Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is de vakjury van de Hebban Debuutprijs 2023

door Hebban Crew 22 reacties
Heel binnenkort maken we bekend welke vijf boeken met de hulp van een ruim honderdkoppige lezersjury uit de longlist van vijftien debuten de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2023 hebben gehaald. Straks is het aan de vakjury om de shortlist te lezen en de winnaar te bepalen. In dit artikel stellen de juryleden zich alvast voor.

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten en richt zich op Nederlandstalige literaire fictie. Het is samen met de Hebban Thrillerprijs de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. In 2023 wordt de prijs voor de achtste keer uitgereikt. Nieuw dit jaar is de wildcard; de vijftiende nominatie op de longlist werd bepaald door Hebban-leden. De winnaar wordt in september bekendgemaakt.

De vakjury


Debbie van der Zande
Hebban-redacteur

Mijn naam is Debbie van der Zande, redacteur en spin-in-'t-web bij Hebban.nl sinds 2014. Vóór Hebban werkte ik jarenlang in boekhandels en dierenasiels. Nog steeds is het hier in ons huis in Groningen meestal een dierenasiel. Jureren in de Hebban Debuutprijs vind ik een geweldig leuke en eervolle klus, omdat je toch aan het begin staat van iemands schrijfcarrière. Het winnen van een fictieprijs is een ontzettend belangrijke kans voor een debuutroman. Naast het belang voor de auteur is het natuurlijk ook enorm genieten om te mogen kennismaken met vijf nieuwe stemmen in het literaire veld.


Suzette Eikelenboom
Hebban-redacteur

Ik ben Suzette Eikelenboom (1999) en ik heb een grote passie voor literatuur en alles wat met boeken te maken heeft. Tijdens mijn masterstudie Engelse Literatuurwetenschappen in Leiden werkte ik bij Boekhandel Stevens te Hoofddorp en vervolgens liep ik stage bij een literaire uitgeverij. Ik ben nooit uitgelezen op de klassiekers, maar daarnaast ben ik groot voorstander van het extra aandacht geven aan debutanten. Om als beginnend schrijver door te breken in de boekenwereld is pittig lastig, en ik kijk er dus enorm naar uit deze zomer de shortlist te lezen en met de andere juryleden een winnaar te kiezen.


Anouk van der Zee
Hebban-redacteur

Ik werk alweer bijna vier jaar bij Hebban als redacteur en ik geniet nog steeds met volle teugen. Als kersvers Hebban Crewlid mocht ik in 2019 een klein interviewtje houden met de genomineerden van de Hebban Debuutprijs van dat jaar, tijdens de uitreiking bij boekhandel Broese in Utrecht. Dat leverde me heel wat zenuwkriebels op, maar ook ontdekte ik de diversiteit van het nieuwe literaire talent in Nederland en dat zorgde voor heel wat verwachtingsvolle kriebels! Sindsdien ben ik dan ook niet meer bij de Hebban Debuutprijs weg te slaan. Het ligt wat uit mijn comfortzone, maar juist daarom vind ik het zo heerlijk om iets moois te ontdekken. Wat heb ik tranen met tuiten gehuild om de winnaar van vorig jaar, Stenen eten van Koen Caris. Inmiddels weet ik precies wat ik graag wil van een debuutroman en ik kijk dan ook erg uit naar de shortlist van 2023.


Martijn Lindeboom
Hebban-redacteur

Ik ben Martijn Lindeboom (1971). Als Hebban Crewlid schrijf ik regelmatig (mee aan) artikelen en verzorg ik de coördinatie van Hebbans drie grote schrijfwedstrijden: de Renate Dorrestein Prijs (literaire verhalen, deadline 25 juni), de Harland Prijs (speculatieve verhalen, deadline 8 oktober) en de Goeken Prijs (spannende verhalen). Daarnaast ben ik zelf schrijver en schrijfdocent en samensteller van anthologieën (zoals De komeet en Halloween horror verhalen). Ik lees dus veel manuscripten en verhalen van schrijvers in spé en debutanten. De Hebban Debuutprijs is een prachtige gelegenheid om kennis te maken met boeken van nieuwe schrijvers. Het format van deze prijs vind ik erg aansprekend: ruim honderd enthousiaste lezers die samen de shortlist bepalen. Ik ben heel benieuwd naar deze vijf topboeken.


Mirjam Mulder
Boekenkrant

Sinds een paar jaar ben ik hoofdredacteur van de Boekenkrant, waarmee we elke maand onze lezers proberen te inspireren met recensies en interviews over nieuw verschenen boeken. Zelf word ik er ook regelmatig door verrast! Hoewel ik ben opgeleid als literair vertaler (Italiaans-Nederlands), zocht ik uiteindelijk toch naar meer afwisselend werk. Na een redactiestage bij een uitgeverij ben ik geland bij de Boekenkrant, waar ik van mijn twee langstlopende hobby's (boeken lezen en met taal bezig zijn) mijn werk mocht maken. Van de vele boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen, zijn het twee debuten die me nog het meest bijstaan: De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh (wat een mooie, lichtvoetige stijl!) en Een opsomming van tekortkomingen van Ine Boermans (zó scherp geschreven). Ik hoop tussen de vijf genomineerde titels van dit jaar dus ook een nieuwe favoriet te ontdekken!


Marjolein Hordijk
Bibliotheek Nijmegen

Foto: © Marcel Krijgsman

Mijn naam is Marjolein Hordijk (1980). Ik werk als programmamaker bij Bibliotheek Gelderland Zuid in de stadsvestiging in Nijmegen. Daar maak ik culturele en literaire programma’s voor lezers, en dan met name voor jongeren. Dat gaat van een workshop Heartstopper-tekenen organiseren voor queerjongeren of een schrijfworkshop Instapoëzie tot het organiseren van Novio Magica, een groot fantasyfestival dat draait om boeken en films. Ik word gelukkig van jongeren die boeken vinden die bij hen passen of van een talentvolle jonge schrijver. Dat doe ik onder andere door jongeren persoonlijke tips te geven via de website van mijn bibliotheek. Juist omdat ik graag werk met aanstormend talent en de schrijvers die net gedebuteerd zijn, vind ik het extra leuk dat ik onderdeel mag uitmaken van de vakjury. Daarnaast werk ik ook als zzp'er en stel dan onder andere de programma's voor de Vrijheidscolleges samen.


Maarten Kooijman
Looplabb

De Hebban Debuutprijs wilde ik met Looplabb graag sponsoren, want debuterende schrijvers en een 'debuterend' bedrijf leek me wel een goede match. Ik ben zelf een fervent boekenlezer en neem dit jaar voor de tweede keer zitting in deze vakjury. Het beoordelen van romans is ondanks de ervaring van vorig jaar nog vrij nieuw voor me, dus ik ga er weer zo veel mogelijk blanco in. Ik zal letten op de schrijfstijl, het woordgebruik, en of je wordt meegenomen in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Maar het gaat denk ik vooral om het gevoel dat een verhaal me geeft. Ik kijk ernaar uit om de genomineerde boeken deze zomer te gaan lezen.


Ingrid Sibum
Van der Velde Boeken Groningen

Mijn naam is Ingrid Sibum (1986) en ik ben sinds 2017 werkzaam als boekverkoper bij Van der Velde Boeken in Groningen. Ik ben in deze mooie boekwinkel verantwoordelijk voor de Nederlandse en Engelse literatuur en ook beheer ik met veel plezier ons Instagram-account. In 2021 was ik genomineerd voor Boekverkoper van het Jaar. De afgelopen twee jaar zat ik in de jury voor het Beste Groninger Boek en ik vind het ontzettend leuk om mijn jurywerkzaamheden dit jaar voort te zetten als jurylid voor de Hebban Debuutprijs. Ik ben benieuwd naar het werk van de genomineerde debutanten en kijk ernaar uit om nieuwe pareltjes te ontdekken!


Arno Koek
Boekhandel Blokker

Mijn is Arno Koek, boekverkoper, 59 jaar en ik begon mijn boekhandelscarrière in 1985 bij boekhandel Kooyker in Leiden. Vanaf 2006 ben ik eigenaar van boekhandel Blokker in Heemstede. Ik lees veel, voornamelijk literatuur, soms spanning en steeds vaker non-fictie. In 2008 werd ik gekozen tot de beste boekverkoper van het jaar. Een ervaring die ik niet heb willen missen is het boekenpanel bij De Wereld Draait Door van 2016-2018. Wij organiseren heel veel in de boekhandel om mensen aan onze winkel te binden en bijna twee keer per week zijn er schrijvers op bezoek. Dat geeft een mooie verdieping in het vak. Verder houden we sociale media heel erg bij en laten we van ons horen. Ik ben ook weer nieuwsgierig naar de debuten van dit jaar en de Hebban Debuutprijs is heel belangrijk in ons mooie boekenvak!


Marieke Uiterwaal
Hebban-recensent

Mijn naam is Marieke Uiterwaal (1985), literatuurrecensent op Hebban. Na mijn studie Literatuur- en Cultuurkritiek ben ik aan het werk gegaan bij Bibliotheek Kerkrade en omstreken, waar ik me inmiddels met veel plezier bezighoud met de collectie en het literaire deel van de volwassenenprogrammering. Ik vind het mooi dat Nederlandstalige debutanten dankzij de Hebban Debuutprijs hun moment in de schijnwerpers krijgen. Wie voor het eerst een boek uitbrengt, nestelt zich niet wel eventjes makkelijk tussen de gevestigde orde – terwijl iedere nieuwe stem juist iets bijzonders, iets unieks kan toevoegen aan het literaire aanbod. De Hebban Debuutprijs is een geweldig middel om de aandacht te vestigen op de mooiste van deze nieuwe stemmen.

Looplabb opens your eyes

Het Nederlandse leesbrillenmerk Looplabb is hoofdsponsor van de Hebban Debuutprijs. Looplabb en Hebban delen een gezamenlijke missie: lezers meer én met meer plezier laten lezen. En met een passende leesbril is een mooi boek nog fijner om te lezen. Looplabb is een leesbrillenmerk voor boekliefhebbers. Zo dragen alle monturen de naam van een klassiek werk uit de literatuur, zoals Lolita, Papillon, Faust, Dune of Catch 22. Met een grote drijfveer voor design, hoge kwaliteit en goede service, bouwt Looplabb gestaag aan een breed assortiment van goede, betaalbare en stijlvolle leesbrillen waarmee je gezien mag worden.

www.looplabb.comOver de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit is de vakjury van de Hebban Debuutprijs 2023