijs. Welke kookboeken mogen zichzelf straks het Food and Friends Gouden Kookboek noemen?

We mogen ons gelukkig prijzen met de mooie, bijzondere en verlekkerende kookboeken die jaarlijks worden gemaakt, met bestsellers en nichespelers, gevestigde namen en nieuwe sterren. De kwaliteit van de meer dan zeventig ingezonden boeken voor het Food and Friends Gouden Kookboek 2023 was hoog en de onderwerpen uiteenlopend. De vega(n) trend zette dit jaar verder door en regionale keukens mogen zich verheugen in een grote populariteit.

De beste kookboeken van het jaar kiezen was dan ook wederom een eervolle, maar moeilijke taak, aldus de jury. Zij beoordeelde de boeken op inhoud, styling, fotografie, originaliteit en praktische bruikbaarheid en wist zes boeken te nomineren. Op 10 november wordt de winnaar van de vakjuryprijs van het Food and Friends Gouden Kookboek bekendgemaakt. De jury bestaat uit voorzitter Nadia Zerouali, Sacha de boer, Casper van Dijk, Jeroen Doucet, Minta Nicolai, Sander Overeinder en Barbara Serulus.

Lees hier het juryrapport

De genomineerden

Chin. Ind. Rest.

Danny Lee, Kai Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen

Alle klassieke recepten van het Chinees-Indische restaurant zijn in dit kookboek vastgelegd, evenals de recepten van áchter het doorgeefluik. Wat eet het keukenpersoneel zelf, welke gerechten namen ze mee vanuit het oosten en maken zij graag thuis? Aan de hand van de familiegeschiedenis van de eigenaren van restaurant Fook Sing in Amsterdam vertellen de auteurs de geschiedenis van het Chinees-Indische restaurant in Nederland.

'Dit mag met recht de canon van die Chin. Ind. keuken worden genoemd. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op.' – Uit het juryrapport

Van wafel tot koek

Regula Ysewijn

Van het donkere roggebrood en de honingkoek die de ruggengraat vormden van een dagelijks feest op het bord tot lang vergeten recepten, in dit kookboek vind je de rijke bakcultuur van de Lage Landen terug. Er zijn wafels en winterbroden voor de twaalf dagen van Kerstmis, pannenkoeken voor Lichtmis en Carnaval, krakelingen voor de vastentijd, vlaai en gefrituurde bollen voor Kerstmis en kruidige lekkernijen voor Sinterklaas en Sint-Maarten.

'We hebben hier te maken met een unieke collectie recepten voor feestelijke koeken, wafels en vlaaien uit de Lage Landen – mét interessante achtergrondverhalen.' – Uit het juryrapport

Jiwa

Carl Lemette en Mas van Putten

De auteurs ontrafelen hun Indische en Molukse roots en geven traditionele gerechten een lokaal funky nieuw jasje. Van een oldschool dumpling tot een romige dragonfly chicken en gravadlax in sake, dille en Javaanse suiker. Voor de een is het een verrassend thuiskomen en voor de ander gaat er een nieuwe wereld open, maar altijd worden mensen verliefd op de gerechten van de eigenaren van het Amsterdamse restaurant De vrouw met de baard.

'Dit is funky fusion met een Indo-Moluks-Europese groove. Er wordt gewokt, gestoomd, gebakken, gefrituurd en gerookt, en als bonus: gelachen én gedanst.' – Uit het juryrapport

Hommage

Sergio Herman

Hoewel Sergio Herman ooit zwoer nooit een mossel op de kaart te zetten in zijn eigen restaurant, besloot hij zich toch met de zwarte schelp te verzoenen. In dit kookboek vind je vijftig toegankelijke mosselrecepten, niet te missen bijgerechten en sauzen. De recepten neigen naar alle windstreken en zijn zowel klassiek als modern, maar bovenal typisch Sergio. Het boek bevat prachtige fotografie en cultureel-historische achtergronden.

'De onuitputtelijke passie voor mosselen spat van de pagina's af. Wie het kookboek leest, raakt haast als vanzelf net zo verliefd op de mossel als Sergio Herman.' – Uit het juryrapport

Wntrlust

Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere en Elise Van De Poele

Vijftig eenvoudige, winterse recepten met lokale ingrediënten van de duinen, over de vlakten tot in het woud. Wintervongole, gebrande prei, ragout, wild, croque ... Ontdek de ruigte en heldere rust van dit seizoen in de combinatie van eerlijk eten en prachtige natuur. De auteurs bundelen in dit kookboek hun krachten én hun liefde voor het koude seizoen. Ze laten zien hoe veelzijdig, maar vooral ook hoe smakelijk de winter kan zijn.

'Bloemkoolchowder anyone? Of liever een pompoenpanzanella of choucroutekroketje? Winters comfortfood wordt hier naar een hoger niveau getild.' – Uit het juryrapport

De keukens van Oekraïne

Olia Hercules, vertaald door Linda Beukers en Ingrid Hadders

Van geroosterde aubergineboter met tomatentoast, lichte bietenborsjtsj met home made dumplings tot zoete maanzaadcake toe: wie wist hoe verrassend lekker de Oekraïense keuken is? De auteur weet hoe ze van de klassiekers van haar vaderland frisse en sprankelende gerechten helemaal anno nu maakt. Het kookboek bevat bovendien prachtige verhalen over de eetgewoontes uit alle windstreken en alle keukens van het land; de binnen- en buitenkeuken.

'Een kookboek over de rijke keukens van Oekraïne. Het bevat een schat aan achtergrondinformatie over de culinaire geschiedenis en gebruiken van dit enorme land.' – Uit het juryrapport

Publieksprijs

Naast de vakjuryprijs is er ook een publieksprijs van het Food and Friends Gouden Kookboek. Lezers en kookboekenliefhebbers kunnen vanaf nu stemmen op hun favoriete kookboek uit alle door de uitgeverijen ingezonden kookboeken: meer dan zeventig kanshebbers! Met je stem help je niet alleen de auteur naar de nummer één-positie, ook krijg je een gratis e-magazine bomvol recepten én maak je kans op culinaire prijzen. Zo kun je een culinaire reis naar Griekenland winnen, een kookboekenpakket of een boodschappenmandje vol van Crisp. Ook de publieksprijs wordt op 10 november bekendgemaakt.

Stem op jouw favoriete kookboek

Winnen

Begeven jouw keukenplanken het al bijna onder de kookboeken en heb jij je mening klaar over de mooiste nieuwe uitgaven van het afgelopen jaar? Hebban mag één pakket weggeven met daarin alle zes kookboeken op de shortlist van de vakjury. Kijk snel via onderstaande knop hoe je mee kunt doen.

Doe mee aan de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2487 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Deze kookboeken maken kans op het Food and Friends Gouden Kookboek

 

Gerelateerd