Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Deze week: een gouden vervolg, afkicken en de kleinzoon van

door Martijn Lindeboom 3 reacties

In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Martijn Lindeboom.

Niemandsland van Simon Tolkien

Alleen al de naam 'Tolkien' doet menigeen de oren spitsen, als het om een boek gaat. Simon is de kleinzoon van een van de founding fathers van de fantasy, J.R.R. en de oudste zoon van Christopher, die De Silmarillion en de omvangrijke De Geschiedenis van Midden-aarde-serie samenstelde uit de nagelaten aantekeningen van zijn vader. Simon was advocaat in Groot Brittannië, voor hij full time auteur werd. Zijn debuut verscheen al in 2002, vertaald als De stiefmoeder, maar sindsdien bleef het stil in het Nederlands taalgebied.
In tegenstelling tot zijn vader en opa, houdt hij zich niet met fantasy bezig, maar eerder met rechtbank- en politiethrillers en nu een roman. Niemandsland is gebaseerd op het leven van zijn grootvader en focust op de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog: niemandsland slaat op de grond tussen de loopgraven.
Aan het begin van de twintigste eeuw groeit Adam Raine op in een Londense achterbuurt. Nadat zijn moeder overlijdt vertrekt hij met zijn vader naar het kolenmijnstadje Scarsdale in Yorkshire. Al snel exploderen de oplopende spanningen tussen de mijnwerkers en hun werkgever Sir John Scarsdale, met dramatische gevolgen. Zijn leven verandert nog meer wanneer de liefde lokt. Tot de oorlog uitbreekt en Adam in de Franse loopgraven van de Somme belandt.
Niemandsland van Simon Tolkien ligt vanaf vandaag in de boekwinkels. Lees de Sneak Preview en schrijf je ook in voor de Hebban Leesclub (we zoeken vijftien lezers).

Digital Detox van Florence Pérès

Ik betrap me er regelmatig op: ook al heb ik net de smartphone weggelegd, ik pak hem alweer op: zou er nieuws zijn op (vul je verslavende app in; facebook, twitter, google analytics, nu.nl whatever.com)? Zo'n schermpje is machtig! Idem dito bij het schrijven en ander schermwerk: voor je het weet heb je weer een tweede scherm openstaan met social media of nieuws. Bijna onbewust en zeer afleidend. Het gaat soms zelf zover dat je uren verliest, of dat je helemaal niet hoort wat je geliefde je al een paar minuten staat te vertellen. Heel gevaarlijk!
Daarom spreekt deze tagline me aan: 'Laat digitale media voor jou werken - en niet andersom!' Benieuwd wat de zelfbenoemde digitale coach Florence Pérès daar over te zeggen heeft en wat er tegen te doen is. Deze belofte klinkt in elk geval goed:
Aan de hand van recente wetenschappelijke studies werkte ze een praktisch en haalbaar detoxtraject uit waarmee je je digitale touchpoints drastisch vermindert en zo je digitale leven weer onder controle krijgt. Het resultaat? Relaxter, creatiever én efficiënter werken!
Vanaf 24 maart helpt Digital Detox je bij het afkicken.

Gouden zoon van Pierce Brown

Pierce Brown heeft met Rood - deel een van de Mars Trilogie - een keihard debuut neergezet: rauw, realistisch, bruut en zoveel meer dan de gemiddelde Young Adult. Gouden Zoon is het tweede deel van de serie, die doet denken aan De Hongerspelen van Suzanne Collins en Enders Game van Orson Scott Card, maar dan nog wat heftiger.

Als Rode groeide Darrow op in de mijnen diep onder de oppervlakte van Mars, waar hij elke dag slopend werk deed om aan een toekomst te bouwen voor zijn nakomelingen. Maar de Gemeenschap waarvoor hij zo trouw werkte was gebouwd op leugens. Darrows mensen zijn verraden door hun eigen meesters, de Gouden – en hun enige weg naar vrijheid is een revolutie.

Tsja, dat pikt hij natuurlijk niet, zeker niet na wat zijn familie aangedaan wordt. In het eerste deel - niet verder lezen als je dat nog niet uit hebt - infiltreerde hij in het bevoorrechte rijk van de Gouden, om het van binnenuit te vernietigen. Maar om de principes van zijn geliefde te eren - liefde en gerechtigheid - streeft hij naar een hoopvolle wederopleving in plaats van een gewelddadige opstand. En dat, terwijl hij vol wraakgevoelens zit.

Kan dat goed gaan? Wat denk je zelf?

Op 22 maart kun je verder lezen in de Mars-trilogie.

Ook deze weekOver de auteur

Martijn Lindeboom

380 volgers
549 boeken
21 favoriet


Reacties op: Deze week: een gouden vervolg, afkicken en de kleinzoon van

 

Gerelateerd

Over

Simon Tolkien

Simon Tolkien

Simon Tolkien (Oxford, 1959) is een Engelse advocaat en auteur. Hij is de kleinzoon van J.R.R. Tolkien, de auteur van de succesvolle en klassieke Lord of the Rings-verhalen. Tolkien studeerde ges...