Hebban vandaag

Nieuws /

Nieuwe Dikke Van Dale verwelkomt beyoncévlieg en klimaatvluchteling

Het eerste exemplaar van de nieuwe Dikke Van Dale is gisteren in het Muntgebouw in Utrecht overhandigd aan schrijver, dicteefan en taalliefhebber Bart Chabot. Het woordenboek, dat vandaag verschijnt, telt zo'n 18.000 nieuwe woorden.

Klimaatvluchteling en droogtestress. Het zijn enkele van de ruim 18.000 nieuwe woorden die in de nieuwe 15e editie van de Dikke Van Dale staan. Het woordenboek verschijnt voor het eerst in tien jaar weer in druk.

'Nederlanders zijn heel creatief in het bedenken van woorden. Er zijn veel mooie nieuwe woorden', aldus hoofdredacteur Ton den Boon tegenover de NOS. De drie delen van het woordenboek zijn dikker dan ooit, uitgevoerd in kleur en bevatten - voor het eerst - illustraties. Bovendien biedt de aanschaf van de Dikke Van Dale een jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online, inclusief de Van Dale Wiki.

Volgens Den  Boon heeft de kredietcrisis veel nieuwe woorden opgeleverd, zoals bail-out, giftige lening, financiële meltdown, onderwaterhypotheek, rommelkrediet en ontschulden Maar ook de sociale media zorgden voor een uitbreiding van de woordenschat. Een aantal nieuwe woorden is ontleend aan het Engels, maar zijn intussen zo vernederlandst dat ze tot onze taal zijn gaan behoren, zegt Den Boon. 'Neem het woord liken. Dat is een Engels werkwoord, maar dat vervoegen we op de Nederlandse manier. Daarom is het nu onderdeel van onze taal geworden.'

Het woord beyoncévlieg, de naam voor een paardenvlieg, is een van Den Boons favorieten onder de nieuwe woorden. Het achterlijf van de vlieg is goudkleurig wat onderzoekers deed denken aan de populaire Amerikaanse zangeres. Woorden die uit de Van Dale zijn verdwenen, zijn onder andere astmasigaretgrutterskost, schavotspijker en splitruiter

(Bronnen: NOS, Nu.nl)Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nieuwe Dikke Van Dale verwelkomt beyoncévlieg en klimaatvluchteling

 

Gesponsorde boeken