Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Deze week: Langdon in de herkansing, aan de dood ontsnapt en een schets voor volwassenen

In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Lindy de Jong.


Langdon in de herkansing  

Ik kan me nog goed herinneren hoe ik jaren geleden in een zomer de eerste boeken van Dan Brown verslond – Het Bernini MysterieDe Da Vinci CodeHet verloren symbool: wat een pageturners! De thrillers met Robert Langdon in de hoofdrol bleken een mooie afwisseling van actie en lesjes geschiedenis te bevatten, hoewel Brown alle informatie uiteraard welwillend naar zijn eigen hand zet om een verpletterend verhaal neer te zetten, hoe vergezocht de ontknoping soms ook lijkt.  

Inferno bleek me in 2013 wat tegen te vallen. Langdon, en daarmee Brown, viel wat in herhaling in zijn verhalen over het hellevuur van Dante, waardoor dit het boek is geworden waar ik tot nu toe het minst plezier beleefde. Toch kan ik niet wachten om Oorsprong, de nieuwste thriller in de reeks, in handen te krijgen. Al is het maar omdat het zich in een paar van mijn favoriete Spaanse steden afspeelt.  

Professor Robert Langdon heeft uiteraard opnieuw de hoofdrol. In Madrid, Barcelona, Sevilla en Bilbao belandt hij op het kruispunt van de twee vragen die de mensheid al eeuwenlang bezighouden: ‘waar komen wij vandaan?’ en ‘waar gaan wij naartoe?’ Volgens de uitgever weeft Brown in Oorsprong ‘wederom een mozaïek van codes, wetenschap, religie, geschiedenis, kunst en architectuur tot een razend spannende thriller. Maar er wordt een frisse draai gegeven aan de stijl die zijn handelsmerk werd doordat nu moderne kunst en innovatieve technologie een belangrijke rol spelen. Hiermee wordt aan zijn schrijverschap een nieuwe dimensie toegevoegd.’  

Wellicht is het die nieuwe dimensie die me dit keer weer volledig weet te overtuigen.  

Oorsprong verschijnt op dinsdag 3 oktober bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff.  

Aan de dood ontsnapt  

Stiekem weten we allemaal dat dieren in de bio-industrie geen optimaal of langdurig leven kennen. We hebben allemaal onlangs de beelden van misstanden in slachthuizen gezien - of ervoor gekozen deze niet te bekijken – waarop te zien is hoe dieren op de meest gruwelijke manieren aan hun einde komen. Dierendag is een mooie dag om nog meer bewustzijn te creëren en tegelijkertijd die veestapel eens in het zonnetje te zetten.  

Op 4 oktober verschijnt dan ook een bijzonder koeienportrettenboek van Bibi Dumon Tak (‘koningin van de kindernon-fictie) en fotograaf Hans van der Meer. Samen maakten zij een boek over de bewoners van koeienrusthuis De Leemweg, dat een thuis biedt aan koeien die zijn ontsnapt uit het slachthuis, zijn verwaarloosd of om wat voor reden dan ook hun leven niet zeker waren.

Op De Leemweg wordt geen koe of os ooit geslacht. De dieren mogen er in alle rust en vrede herkauwen, totdat ze van ouderdom sterven. In het boek komen alle bewoners aan bod, in woord en beeld. In 2001 schreef Bibi Dumon Tak al Het Koeienboek, over koe Victoria die letterlijk uit het slachthuis ontsnapte en op De Leemhof terechtkwam. Daarvoor kreeg ze een Zilveren Griffel. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de boerderij werd nu dit tweede boek gemaakt. De vorige bekroning belooft al veel goeds, en nu dit boek actueler is dan ooit mag gehoopt worden dat jong en oud het op zal pakken in de boekhandel.  

Het koeienparadijs verschijnt op 4 oktober bij Querido Kinderboek.  

Schets voor volwassenen  

In april van dit jaar won de veelbekroonde Vlaamse schrijfster en illustrator Gerda Dendooven nog de belangrijkste prijs voor jeugdboeken, de Woutertje Pieterse Prijs, voor haar prentenboek Stella. Nu maakt ze opnieuw haar debuut met Tabac, een literaire roman voor volwassenen. Dendooven liet zich inspireren door een krantenbericht over de raadselachtige verdwijning van een koppel, met als resultaat een psychologische roadtrip die volgens de uitgeverij gaat over ‘de liefde, of wat daarvoor moet doorgaan’.  

In Tabac reist een jonge vrouw met een oudere man per trein naar het zuiden. Ze spreken niet veel, hebben aan een enkel woord en hun eigen gedachten genoeg, zo lijkt het. Maar hoe goed kennen ze elkaar en zichzelf? Wat bracht hen samen en waar zijn ze op weg naartoe? Is hun reis een vlucht? Terugkijkend op haar jeugd en de verstikkende relatie met haar ouders komt de vrouw steeds dichter bij de donkere kern van haar bestaan.  

Het is afwachten of deze nieuwe stap Dendooven net zo veel lof zal opleveren als haar jeugdboeken doen, maar als zij inderdaad net als in haar illustratiewerk met een paar streken levensechte, broeierige scènes weet te schetsen – zoals haar uitgever belooft – dan zal ze opnieuw veel lezers weten te overtuigen.  

Tabac verschijnt op 3 oktober bij uitgeverij Querido.    

Ook deze week:  


Wekelijks een overzicht van de (belangrijkste) verwachte boeken binnen je favoriete genres in je mailbox? Maak een gratis account aan op Hebban of klik hier om je nieuwsbrieven te beheren.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Deze week: Langdon in de herkansing, aan de dood ontsnapt en een schets voor volwassenen

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken