Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dit zijn de 100 mooiste Regenboogboeken

door Hebban Crew 24 reacties
Vandaag maakt lezerscommunity Hebban.nl De Regenboog Top 100 bekend. De lijst bevat zowel klassieke als recente titels, vertaald werk en boeken van eigen bodem in verschillende genres. Lezers op de platforms van Hebban.nl en Gaykrant.nl brachten in juli hun stem uit op de mooiste en/of belangrijkste LHBTIQ+ boeken aller tijden. Schrijver en programmamaker Splinter Chabot staat met twee boeken in de top vijf. Zijn debuutroman 'Confettiregen' (shortlist Hebban Debuutprijs 2020) kreeg de meeste stemmen en voert De Regenboog Top 100 aan.Nummer 1


Confettiregen
van Splinter Chabot

Confettiregen verscheen in maart 2020 en is de debuutroman van een jonge schrijver. Splinter Chabot, telg uit de Chabot-schrijversfamilie, vertelt met Confettiregen het verhaal van alter ego Wobie en zijn worsteling met zijn homoseksualiteit en coming-out. Het leven van het personage is gebaseerd op dat van Chabot zelf. Het speelt van zijn basisschooljaren tot in zijn eerste studiejaren.

Splinter Chabot is auteur en programmamaker. David Bowie en Prince zijn zijn voorbeelden; vrijgevochten individuen die voor Splinter het leven lieten dansen. Splinter is onder andere bekend van het programma SPLINTER, in de politiek en als tafelheer bij DWDD. In 2021 presenteerde hij zijn eigen talkshow SPLNTR! bij AVRO TROS.

Confettiregen stond op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2020. De jury noemde het boek 'een hartverwarmende, ontroerende en belangrijke roman. Dat jongeren van nu nog steeds worstelen met hun coming-out maakt dit soort boeken nog altijd belangrijk en relevant.' Over het mooiste compliment dat de auteur kreeg over zijn werk zegt hij dan ook:

'Eigenlijk zijn dat al die berichten van jonge jongens, jonge meisjes, jonge mensen die zoeken en nog niet vinden. Die ergens in het donker lopen en in mijn boek een zaklamp herkennen. Of een wandelstok vinden. Ze sturen mij vaak berichtjes via Instagram, of schrijven een brief. Elke keer weer is zo’n persoonlijk verhaal bijzonder om te lezen.' - Splinter Chabot op Hebban.nl

Eind september 2021 is Splinter Chabot samen met Khalid Boudou en Aimée de Jongh het gezicht van de Boekenweek van Jongeren.

Boekverkiezing 'De Regenboog Top 100'

De aanleiding voor de LHBTIQ+ boekverkiezing is de Regenboog Week (2-8 augustus), een van de themaweken tijdens de Zomerlezen-campagne van Stichting CPNB. Samen met Gaykrant werd een programma samengesteld gericht op LHBTIQ+-literatuur. Boris Dittrich, auteur en politicus, was ambassadeur van de verkiezing. ‘Lezen is leven. Door lezen kom je in contact met mensen en situaties die je in het dagelijks leven niet zou ontmoeten. Lezen stimuleert je fantasie en is verrijkend. Je leert de wereld en jezelf beter begrijpen door te lezen. Daarom was ik vereerd toen mij werd gevraagd het gezicht van De Regenboog Top 100-lijst te worden.’ Lezers konden in juli hun drie mooiste boeken kiezen uit een groslijst van circa 550 boeken en konden een extra vrije keuze nomineren.

Klik voor de volledige Regenboog Top 100

Nummers 2 tot en met 10

Klik voor de volledige Regenboog Top 100

De Regenboog Week

De Regenboog Week - Op Hebban wordt diversiteit gevierd! Tijdens de Regenboog Week is er extra veel aandacht voor boeken van belang voor en door de LGBTQ-community, in samenwerking met de Gaykrant. De Regenboog Week loopt van 2 tot en met 8 augustus.

Meer regenboog leestipsOver de auteur

Hebban Crew

2547 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit zijn de 100 mooiste Regenboogboeken

 

Gerelateerd

Over

Splinter Chabot

Splinter Chabot

Splinter Chabot is programmamaker, politieke junkie en rasoptimist.David Bowie e...