Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is de eindjury van de Hebban Debuutprijs 2022

door Hebban Crew 29 reacties
De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalt op dit moment de shortlist. Deze zal worden gelezen door de professionele eindjury, die de uiteindelijke winnaar bepaalt. Vandaag stellen de juryleden zich voor en hebben we sponsornieuws!


Anne Oerlemans, Hebban-recensent

Ik ben Anne Oerlemans (1993) en ik houd ervan nieuwe stemmen in de literatuur te ontdekken. Als cultuur- en literatuurwetenschapper vind ik het leuk om literaire trends te ontdekken en mijn liefde voor lezen en schrijven te combineren. Tijdens mijn studie werkte in de boekhandel en de bibliotheek. Naast mijn baan als uitgever bij een wetenschappelijke uitgeverij doe ik als buitenpromovendus onderzoek naar waardetoekenning binnen het literaire veld in Nederland en sinds 2014 ben ik als recensent actief binnen het Hebban Team. Ik coördineer regelmatig Hebban leesclubs en geef graag boekentips, af en toe verschijnt er ook een interview van mijn hand.


Erna Staal, directeur Bibliotheek Gouda

Mijn naam is Erna Staal en ik heb meer dan drie decennia ervaring in de museale en de boekensector, onder meer als conservator, redacteur en uitgever. Sinds december 2016 ben ik directeur-bestuurder van de Bibliotheek Gouda, waar in de stadsvestiging in de Chocoladefabriek ALLES samenkomt rondom taal en verhaal, van schrijven met ganzenveren en 19e-eeuwse drukpersen tot virtual reality. Een leven zonder boeken kan ik me met geen mogelijkheid voorstellen. En ik ben naast lezen een groot voorstander van voor- en herlezen. Een jaarlijkse dosis Joseph Roth en Henry James, bijvoorbeeld. Je ontdekt altijd weer iets nieuws!


Maarten Kooijman, Looplabb

De Hebban Debuutprijs wilde ik met Looplabb graag sponsoren, want debuterende schrijvers en een 'debuterend' bedrijf leek me wel een goede match. Ik ben zelf een fervent boekenlezer, al is romans beoordelen als jurylid nieuw voor me. Ik denk dat ik er het beste heel blanco in kan gaan. Ik zal letten op de schrijfstijl, het woordgebruik, en of je wordt meegenomen in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Maar het gaat denk ik vooral om het gevoel dat een verhaal me geeft. Ik kijk ernaar uit om de genomineerde boeken deze zomer te gaan lezen.


Gerben de Bruijn, Post Scriptum

Debutanten zijn de jonge lootjes aan de grote boom van de literatuur en daarom ben ik blij dat ik dit jaar weer in de jury van de Hebban Debuutprijs zit. Bij ons in boekwinkel Post Scriptum in Schiedam, de winkel waar ik samen met mijn vrouw eigenaar van ben en sinds 2014 werk, proberen we debuten altijd extra aandacht te geven en dat begint natuurlijk met veel lezen! Dus ik zal dit jaar goed beslagen ten ijs komen en ga mijn best doen om met mijn collega-juryleden het beste debuut van het afgelopen jaar te kiezen!


Annette Jongen, Schiedams Boekhuis

Mijn naam is Annette Jongen (52 jaar). Ik ben in 1998 als kassahulp in het boekenvak gerold en sindsdien ben ik opgeklommen tot all round boekverkoper. In 2016 heb ik Het Schiedams Boekhuis opgericht. Op dinsdag 31 oktober 2017 werd ik getroffen door een dissectieve aorta type A en een CVA. De daaropvolgende vrijdag opende mijn vriend (inmiddels echtgenoot) de winkeldeuren, vastbesloten om Het Schiedams Boekhuis te continueren. Samen en met inmiddels drie jongvolwassenen is Het Schiedams Boekhuis aanwezig op alle kanalen en een middelpunt in het centrum van Schiedam. Ik ben al mijn hele leven een leesfanaat. Mijn leesvoorkeur is lange tijd buitenlandse (Angelsaksische) literatuur geweest, maar de laatste jaren verschuift mijn interesse naar oorspronkelijk Nederlandstalig. Ik word graag verrast en ben altijd op zoek naar iets vernieuwends.


Laurie Vedder, Boekhandel Roodbeen

Mijn naam is Laurie Vedder, ik ben 21 jaar en werk, naast mijn studie Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht, bij Boekhandel Roodbeen in Nijkerk. Binnen vier jaar is mijn weekendbaantje uitgegroeid tot een passie voor ontmoeting, verhalen en lezen. Met veel plezier ben ik verantwoordelijk voor onze social media, organiseren we samen activiteiten en lezingen en probeer ik op zoveel mogelijk manieren leesonderwijs te stimuleren! Zelf lees ik het liefst debutanten omdat het soms letterlijk voelt als zoeken naar onontdekte schatten. Recent hadden wij Forugh Karimi uitgenodigd in ons literaire café om haar te spreken over haar fantastische debuut De moeders van Mahipar. Een boek dat het verdient gelezen te worden. Ik kijk uit naar de gesprekken over deze boeken en debutanten en heb veel zin om een van de jongste juryleden (ooit) voor de Hebban Debuutprijs te zijn!


Marloes de Vree, Het Paard van Troje

Mijn naam is Marloes de Vree (1998) en ik ben in 2014 begonnen als verkoopmedewerker bij Boekhandel Het Paard van Troje in Goes. Intussen werk ik nu ongeveer 2 jaar met enorm plezier bij zowel Boekhandel Het Paard van Troje als Boekhandel De Koperen Tuin. Twee heel diverse winkels in dezelfde stad. Ik lees, naast veel Young Adult, graag literatuur en spanning en ben constant op zoek naar nieuwe pareltjes die verschijnen. In mijn werk probeer ik klanten zoveel mogelijk kennis te maken met nieuwe auteurs en begin ik graag een zoektocht naar het perfecte boek. Ik kan niet wachten om me samen met de andere juryleden op de vijf beste debuten te storten!


Lianne Enkhuizen, The Base Bookspace

Mijn naam is Lianne Enkhuizen. Ik heb in 2021 The Base Bookspace opgericht, een online boekhandel waar ik boeken van Zwarte auteurs verkoop. Ik lees al van jongs af aan alles wat los en vast zit, maar realiseerde mij dat ik representatie van Afro-diaspora en Afrikaanse verhalen miste in het boekenlandschap. Naast romans, memoires en non-fictie lees ik graag korte verhalen en poëzie. Zo heb ik de debuten Walking on Cowrie Shells van Nana Nkweti en Mythen en stoplichten van Alara Adilow met veel plezier gelezen de afgelopen tijd. Naast het boekverkopen studeer ik filosofie in Rotterdam en volg ik vanaf september de minor Boek, Boekhandel en Uitgeverij in Leiden. Ik kijk er naar uit om voor het eerst plaats te nemen in de jury!


Elianne Nijborg, Godert Walter

Mijn naam is Elianne Nijborg (1988) en ik ben boekverkoper bij Boekhandel Godert Walter in Groningen, waar ik me het meest richt op fictie, geschiedenis en filosofie. Na mijn studie Nederlands & Theater-, film- en literatuurwetenschap heb ik in Antwerpen mijn eerste stappen gezet in het boekenvak bij Uitgeverij Vrijdag en vertegenwoordiger Elkedag Boeken. Na daar drie jaar met veel plezier te hebben gewerkt en ontzettend veel te hebben geleerd over de uitgeverskant van het boekenvak, besloot ik terug te keren naar mijn noordelijke wortels. Nu heb ik dus bij Boekhandel Godert Walter mijn plek gevonden. We zijn een kleine boekhandel met grote aandacht voor ons assortiment en we deinzen er niet voor terug om debutanten de kans te geven die ze verdienen. Het is niet makkelijk om als beginnend schrijver je werk onder de aandacht te brengen bij een uitgever die wordt overspoeld door aanbod. Dat het deze debutanten is gelukt om hun werk gepubliceerd te krijgen is daarom al een prestatie op zich. Ik ben erg benieuwd hoe de titels op de shortlist mij zullen verrassen en van welke auteur ik zal zeggen: 'Jou ga ik zeker in de gaten houden.'


Monique Hurkmans, Kramer & van Doorn

Mijn naam is Monique Hurkmans (1962) en ik ben woordenvanger, schrijver en redacteur. Naast mijn freelancewerk ben ik sinds 2015 boekverkoper bij Kramer & Van Doorn in Zeist. Daar begeleid ik ook een klantenleesgroep en auteursgesprekken. Ik verdiep me graag in een schrijver en zijn of haar verhaal. Lezen is als zuurstof. Het biedt ontspanning, energie en inspiratie. Je kunt op reis gaan in je hoofd. Ontzettend leuk om deze zomer vijf debuten te lezen en samen een winnaar te gaan kiezen!

NIEUWS

Looplabb sponsort de Hebban Debuutprijs

Het Nederlandse leesbrillenmerk Looplabb is voor de komende jaren hoofdsponsor van de Hebban Debuutprijs. Looplabb en Hebban delen een gezamenlijke missie: lezers meer én met meer plezier laten lezen. En met een passende leesbril is een mooi boek nog fijner om te lezen. Looplabb is een leesbrillenmerk voor boekliefhebbers. Zo dragen alle monturen de namen van een klassiek werk uit de literatuur, zoals Lolita, Papillon, Faust, Dune of Catch 22.

'Natuurlijk is naamsbekendheid een van de redenen om de Hebban Debuutprijs te sponsoren,' vertelt Looplabb-oprichter Maarten Kooijman in het interview dat je morgen op Hebban leest. 'Maar ik ben zelf ook een fervent boekenlezer. En ik vind leesbevordering belangrijk. Ik heb twee jonge dochters: als ik niet oplet zitten ze alleen maar achter het scherm. Ik probeer hen te motiveren om te lezen, of het nou de Donald Duck is, of een paardenblad of een kinderboek. Lezen – wat dan ook – is goed voor hun ontwikkeling en hun woordenschat.'

Looplabb staat voor origineel design, kwaliteit en innovatie; tot in de allerkleinste details. Elke Looplabb leesbril is handgemaakt en gecertificeerd door het Duitse keuringsinstituut TÜV en voldoet aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen. De opticienkwaliteit lenzen bieden haarscherp zicht en zijn voorzien van een krasvrije en anti-reflecterende coating. De collectie bestaat uit klassieke en trendy monturen in verschillende kleuren en maten, inclusief zonneleesbrillen. Binnenkort wordt de collectie uitgebreid met zogenaamde blue light blockers om de ogen beter te beschermen tegen het blauwe licht van telefoons en tablets.

Als kennismaking met Looplabb mochten alle honderd lezers in de lezersjury van de Hebban Debuutprijs een gratis leesbril uitzoeken.

Het complete assortiment leesbrillen en zonneleesbrillen vind je op Looplabb.nlOver de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit is de eindjury van de Hebban Debuutprijs 2022