Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is de eindjury voor de Hebban Thrillerprijs 2021

door Hebban Crew 14 reacties
Een jury van maar liefst honderd lezers buigt zich over de vijftien thrillers die de longlist van de Hebban Thrillerprijs 2021 hebben gehaald. Intussen verheugt de eindjury zich alvast op het lezen van de shortlist die aan de hand van hun beoordelingen zal worden bepaald. Dit zijn de juryleden van 2021, onder leiding van juryvoorzitter Greet Braem.


Juryvoorzitter

Greet Braem
Hebban Team

Ik ben Greet, 48 jaar en ik woon in Oost-Vlaanderen. Ik lees vooral thrillers, maar ook heel wat romans en af en toe een non-fictietitel of een jeugdboek. De klemtoon ligt op de Scandinavische en de Nederlandstalige auteurs. Ik ben een bezig bijtje op Hebban: Ik ben recensent voor verschillende genres, ik coördineer leesclubs, ik ben boekentipper en ik schrijf voor een aantal Spots. Ik vind het ontzettend leuk om net als vorig jaar in de eindjury van de Hebban Thrillerprijs te zitten. In het Thriller Café merk ik steeds weer hoe die verkiezing leeft bij de Hebbanisten. Hoe fijn is het niet om samen met anderen boeken te beoordelen en op die manier een paar talenten in de kijker te zetten? De kwaliteit van de Nederlandstalige thriller ligt vaak verrassend hoog en de lezersjury zal vast voor een mooie shortlist zorgen. Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan!


Jeanet Moorman
Boekhandelaar

Ik ben 52 jaar en werk sinds oktober bij Boekhandel Lovink in Lochem. Daarvoor heb ik zes jaar in twee boek- en kantoorvakhandels gewerkt. Ik woon in het mooie Laren in de Achterhoek, waar ik ook een minibieb heb. Ik ben een echte veellezer en lees (bijna) alle genres. Ik lees ongeveer 200 boeken per jaar waarvan de helft door Nederlandstalige auteurs geschreven is. Met name thrillers vind ik erg leuk om te lezen en ik ben onder andere mede-barista van het Thriller Café op Hebban. Mijn leven bestaat dus voor een groot deel uit lezen en boeken, maar gelukkig heb ik ook nog tijd voor andere hobby’s, waaronder wandelen, de natuur en tuinieren. Ik ben heel benieuwd naar de shortlistboeken en kijk er dan ook erg naar uit om deze te mogen lezen en jureren.


Sjoerd Agterhof
Boekhandelaar

Mijn naam is Sjoerd Agterhof, ik werk al vanaf mijn zestiende bij Boekhandel Jaspers in Badhoevedorp en tegenwoordig ben ik mede-eigenaar van de winkel. Al zolang ik mij kan herinneren gaat er bijna geen dag voorbij dat ik geen tijd maak om te lezen. Ik lees graag verschillende genres, van literaire romans, non-fictie, tot kinderboeken. Maar thrillers lees ik het meest. In onze winkel komen dan ook veel liefhebbers van het genre. We verkopen veel Scandinavische spanning, veel Britse thrillers, maar ook de Nederlandse thrillerauteurs doen het steeds beter. Er zijn ook veel Nederlandse auteurs die zich prima kunnen meten met hun buitenlandse collega's, dus ik vind het heel leuk dat ik dit jaar in de jury van de Hebban Thrillerprijs zit!


Angelina Schippers
Boekhandelaar

Vanaf mijn vroege jeugd heb ik veel gelezen waarbij soms stiekem bij het licht van de lantaarn op straat omdat ik eigenlijk al moest slapen. Een van de mooiste boeken toen vond ik Alleen op de wereld van Hector Malot, een klassieker. Ik ging van romans over naar spannende boeken en thrillers. Tien jaar geleden zijn mijn man en ik samen een boekwinkel begonnen. Hoe mooi kan het zijn om van je hobby ook je werk te mogen maken. Nu lees ik allerlei boeken, wat ik maar toegezonden krijg of waar ik in de winkel door getriggerd word. Kinderboeken, geschiedenis, romans, literatuur, maar mijn favoriet blijft thrillers. Mijn (klein)kinderen heb ik ook kunnen enthousiasmeren om veel te lezen en met elke feestdag wordt er een mooi boek voor ieder uitgekozen. Ik ben benieuwd welke titels we gaan lezen en of ik nog kennis ga maken met nieuwe schrijvers. Super dat ik mee mag doen om de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2021 uit te kiezen.


Liesbeth Tuynman-
van Baar

Boekhandelaar

Ik ben 59 jaar en heb twee dochters. Sinds 2012 werk ik als boekverkoper bij Boekhandel Thomas in Bergen. Wie kan er nu zeggen dat hij aan het werk is als hij zit te lezen?! Heerlijke bezigheid. Het thrillergenre is mijn favoriet, al is door het werken bij de boekhandel de stap makkelijk genomen om kennis te maken met alle genres, en dat maakt het extra leuk. Wanneer ik een boek heb gelezen deel ik het op mijn Instagram- en Facebookpagina, en in de winkel schrijf ik regelmatig buikbandjes. Het is erg leuk om naar aanleiding hiervan een boek te verkopen. Mijn dochter heeft laatst uitgerekend dat ik gemiddeld 80 boeken per jaar lees! Ik vind het best spannend om in de jury te zitten en ben erg benieuwd naar de boeken van de shortlist.


Kitty Bruggeman
Hebban Team

Ik ben Kitty, 51 jaar en woon in Zeist. Al zo lang als ik kan lezen gaat mijn voorkeur uit naar thrillers. Een liefde die maar niet minder wordt en daar heb ik totaal geen problemen mee. Op Hebban kom je me dan ook vooral tegen als kroegbaas in het Thriller Café. Daarnaast coördineer ik leesclubs, geef ik boekentips en schrijf ik voor een Spot. Ik vind het heel eervol dat ik deel mag uitmaken van de jury van de Hebban Thrillerprijs. Voor mij voelt het als een droom die uitkomt. Naar de vijf boeken die op de shortlist terechtkomen kijk ik dan ook erg uit!


Annette Molenveld
Boekhandelaar

Ik ben Annette, 31 jaar, moeder van twee jonge kinderen en sinds vier jaar werkzaam in het boekenvak.

Van jongs af aan kun je me uittekenen met een boek en al vroeg begon ik met griezelen. Ik genoot van boeken als De Griezelbus en Kippenvel, Paul van Loon en R.L. Stine waren dan ook mijn favoriete schrijvers. De hang naar griezelen en spanning in boeken is eigenlijk altijd gebleven en nu kan ik nog steeds enorm genieten van een goede thriller. Als de plot goed is, de personages goed zijn uitgedacht en er een goede plottwist in zit, maak je me echt gelukkig.

Wat ik ook erg leuk vind om te doen is mijn passie delen met anderen. Praten over boeken, schrijvers en verhalen en vooral nadenken over wat bij iemand past, vind ik een grote uitdaging. Gelukkig mag ik dit dagelijks doen bij Boekhandel Broekhuis in Oldenzaal. Er is niets leukers dan van iemand te horen krijgen dat je precies het goede hebt aangeraden.


Oscar van Moppes
Boekhandelaar

Omdat ik de zoon van een vertaler ben, betekende dat, dat ik al vroeg met mijn hoofd in de boeken zat en dat ik al vrij snel doorhad hoe leuk en ontspannen lezen is. En dat probeer ik nu ook over te brengen op mijn zoontje die ik voor het slapen gaan graag een verhaaltje voorlees. Normaal gesproken lees ik veel verschillende soorten boeken, maar de hoofdmoot zijn voor mij toch wel thrillers. Vanaf dat ik ongeveer 17 jaar was werd ik erg gecharmeerd van het genre spannende boeken, wat begon met Baldacci, Coben en King heeft zich snel uitgebreid naar onder anderen Le Carre, Ellory, Niewierra en natuurlijk van nog veel meer auteurs. Inmiddels werk ik al ruim twaalf jaar bij Boekhandel Los in Bussum, waar ik graag de klanten help met advies over spannende boeken, maar andere genres geef ik ook graag advies over.


Yvonne Van Bussel
Boekhandelaar

'Later als ik groot ben wil ik boekenmevrouw worden,' schreef ik als 8-jarig meisje in mijn communie-album. Deze droom is uitgekomen, ik werk nu ruim zeventien jaar als boekverkoopster bij boekhandel De Ganzenveer. In deze baan kan ik al mijn energie en creativiteit kwijt. Met lezen als hobby heb ik nu een goed excuus om veel te lezen zodat ik breed kan adviseren. Ik lees zo gevarieerd mogelijk van kinderboek tot romans, Young Adult, waargebeurde verhalen en vooral thrillers. Ik houd van Scandinavische thrillers, maar zeker ook van thrillers van Nederlandse bodem. Ik vind het heerlijk om mijn enthousiasme over een goed boek uit te dragen naar onze klanten en later hun mening over het boek te horen. Het is erg belangrijk om met je klant in gesprek te blijven. Zo organiseren wij ook jaarlijks een YA-event samen met trouwe jonge lezers. In mijn vrije tijd ben ik actief voor de VoorleesExpress als coördinator en voorlezer. De liefde voor het (voor)lezen kan niet vroeg genoeg beginnen. Lezen is mijn passie, maar ik hou ook van wandelen, koken en feesten!


Anouk van der Zee
Hebban Crew

Mijn liefde voor boeken begon al heel vroeg; mijn moeder las elke avond voor en elke zaterdagochtend gingen we naar de bibliotheek, waar we met stapels boeken van terug kwamen. Ik lees dan ook alles wat los en vast zit. Daarbij wissel ik af tussen fantasy, kinderboeken, literatuur, Young Adult, non-fictie, af en toe een feelgood en natuurlijk de thrillers.

Het liefst lees ik in het thrillergenre de whodunit, met Agatha Christie als de grote koningin. Haar boeken kan ik blijven lezen en herlezen. Lange tijd waren dat de enige misdaadboeken die ik las, maar sinds een paar jaar zoek ik het ook weer wat breder en blijf ik op de hoogte van de nieuwste titels – mede dankzij de Hebban Thrillerprijs, want ik zit nu voor de tweede keer in de eindjury.

Op Hebban ben ik – vast niet onbekend – lid van de Crew als redacteur, en daarvoor heb ik elf jaar in als boekhandelaar gewerkt. Het liefst omring ik mezelf met grote stapels boeken, en hoeveel kasten er ook komen, ik moet altijd weer vloerruimte benutten voor stapels die er niet meer in passen.

Welk boek genomineerd voor de longlist staat op jouw 'Wil ik lezen'-plank?Over de auteur

Hebban Crew

2425 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit is de eindjury voor de Hebban Thrillerprijs 2021

 


Gesponsorde boeken