Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Deze week: wij-zij denken en het bouwen van dynastieën

In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Martijn Lindeboom.

Wij - zij denken

We leven in interessante tijden - en dan vooral in de zin van de Chinese verwensing "May you live in interesting times" - en dan is het goed om te bezien wat daar de oorzaken van zijn en of er nog uit te komen is. In Europa lijkt de populistische golf (gestart met Brexit en Trump) wat aan kracht ingeboet te hebben, maar het wij - zij denken viert nog altijd hoogtij.

Psycholoog Martin Appelo is expert op het gebied van narcisme en in zijn boek Wij - zij signaleert hij  narcistische tendensen in de samenleving.

Politici zoals Donald Trump en Geert Wilders hebben een polariserend effect op de samenleving. Ze benadrukken het belang van 'wij' door zich af te zetten tegen 'zij'. Dit is een typisch narcistisch verschijnsel; geen ruimte laten voor de ander en je eigen belang voorop stellen.

Aan de hand van historische en actuele personen, conflicten en gebeurtenissen laat hij in dit boek zien hoe je narcistische trekken kunt herkennen. Nuttig in onze gepolariseerde samenleving, waar de extreme ideeën van bepaalde partijen deels overgenomen worden door middenpartijen, om maar niet de macht kwijt te raken. Het boek stelt de vraag hoe dit af gaat lopen:

Stevenen we af op een narcistische Apocalyps of zijn de krachten van de normalen die met elkaar de middenweg bewandelen sterk genoeg om het onheil te keren?

Wij - zij is vanaf vandaag verkrijgbaar

Italiaanse dynastiebouwers

Vijftiende-eeuws Italië was ook een 'interessante tijd'. Niet voor niets is de naam De Medici nog steeds bekend en bracht dit het handboek voor machthebbers De heerser (Il principe) van Niccolò Machiavelli voort. Interessant materiaal voor een roman dus.

Mateo Strukul is een Italiaanse thrillerschrijver, die zich ook bezighoudt met de zogenaamde Sugarpulp beweging (een tijdschrift en festival in Italië). Nu heeft hij zich aan een historische roman heeft gezet. Naar verluid hanteert hij daarin ook zijn schrijfstijl vol van actie, avontuur en spanning.

De zoons van de op mysterieuze wijze omgekomen Giovanni de Medici moeten alles op alles zetten om hun vijanden te slim af te zijn en hun bloedverwanten te beschermen. Cosimo en Lorenzo krijgen te maken met moord, verraad en dodelijke machtsspelletjes, niet alleen door hun grootste vijanden, maar ook door beeldschone vrouwen met een dubbele agenda.

Als je even weg wilt uit de 'interessante' realiteit van nu, dan is het gevaarlijke leven van de dynastiebouwers De Medici wellicht een goede afleiding.

De Medici kun je vanaf 4 juli bemachtigen

Robots onder ons

Als je nog een stapje verder van de problemen van onze tijd wilt gaan, dan is The Clockwork Dynasty mogelijk een interessant boek. 
Daniel H. Wilson heeft een Mastertitel in Artificial Intelligence and Robotics en een PhD in Robotics.
Hij schreef eerder Robopocalyps en Robogenesis (beide verschenen bij Uitgeverij Q) en komt nu met een heel andere insteek op robots en de mogelijke dreiging daarvan. The Clockwork Dynasty is een thriller die het bestaan onthult van een ras van mensachtige machines dat al eeuwen onder ons leeft. Daarbij mengt hij onze tijd, met die van drie eeuwen geleden. Antropoloog June Stefanov gaat op onderzoek uit als ze een akelig geheim ontdekt in een driehonderd jaar oude mechanische pop.
Op zijn eigen website beschrijft Wilson het boek als volgt:
The Clockwork Dynasty imagines a history in which humanlike court automatons secretly served the great empires of antiquity. Centuries later, the same machines are running out of power. As the modern-day survivors cannibalize each other for energy, a human scientist will risk her life to find the origin of the machine race, and the key to saving it.
The Clockwork Dynasty ligt vanaf 4 juli in de boekwinkels.

Ook deze week:  


Wekelijks een overzicht van de (belangrijkste) verwachte boeken binnen je favoriete genres in je mailbox? Maak een gratis account aan op Hebban of klik hier om je nieuwsbrieven te beheren.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Deze week: wij-zij denken en het bouwen van dynastieën

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken