Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

DI Helen Grace is populairste thrillerpersonage

door Hebban Crew 22 reacties
De thrillerlezers op Hebban.nl hebben gesproken. Zij kozen met een grote meerderheid van stemmen Detective Inspector Helen Grace uit de boeken van de populaire Britse schrijver M.J. Arlidge als beste seriepersonage. Meer dan 2.600 thrillerlezers deden mee aan het Grote Thrillerlezers Onderzoek dat eind 2018 op onze site werd gehouden.

Het populairste seriepersonage van een Nederlandstalige thrillerauteur is Loïs Elzinga, bedacht door Simone van der Vlugt en hoofdpersoon in drie misdaadromans. Liese Meerhout van Toni Coppers is de enige andere hoofdpersoon van een Nederlandstalige auteur in de top 15. Dit jaar verschijnt het zestiende boek met de commissaris in de hoofdrol. Van der Vlugt en Coppers delen daarnaast het feit dat ze allebei recent een verfilming konden toevoegen aan hun oeuvre, waarbij Elzinga gespeeld werd door Noortje Herlaar en Meerhout door Hilde De Baerdemaeker.  

 

‘Stiekem wil ik dat Helen onsterfelijk is. Ze is een stoere vrouw,
dus kan zeker nog een stootje hebben.
Het publiek houdt van haar en ik heb genoeg plannen voor haar.’
M.J. Arlidge

 

Helen Grace: een magneet voor seriemoordenaars

Een vrouw met een hoop emotionele bagage is tegenwoordig geen unicum meer in spannende boeken. Toch geeft de Britse schrijver M.J. Arlidge zijn seriepersonage Helen Grace een bepaalde bezieldheid mee waardoor ze boven het maaiveld uitsteekt.

Helen Grace kwam op achttienjarige leeftijd bij de politie als verkeersagent, zoals te lezen is in het korte verhaal Schuitje varen. Op dat moment heeft ze een chaotische jeugd achter de rug, die ze voornamelijk doorbracht in het zorgsysteem vanwege haar ingewikkelde familiegeschiedenis. Ze werkt zich uiteindelijk op tot inspecteur bij de afdeling Zware Criminaliteit van de politie in Southampton. De zaken waaraan ze werkt hebben vaak een macaber karakter waardoor ze zichzelf een spiegel moet voorhouden of in de huid moet kruipen van een moordenaar. De misdaden waarmee ze in aanraking komt, hebben een grote impact op haar. Zo raakt ze enkele keren zwaargewond, wat haar onuitputtelijke doorzettingsvermogen illustreert. Hoe hoger de inzet, hoe harder ze vecht tegen het onrecht. Niet gek dat haar favoriete vervoersmiddel een Kawasaki motor is waarmee ze door de nacht scheurt.

Hoewel Helen Grace zich als einzelgänger profileert, kan ze vooral bij collega DC Charlie Brooks haar verhaal kwijt. Charlie is de rem op het zelfdestructieve karakter van Helen, die tot het gaatje gaat omdat er ‘thuis toch niemand op haar wacht’. Dat scherpe randje uit zich in pijn (en niet in alcohol of drugs), want Helen Grace is een masochist die via haar seksuele contacten haar emoties kan regelen. Enerzijds weet ze dat het niet goed voor haar is, anderzijds heeft ze het nodig dat iemand de duistere gedachten letterlijk uit haar slaat. 

‘Stiekem wil ik dat Helen onsterfelijk is. Ze is een stoere vrouw, dus kan zeker nog een stootje hebben. Het publiek houdt van haar en ik heb genoeg plannen voor haar,’ aldus Arlidge in 2016 tegen Hebban. ‘Lee Child heeft aangekondigd dat hij na twintig delen met Jack Reacher nog niet stopt, dus ik kan me voorlopig vastbijten in zaken om deze met Helen op te lossen.’ 

Artikel uit Thriller Magazine, geschreven door Soraya Vink. 

De vijftien populairste seriepersonages van dit moment

 1. DI Helen Grace - door M.J. Arlidge (-)
 2. Frieda Klein - door Nicci French (23)
 3. Sara Linton - door Karin Slaughter (3)
 4. Kurt Wallander - door Henning Mankell (1)
 5. Joona Linna - door Lars Kepler (-)
 6. Jack Reacher - door Lee Child (5)
 7. Harry Hole - door Jo Nesbø (10)
 8. Erika Falck - door Camilla Läckberg (7)
 9. Harry Bosch - door Michael Connelly (8)
 10. Lisbeth Salander - door Stieg Larsson en David Lagercrantz (6)
 11. Loïs Elzinga - door Simone van der Vlugt (-)
 12. Alex Cross - door James Patterson (-)
 13. Liese Meerhout - door Toni Coppers (-)
 14. Erika Foster - door Robert Bryndza (-) 
 15. Carl Mørck - door Jussi Adler-Olsen (2)

 

In 2013 deed Crimezone Magazine voor het eerst onderzoek naar de populariteit van seriepersonages. Tussen haakjes de positie van dat jaar. Deze top 15 werd samengesteld vanuit de gegevens van het Grote Thrillerlezers Onderzoek 2018/2019 gehouden op hebban.nl waaraan ruim 2500 lezers deelnamen. Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: DI Helen Grace is populairste thrillerpersonage

 

Gerelateerd

Over

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge schrijft al sinds het begin van dit millennium voor verschillende B...