Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is de eindjury van de Hebban Thrillerprijs 2022

door Hebban Crew 19 reacties
Van 2 tot en met 6 april wordt elke dag een thriller bekendgemaakt die de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2022 heeft behaald. Met de hulp van een ruim honderdkoppige lezersjury zijn deze vijf titels boven komen drijven uit de longlist van 15 titels. Nu is het aan de professionele eindjury om de shortlist te lezen en de winnaar te bepalen. In dit artikel stellen de juryleden zich voor.

De Hebban Thrillerprijs is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs, naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs. De prijs heeft een lange geschiedenis en wordt in de huidige vorm in 2022 voor de derde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Anya Niewierra met Het bloemenmeisje (2020) en Toni Coppers en zijn co-auteur Annick Lambert met Val (2021). De winnaar wordt bekendgemaakt op De Avond van het Spannende Boek aan de vooravond van de Nederlandse Thriller Tiendaagse van 10 tot en met 19 juni.

De eindjury


Remco Houtepen
Boekhandel Libris Venstra

Mijn naam is Remco Houtepen en tot mijn schrik reeds 30 jaar boekverkoper, waarvan het grootste deel bij boekhandel Libris Venstra in Amstelveen. Een paar jaar terug mocht ik mij Boekverkoper van het Jaar noemen en was ik boekenman bij Omroep MAX. Momenteel tip ik maandelijks drie boeken bij Radio NH. Wat ik zoal lees? Ik ben een veelvraat, lees literaire werken, non-fictie, maar ook zeker thrillers. In het thrillergenre kan ik mij enorm verliezen, Bernice Berkleef, Jens Lapidus, John Grisham, Michael Connelly, Jeroen Windmeijer, Jens Vern, heerlijk. Thrillers verdienen een groter podium, de thrillerauteur verdient een groter podium.


Oscar van Moppes
Boekhandel Los

Mede doordat ik de zoon van een vertaler ben, zat ik al vroeg met mijn hoofd in de boeken en had ik al vrij snel door hoe leuk en ontspannen lezen is. En dat probeer ik nu ook over te brengen op mijn twee kinderen die ik voor het slapen gaan graag een verhaaltje voorlees. Normaal gesproken lees ik veel verschillende soorten boeken in een jaar, waarvan de meeste thrillers zijn, want die blijf ik gemiddeld genomen het leukst vinden om te lezen. Vanaf dat ik ongeveer zeventien jaar was werd ik erg gecharmeerd van het genre spannende boeken wat begon met David Baldacci, Stephen King en Harlan Coben en zich snel heeft uitgebreid naar onder anderen John Le Carré, Charles den Tex, Jo Nesbø en nog veel meer auteurs. Inmiddels werk ik al ruim dertien jaar bij Boekhandel Los in Bussum, waar ik de klanten help met advies over spannende boeken, maar over andere genres geef ik natuurlijk ook graag advies. Vorig jaar heb ik met veel plezier mogen plaatsnemen in de jury voor de Hebban Thrillerprijs 2021 en ik ben daarom ook erg blij dat ik dit jaar er weer deel van uit mag maken.


Sandra van Dok
Bibliotheek Utrecht

Hoi, ik ben Sandra uit Utrecht (52 jaar) en ik ben werkzaam bij Bibliotheek Utrecht in de uitleen. De wereld van de boekverkoop maakte ik een jaar of vijftien mee als winkelmedewerkster bij een aantal Bruna-winkels. In 2017 was Deon Meyer bij ons op bezoek en dat was geweldig. Als tiener las ik al ontzettend graag en veel. Ook Agatha Christie en Edgar Allan Poe. Sinds een jaar of vier zit ik bij een leesclub. Daar lezen we alle genres door elkaar. Het is elke keer weer enorm leuk om met elkaar van gedachten te wisselen over een boek. Daarom ben ik blij met een plekje in de jury van de Hebban Thrillerprijs. Naast lezen houd ik van tafeltennis, wandelen, tuinieren en yoga.


Amber Martensen
Boekhandel Thomas

Ik ben Amber Martensen, 50 jaar oud, getrouwd en moeder van twee bijna volwassen zoons. Al mijn hele leven lang ben ik een echte boekenwurm, de liefde voor boeken en lezen heb ik van mijn moeder meegekregen. Het is nu 25 jaar geleden dat ik een vacature zag waarin een boekverkoper werd gevraagd. Ik ben nog steeds erg blij dat ik toen heb gesolliciteerd en ik ben nog steeds werkzaam bij deze boekhandel. Vorig jaar zat ik in de jury voor de Gouden Strop en het jaar daarvoor werd ik verkozen tot de Stoerste Thrillerverkoopster van Nederland. Met recht kan ik dus zeggen dat ik erg van thrillers houd. Maar een mooie roman of een heerlijke feelgood is ook best aan mij besteed. Mijn favoriete auteurs zijn Brits, maar de laatste jaren ben ik Nederlandse auteurs steeds meer gaan waarderen – er zijn veel goede auteurs van Nederlandse bodem waar ik erg blij van word.


Merel Kuitert
Noord-Oost Brabantse Bibliotheken

Ik ben Merel Kuitert, een 24-jarige bibliothecaris met een speciale voorliefde voor biertjes en boekspellen. Ik woon in Uden en ben momenteel werkzaam in Meierijstad, hoewel ik binnenkort in Uden mag gaan werken. Hier heb ik dan ook enorm veel zin in. Ik richt me vooral op het enthousiasmeren van jongeren om meer te gaan lezen, omdat ik dit een super uitdagende, leuke en interessante doelgroep vind. Ik hou enorm van lezen en lees vooral Young Adult-boeken en thrillers. Daarnaast hou ik een blog en Instagram bij onder de naam Books Beers and Beyond, waarbij ik spellen, boeken en biertjes bespreek. In mijn vrije tijd geef ik ook bierproeverijen op locatie. Ik kan niet wachten om de boeken van de shortlist te gaan lezen, omdat ik hongerig ben naar goede nieuwe thrillers!


Wim Krings
Boekhandel Krings

Ik ben Wim Krings, eigenaar van Boekhandel Krings en Thrillerboek.nl. Ik zit inmiddels alweer 36 jaar in het boekenvak. Ik zat in het eerste boekenpanel van DWDD en schrijf regelmatig leestips voor dagblad de Limburger. Elizabeth George heeft er voor gezorgd dat ik thrillers ben gaan lezen en dat ik het genre omarmd heb. Zij is ook mijn all time favorite thrillerauteur. Ik lees haar boeken gedoseerd, want ik moet dan weer lang wachten tot de nieuwe komt! Ik lees veel thrillers en dat uit vele streken. Ik ben de Nederlandstalige thriller steeds meer gaan waarderen. Ze worden steeds beter en ik ben al jaren geleden van het idee afgestapt dat ze vaak onwerkelijk zouden zijn vanwege de plaats waar ze zich afspelen. Ik ben ervan overtuigd dat het gaat om hoe het verhaal verteld wordt en wat en waar zijn daaraan ondergeschikt. Alsof Scandinavië vol zit met seriemoordenaars! Daarnaast laat ik me graag verrassen door auteurs die ik nog niet ken en die een steuntje in de rug nodig hebben. Naast thrillers lees ik ook veel romans en jeugdboeken. Andere hobby's zijn wandelen, koken, voetballen (actief en passief in het Roda stadion) en ja, Tatort kijken!


Yasue Hazenoot
Boekhandel Van der Meer

Mijn naam is Yasue Hazenoot, 22 jaar. Sinds 2016 werk ik met veel plezier bij Boekhandel van der Meer / Het Cultuurcafé, waar ik sinds 2019 ook een leidinggevende functie mag vervullen. Mijn favoriete boekgenres zijn Young Adult, kinderboeken, fantasy en natuurlijk thrillers. Mijn eerste thriller was Koorts van Saskia Noort. Deze las ik voor mijn boekenlijst en daarmee was mijn interesse in thrillers gewekt. Inmiddels ben ik groot fan van Angela Marsons en Robert Bryndza. Ik hou van een thriller die goed in elkaar zit en waarin niets is wat het lijkt. Ook ben ik echt fan van de boeken van Thomas Olde Heuvelt, die iets bovennatuurlijks hebben. Ik leid een Young Adult-leesclub, dus met dat genre houd ik me al regelmatig bezig. Ik zou me echter meer in thrillers willen verdiepen, vandaar dat ik het superleuk vind om in de finalejury van de Hebban Thrillerprijs te zitten!


Desirée Verbeet
Boekhandel Dominicanen

Mijn naam is Desirée Verbeet, ik woon al 64 jaar in Maastricht. Zo gauw ik kon lezen verslond ik boeken. Mijn eerste boek verkocht ik op zestienjarige leeftijd, als vakantiehulp in het schoolboekenseizoen. De liefde voor boeken is een belangrijke reden geweest om de docentenopleiding Nederlands te volgen, maar de boekwinkel bleef trekken en ik heb daarna mijn hele leven in de boekhandel gewerkt. Vanuit de inmiddels niet meer bestaande grote Maastrichtse boekhandel Veldeke heb ik 12,5 jaar kinderen leesplezier en liefde voor boeken meegegeven in onze Kinderboekwinkel de Boekenwurm. En nu vind je mij inmiddels al sinds 2006 bij Boekhandel Dominicanen; op de afdeling promotie waar alle (boek)evenementen gepland en geregeld worden en op de winkelvloer waar ik onder andere met boekbesprekingen thrillers en literatuur tip.


Monique Stoel
Bilthovense Boekhandel

Ik ben Monique, 57 jaar jong, getrouwd en ik heb drie zonen. Ruim 18 jaar ben ik werkzaam in het boekenvak als boekverkoper: ik ben begonnen bij Boekhandel Bouwman in Maarssen, daarna bij Bouwman in De Bilt en nu ruim twee jaar bij de Bilthovense Boekhandel in Bilthoven. Ik lees literatuur in het Nederlands en het Engels, maar ook veel vertaalde Aziatische literatuur. Favoriete schrijvers zijn Auke Hulst, Haruki Murakami, Jonathan Franzen, David Mitchell, Yoko Ogawa en Olga Tokarczuk. Thrillers lees ik ook graag. Met name Scandinavische maar ook een aantal Nederlandse auteurs. Favoriet zijn Stephen King, Arnaldur Indridason, Nicci French en Anya Niewierra. Tevens lees ik veel filosofie (met name oosterse), psychologie, reisverhalen en boeken over de natuur. Robert Macfarlane vind ik geweldig. Het leuke aan werken in de boekwinkel vind ik de gesprekken met klanten over boeken. Als ik niet aan het lezen ben, hou ik me bezig met wandelen, zwemmen in natuurwater, fietsen, reizen, vogels kijken, fotografie, koken en Tai Ji. En ik vind het super tof dat ik dit jaar in de eindjury van de Hebban Thrillerprijs mag zitten!


Caroline Penterman
Boekhandel Maximus Hillegersberg Rotterdam

Ik ben Caroline Penterman, eigenaar van boekhandel Maximus Hillegersberg in Rotterdam en een fervent thrillerlezer. Ik lees graag literatuur, fantasy, jeugdboeken en zeker ook spanning – deze laatste lees ik juist graag ter ontspanning! Het kan mij niet snel spannend, heftig of bloederig genoeg zijn. Ik lees bij voorkeur Scandinavische, overig Europese en enkele Amerikaanse thrillers en sinds een paar jaar merk ik dat de Nederlandse thriller kwalitatief aan de weg timmert. Ik ben dus ook heel benieuwd naar de shortlist en verheug me op mijn leesavontuur. Naast het lezen van zo’n drie boeken per week ga ik graag op reis en kook ik graag. Met een druk gezin erbij heb ik dus genoeg te doen. Voor de Hebban Thrillerprijs eindjury verheug ik me op goed uitgewerkte personages, spannende verhaallijnen en een paar mooie plottwists. Ik heb er zin in!


Geertje Hoogenboom
Boekhandel Paagman Delft

Mijn naam is Geertje Hoogenboom (1997) en ik ben boekverkoper bij Boekhandel Paagman in vestiging Delft. Hier ben ik komen te werken na mijn universitaire studie Engelse Taal en Cultuur en de studie Book and Digital Media, met specialisaties in vroegmoderne Engelse literatuur en boekgeschiedenis. Hoewel ik de vroegmoderne tijd superinteressant vind, zijn moderne spannende boeken toch wel mijn grote liefde; als klein meisje las ik al het liefst zulke enge boeken dat ik met het licht aan moest slapen. Ik kan niet wachten tot de boeken van de vijf finalisten bij mij op de mat vallen!

Naar het Hebban Thrillerprijs-kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit is de eindjury van de Hebban Thrillerprijs 2022