Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

'Dichter was buitenechtelijk kind van Shakespeare'

Van William Shakespeare is bekend dat hij vader was van dochter Susanna en de tweeling Hamnet en Judith. Nu beweert biograaf Simon Andrew Stirling dat Engelands beroemdste bard nog een nazaat had: dichter en toneelschrijver William Davenant.

In zijn boek Shakespeare's Bastard: The Life of Sir William Davenant claimt Simon Andrew Stirling dat de dichter William Davenant de zoon was van William Shakespeare en Jane Davenant. een getrouwde vrouw die een herberg bestierde. Shakespeare (rechts op de afbeelding) was in de echt verbonden met Anna Hathaway. Het stel kreeg drie kinderen: Susanna, Hamnet (die op zijn elfde stierf) en Judith.

Algemeen wordt aangenomen dat het huwelijk tussen Shakespeare en Hathaway niet bepaald harmonieus verliep. In zijn testament liet Shakespeare aan Anne 'zijn een na beste bed en de meubels na', waarmee hij volgens onderzoekers impliceerde dat zijn vrouw niet de belangrijkste persoon in zijn leven was.

Engelands beroemdste toneelschrijver was de peetvader van William Davenant. Maar Stirling beweert dat de twee ook bloedverwanten waren en wijst onder meer op afbeeldingen van de twee. Zowel Shakespeare als Davenant heeft 'een hangende linkerwenkbrauw'. Volgens Stirling gaat Shakespeares befaamde Sonnet 126 over Davenant. Enkele zinnen uit dat gedicht zijn: O thou, my lovely boy, who in thy power / Dost hold Time's fickle glass, his sickle, hour; / Who hast by waning grown, and therein show'st / Thy lovers withering as thy sweet self grow'st...

Volgens de Daily Mail doet het gerucht over Shakespeares bastaardzoon al langere tijd de ronde. De Britse schrijver Samuel Butler merkte eens op dat Davenant 'met dezelfde geestdrift schrijft als Shakespeare' en dat het hem tevreden stelde als hij zijn zoon werd genoemd.  

William Davenant (1606-1668) werd in 1638 benoemd tot Poet Laureate, hofdichter. Hij schreef en produceerde populaire maskerspelen. Hij wist het verbod op theaterspel te ontduiken, door zijn stuk The siege of Rhodes uit 1656 te presenteren als muzikaal en educatief werk. Dit stuk, door sommigen gezien als de eerste Engelse opera, werd spoedig gevolgd door meer opera's. In 1660 kreeg Davenant de vergunning om een toneelgezelschap op te richten. Hij maakte onder meer succesvolle bewerkingen van stukken van Shakespeare.

Bron: Los Angeles Times Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Dichter was buitenechtelijk kind van Shakespeare'

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken