Hebban vandaag

Nieuws /

Deze Vergeten Boeken leest de Hebban Crew

door Hebban Crew 11 reacties
De Hebban Crew is weer op volle sterkte! Met hernieuwde kracht storten Sander, Debbie, Lindy, Martijn, Anouk en Aimee zich dan ook vol op de Week van het Vergeten Boek, die vandaag begint. Wil je meer over ons te weten komen? Lees dan vooral verder over onze vergeten boeken en onze redenen toch steeds maar over deze titels heen te kijken.

Het begon met het plan elk een kort tekstje te schrijven over ons vergeten boek van dit jaar, maar dat liep nogal uit de hand. Nu hebben we zes blogs van volle lengte. Zodra we over boeken beginnen te praten of schrijven is de Hebban Crew duidelijk niet meer te houden qua woordenaantal. En Vergeten Boeken? Daarvan hebben we er ook meer dan genoeg.

De definitie van vergeten

Wat in de categorie 'vergeten boek' valt, bleek bij het uitzoeken van Die Ene Titel nog niet mee te vallen. Voor Sander telt het niet als je bij aankoop eigenlijk al wist dat je het boek nooit daadwerkelijk zou gaan lezen, ook al moest je het dan hebben. Dat ga je in de Week van het Vergeten Boek ook zeker niet lezen: 

'De kans dat je werkelijk een vergeten boek leest is al niet heel groot, maar een vergeten boek uit díe categorie lezen? Ik zie het niet gauw gebeuren.'

Voor hem gaat het om het 'O ja die'-boek. 'Het liefst met een of twee uitroeptekens erbij om de verrassende 'o ja' te versterken.' Voor Lindy is het uitzoeken van een boek voor deze week een kwestie van speuren. Welk boek uit die grote stapel vergeten boeken is het waard bestempeld te worden als 'De Enige Echte, Dat Ene Boek dat mijn aandacht verdiende'. De kans om het boek dan ook daadwerkelijk uit te lezen in haar onrustige leesjaar hoopt ze daarmee te vergroten. 

Voor Debbie tellen boeken die je wel wilt lezen maar waar je gewoon nog geen tijd voor hebt gehad, niet als vergeten boeken. Zij pakt het veel strenger aan:

'Ik heb echter wel, in een hoek van de woonkamer, een stapeltje écht Vergeten Boeken. Boeken die ik zó vergeten ben dat ik ze opnieuw aangeschaft heb. Ze staan dus dubbel in mijn kast en ik heb ze nóg niet gelezen. Dat is wel het ultieme Vergeten. Het zijn zeven arme zieltjes.'

Uiteindelijk weet Sander er toch nog een schepje bovenop te gooien; boeken vergeten nadat je ze al gelezen hebt: 'Dat zijn dan weer de boeken waarvan ik weet dat ik ze las, maar als je me vraagt naar de plot of de ontknoping ik geen idee heb. Oei. Dat zijn er best veel.' Maar die kiest hij niet uit voor de Week van het Vergeten Boek, want hij heeft wel onthouden of hij ze goed vond of niet. 'Omdat ik toch een klein beetje bang ben dat de toppers van weleer van hun troon vallen bij het herlezen ervan.'

Waarom we ze nog niet hebben gelezen

We zijn de Hebban Crew; van ons zou je toch zeker wel verwachten dat we 24 uur per dag aan het lezen zijn. Niets is minder waar. We hebben het veel te druk met Hebban! Debbie weet het heel goed te verwoorden:

'Vergeten te lezen doe ik niks. Het is allemaal een kwestie van storende factoren, zoals werk, slaap en het huishouden. Kijkend naar de lange, lange rijen boeken in de boekenwand verlang ik er hevig naar werk, slaap en het huishouden juist te vergeten, maar die nare dingen dringen voor, roepen om het hardst en zijn gewoon een stel rotzakkies.'

AnoukMartijn en Aimee hebben precies datzelfde probleem. Ze kopen alle drie meer dan ze aan kunnen en krijgen het niet snel genoeg weggelezen. Aimee: 'Er komen nou eenmaal meer boeken binnen dan dat ik uit kan lezen.' Vooral Martijn geeft ronduit toe dat zijn verzamel-neiging helemaal deel uit is gaan maken van zijn dagelijkse leven:

'Een nieuwe bij de boekhandel, een nog niet verschenen via online preorder, en een oude in een tweedehandswinkel. Dat betekent dan ook dat ik regelmatig niet precies weet waar het boek over gaat, of het een deel uit een reeks is, of het zelfs past in een van mijn favoriete genres.'

Anouk hamstert boeken alsof ze voedselvoorraden zijn, voor de veiligheid. 'Stel dat de wereld vergaat en er worden geen boeken meer gemaakt, dan kan ik het nog zeker 3 jaar volhouden met de ongelezen boeken die ik heb.' Voor Lindy is het vooral het pijnlijke verhaal van de leesdip. Die duurt al vrij lang:

'Ik kwam bij het inspecteren van de planken zelfs een aantal boeken tegen waarin ik begonnen ben, maar die ik na enkele tientallen pagina’s opzij legde voor een volgend leesproject. Het illustreert de onrustige manier van lezen de afgelopen tijd.'

Deze Vergeten Boeken zijn het geworden!

Gaan we het halen om de boeken uit te lezen, in elk geval voor de Week van het Vergeten Boek in 2020 opnieuw voor onze neus staat? AnoukAimee zijn in elk geval vastbesloten om het te gaan proberen. Vanaf dinsdag 12 november volg je hun Boekenpraat over hun vorderingen!

Doe mee aan Debbie's leeschallenge

Het zal je vast zijn opgevallen dat Debbie's boek hier niet tussen staat. Dat komt omdat ze nog geen keuze heeft gemaakt. Speciaal voor de Week van het Vergeten Boek (en omdat ze iets wil doen aan die dubbel gekochte boeken) daagt ze een Hebban lezer uit om samen met haar een van haar Vergeten Boeken te lezen. Hieronder vind je alvast de keuzes, ga naar Debbie's blog voor alle info!

Lees Debbie's blog

Winactie

Over blogs gesproken; natuurlijk organiseren we speciaal voor de Week van het Vergeten Boek een winactie! Schrijf net als de Hebban Crew je eigen blog en maak kans op een goodiebag vol nieuwe boeken (die je dan natuurlijk niet volgend jaar vergeten mag zijn).

Samen maken we er een fantastische Week van het Vergeten Boek van!Over de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Deze Vergeten Boeken leest de Hebban Crew

 


Gesponsorde boeken