Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Deze week: poesjes, schedels en De Dood

door Debbie (Hebban Crew) 12 reacties
In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Debbie van der Zande.

Is hij dom genoeg?

De oranje heer en meester van de Verenigde Staten doet ons wereldbeeld elke dag weer een beetje schudden. Trump is zijn eerste 100 dagen nog niet door en lijkt het als zijn missie te zien voortdurend te verbazen. Samen met zijn team blundert hij zich door het presidentschap. Miljoenen mensen over de hele wereld zien het met lede ogen aan. En soms doet iemand er iets mee, omdat men het nodig vindt, of simpelweg omdat men het niet meer kan inhouden. Howard Jacobson, auteur van onder andere J (Man Booker Prize shortlist) schreef uit woede over de recente ontwikkelingen de satire Pussy, een 'trumpiaanse Animal Farm'.

Pussy is het verhaal van prins Fracassus, erfgenaam van het Hertogdom Origenes, beroemd om zijn torenhoge wolkenkrabbers en vele casino's. Hij brengt zijn jeugd door achter de tv, terwijl hij droomt dat hij keizer Nero is en fantaseert over hoeren. Hij is ijdel, opschepperig, lichtgeraakt en egocentrisch; hij heeft geen manieren, geen nieuwsgierigheid, geen kennis, geen ideeën. Zou hij de juiste leider kunnen zijn om het land weer 'great' te maken? Zeker aangezien zijn tegenstandster een feministe is die campagne voert in een broekpak, niet alleen een boek heeft gelezen maar er ook een heeft geschreven en met ingewikkelde woorden van meer dan één lettergreep spreekt. Is Fracassus dom genoeg om de keus van het volk te zijn?

Pussy wordt aangeprezen als: 'ongelooflijk grappig, duister en huiveringwekkend, maar het bevat ook een ongekende woede'. Zoals alle grote satires houdt het ons een gebroken spiegel voor en bevat het een dringende waarschuwing. Voor wie ook ziek wordt van het journaal (en Twitter) en graag wil delen in deze woede, of voor wie gewoon een goed boek wil lezen, is Pussy deze week verkrijgbaar.

Pussy is vanaf 20 april verkrijgbaar in alle boekwinkels

'Ik heb veel plezier met haar beleefd'

Skullsworn is een Engelstalige standalone die zich in dezelfde wereld afspeelt als Brian Staveley's debuuttrilogie Het bloed van de keizer. Een dunnetje, vergeleken bij de drie bakstenen die de trilogie vormen. In Skullsworn moet de moordpriesteres-in-opleiding Pyrre als proeve tien mensen doden, onder wie iemand van wie ze houdt. Dat moorden heeft ze niet zo'n probleem mee, dat heeft ze al zo vaak gedaan. Maar hoe vind je nou in hemelsnaam iemand om van te houden en wie van jou houdt?

Pyrre is not sure she’s ever been in love. If she were a member of a different religious order, a less devoted, disciplined order, she might cheat. The Priests of Ananshael, however, don’t look kindly on cheaters. If Pyrre fails to find someone to love, or fails to kill that someone, they will give her to the god. Pyrre’s not afraid to die, but she hates to quit, hates to fail, and so, with a month before her trial begins, she returns to the city of her birth, the place where she long ago offered an abusive father to the god and abandoned a battered brother—in the hope of finding love...and ending it on the edge of her sword.

In een interview uit maart 2015 vroegen we wie Staveley's favoriete personage was. Het antwoord was: 'Pyrre Lakatur. Zonder twijfel. Ik kan niet veel vertellen zonder spoilers, maar ik heb veel plezier met haar beleefd.'

De hardcover van Skullsworn is vanaf 25 april leverbaar, over een Nederlandse vertaling van deze standalone is (nog) niets bekend, maar de volledige trilogie is in het Nederlands verkrijgbaar en ontving al twee 4*-recensies van de Hebbanrecensent.

De dood bezoekt iedereen

Claire North heeft, jong als ze is, al wat schrijfcarrières achter de rug. Zo debuteerde ze al op haar veertiende als Catherine Webb met een jeugdige fantasyreeks. Een tikje onhandig geschreven, maar haar talent was onmiskenbaar aanwezig. Ze zette een stap vooruit met de twee reeksen die ze als Kate Griffin schreef, urban fantasy, die de enorme verbeeldingskracht toonde die al sinds haar eerste boek om het hoekje gluurde. In 2014 besloot ze uiteindelijk onder haar echte naam te gaan schrijven en meer in mainstream literatuur te blijven, maar wel altijd met dat speculatieve sausje erover. De eerste vijftien levens van Harry August en Huid op huid zijn ook in het Nederlandse beschikbaar en absolute aanraders.

At the end of the day, Death visits everyone. Right before that, Charlie does.

You might meet him in a hospital, in a war zone, or at the scene of a traffic accident.

Then again, you might meet him at the North Pole - he gets everywhere, our Charlie.

Would you shake him by the hand, take the gift he offers, or would you pay no attention to the words he says?

Sometimes he is sent as a courtesy, sometimes as a warning. He never knows which.

In een recensie van De eerste vijftien levens van Harry August schrijft Hebbanredacteur Daphne: 'Claire North schrijft met zoveel overtuiging dat ze onrealistische situaties geloofwaardig maakt. Haar enorme woordenschat, subtiele humor en talent voor literaire compositie vormen hierbij een belangrijk fundament. Het is bijna niet voor te stellen dat zo’n jonge schrijfster, North was vijfentwintig toen ze dit boek schreef, al over zo’n literair talent beschikt.' Dat smaakt naar meer en gelukkig schrijft North met de energie die bij haar jonge leeftijd past. In de tien jaar dat ze schrijft heeft ze ongeveer twintig boeken gepubliceerd. 

The End of the Day kun je vanaf 26 april aanschaffen. Een Nederlandse vertaling is nog niet aangekondigd.

Ook deze week 

 

Wekelijks een overzicht van de (belangrijkste) verwachte boeken binnen je favoriete genres in je mailbox? Maak een gratis account aan op Hebban of klik hier om je nieuwsbrieven te beheren.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

940 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Deze week: poesjes, schedels en De Dood

 

Gerelateerd

Over

Howard Jacobson

Howard Jacobson

Howard Jacobson  is een Brits auteur en journalist. Met zijn werk heeft hij...

Brian Staveley

Brian Staveley

Brian is docent geweest op het gebied van literatuur, religie, geschiedenis en f...

Claire North

Claire North

Claire North is het pseudoniem van de gevierde Engelse fantasyschrijfster Cather...

Gesponsorde boeken