Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is de vakjury van de Hebban Debuutprijs 2024

door Hebban Crew 37 reacties
Vandaag hebben we bekendgemaakt welke titels door de honderdkoppige lezersjury zijn gekozen voor de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2024. Nu is het aan de vakjury om deze boeken te lezen, te beoordelen en natuurlijk een winnaar te kiezen. In dit artikel stellen we je voor aan de juryleden die dit jaar deze taken op zich nemen.

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten van Nederlandstalige literaire fictie. Dit jaar zijn we alweer toe aan de negende editie. Een lezersjury boog zich de afgelopen maanden over de longlist, waaruit zij een shortlist samenstelde. De vakjury zal nu de shortlist lezen en beoordelen. Iedereen die deel uitmaakt van de jury, stellen we hieronder even aan je voor. Wil jij live bij de uitreiking van de Hebban Debuutprijs 2024 zijn? Markeer dan alvast 7 september in jouw agenda, want dan vindt de tweede editie van het Debutantenbal plaats.

LEES VERDER / Kom op 7 september naar het Debutantenbal!

LEES VERDER / Deze vijf boeken staan op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2024

De vakjury


Evelyn Evertsen
Boekhandel Westerhof Zwolle

Ik ben Evelyn Evertsen, 45 jaar oud. Ik werk sinds 2002 als boekverkoper en sinds 2008 doe ik dat bij Boekhandel Westerhof in Zwolle.

Nadat ik als klein meisje leerde lezen, ben ik er niet meer mee opgehouden. Ik houd van alle genres en probeer zo breed mogelijk te lezen. Ik heb me gespecialiseerd in Young Adult en kinderboeken, omdat er in de wijk waar onze winkel staat veel kinderen en jongeren wonen. Mijn favoriete boek is Trots en vooroordeel van Jane Austen, vertaald door Lisette Jonkman.

Ik vind lezen belangrijk omdat ik er in geloof dat je daardoor meer inlevingsvermogen kunt krijgen in andere mensen; je wordt er naar mijn mening een beter mens van. Mijn motto als boekverkoper is: lezen mag leuk zijn, lees wat jij wil lezen!


Gigi van de Loo
Hebban-recensent

Het klinkt misschien vreemd, maar ik was dol op de vermaledijde literatuurlijst voor Nederlands op de middelbare school. Ik las meer dan nodig en genoot er volop van. Zo moet ik ook als kind al een boekenmonster zijn geweest, als ik terugkijk naar de hoeveelheid kinderboeken die ik toen las en herlas. Ook herinner ik me zo veel momenten in de bibliotheek en in de boekhandel. Ik was me toen niet bewust van het feit dat dat bijzonder was.

Nederlandstalige literatuur heeft voor mij, ook na de middelbare school, altijd een enorme aantrekkingskracht behouden, zoals ik ook nog altijd geniet van jeugd- en prentenboeken. Door Hebban, waar je me af en toe kunt tegenkomen, ben ik diverser gaan lezen. Hierdoor omarm ik nu ook literaire non-fictie, buitenlandse literatuur, Young Adult en nog veel meer, zolang het maar geen kookboek is.

Voor mij geldt het credo: een boek niet besproken is een boek niet beleefd. Dat maakt dat ik al jaren met veel enthousiasme geniet van het coördineren van Hebban Leesclubs of het bespreken van diverse romans als leesproject op mijn blogspot.

Ik ben helemaal in mijn nopjes met de uitnodiging van de crew om deel te nemen aan de vakjury van de Hebban Debuutprijs 2024. Het voelt als een eer dat ik de genomineerde eerstelingen van jonge auteurs van de shortlist mag gaan lezen, analyseren en bestuderen.


Martijn Lindeboom
Hebban-redacteur

Ik ben al tien jaar actief voor Hebban – als redacteur, fantasyexpert, schrijfwedstrijdencoördinator en jurylid – en nog langer als schrijver (en later ook als schrijfdocent), maar het allerlangst ben lezer. In al die decennia heb ik heel veel goede boeken gelezen en ontdekt wat die boeken goed maakt (en andere minder of slecht). Die leeservaring helpt enorm met het lezen en beoordelen van de vijf boeken op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2024.

Ik ben heel benieuwd naar de romans van deze editie en ik hoop verrast, geëmotioneerd, meegesleept, vermaakt en omver geblazen te worden!


Pauline Goedemans
Boekhandel Grimbergen Lisse

Mijn naam is Pauline Goedemans en vanaf mijn achttiende ben ik werkzaam in het boekenvak. Ik dacht voor een jaartje in de plaatselijke boekhandel te gaan werken, maar uiteindelijk heb ik het boekenvak sindsdien nooit meer verlaten. Sinds 2016 ben ik eigenaar van Grimbergen Boeken in Lisse.

Ik doe niets liever dan heerlijk bezig zijn in de winkel met het adviseren van klanten, met bestellen, etaleren, het organiseren van events en lezen. Dat laatste doe ik dan weer thuis. Ik ben liefhebber van al dan niet vertaalde literatuur, poëzie en thrillers. Boeken over tuinieren en kunst laat ik ook niet liggen.

Wat een eer om in de jury plaats te nemen voor de Hebban Debuutprijs 2024. Ik mocht al eerder jureren voor de Hebban Thrillerprijs én voor de Hebban Debuutprijs.

Ik ben benieuwd naar de shortlist en zie ernaar uit om deze debuten te bespreken met collega's uit het vak. Welk boek zal mij het meest verrassen?


Lieke Roovers
Hebban-recensent

Vanaf het moment dat ik kon lezen, zit ik met mijn neus in een boek. Op de middelbare school had ik even een dipje, maar dat hield eigenlijk alleen maar in dat ik de verplichte boeken niet las omdat ik thrillers, detectives en fantasy aan het lezen was. Nederlandstalige literatuur heb ik lang links laten liggen – met dank aan mijn voorliefde voor de Engelse taal en die vermaledijde leeslijst – maar dat ben ik de laatste jaren volop aan het inhalen.

Op Hebban ben ik actief als recensent en lid van het Readers Café. Ik ben altijd te porren voor een roman van een onbekende auteur, dus ik vind het hartstikke leuk dat ik deel mag uitmaken van de vakjury van de Hebban Debuutprijs 2024!


Roos Wolthers
Hebban-redacteur

Een recent verschenen debuutroman lezen voelt elke keer weer bijzonder. Het is gegarandeerd de eerste roman die je van een schrijver leest en vaak heb je relatief weinig voorkennis over zowel de schrijver als het boek. Een echte verrassing en als het boek je aanspreekt, krijg je de kans om de volgende stappen van de schrijver voet voor voet te volgen en te zien hoe diens werk zich ontwikkelt. De laatste jaren heb ik veel prachtige Nederlandse debuten gelezen: van Diepdiepblauw van Nikki Dekker tot Het aanbidden van Louis Claus van Valentijn Hoogenkamp en Confrontaties van Simone Atangana Bekono, een eerdere winnaar van de Hebban Debuutprijs. Ik reken erop dat de lezersjury echte parels heeft uitgekozen voor de shortlist, ben ontzettend benieuwd en ik kan niet wachten om te beginnen met lezen.


Debbie van der Zande
Hebban-redacteur

Daar gaan we weer! Voor het negende jaar gaat een vakjury bepalen welke debuutroman op 7 september naar huis mag gaan met de Hebban Debuutprijs 2024 in de knuisten. En in die vakjury mag ik opnieuw plaatsnemen, wat een heerlijkheid! Mijn naam is Debbie van der Zande, ik ben eindredacteur bij Hebban. Ik heb een enorm brede interesse in genres, maar debuten in die genres vind ik toch altijd wel extra leuk. Al die nieuwe stemmen op het veld, nieuwe ideeën, nieuwe schrijfstijlen ... Jureren voor de Hebban Debuutprijs is een ontdekkingstocht langs knisperverse auteurs, aan de start van beloftevolle carrières. En daar mogen wij een aandeeltje in hebben, samen met de ruim honderd lezers van de lezersjury.


Peter Hoomans
Boekhandel Scheltema Amsterdam

Mijn naam is Peter Hoomans en ik ben inkoper literatuur en poëzie bij Amsterdams grootste boekhandel Scheltema. Ik ben een echte alleslezer en altijd op zoek naar nieuwe stemmen in de literatuur.

Bij Scheltema kiezen we elke maand onze Favoriete Nieuwkomer uit het aanbod van Nederlandstalige debutanten. Zo hopen we ze het extra zetje te kunnen geven om onder de aandacht te komen van meer lezers. Vaak veroveren ze die zelf, door hun eigen unieke geluid en verteltalent. Denk aan Arnon Grunberg met Blauwe maandagen, Tobi Lakmaker met De geschiedenis van mijn seksualiteit of meest recent Gijs Wilbrink met De beesten.

De meeste debuten op de longlist heb ik inmiddels gelezen en ik zie eigenlijk alleen maar potentiële winnaars! Ik verheug me er ontzettend op om van iedereen te horen wat ze het meest aansprekende boek vinden en samen tot een keuze te komen van de uiteindelijke enige echte winnaar van de Hebban Debuutprijs 2024.


Sigried Lievens
Hebban-recensent

Ik ben Sigried Lievens. Elke dag duik ik met plezier in nieuwe verhalen, waarbij ik me graag laat leiden door de tips van andere lezers. Geen wonder dus dat deze hobby helemaal uit de hand liep toen ik Hebban zo'n tien jaar geleden ontdekte. Ik houd ervan om zonder voorkennis een nieuw boek open te slaan en me onder te dompelen in de stijl en ideeën van een nieuwe auteur. Het is geweldig om telkens weer verrast te worden door hoe auteurs met een frisse blik bekende thema's benaderen. Als Hebban-recensent vind ik het daarom bijzonder fijn om debuten te mogen recenseren. Ik maak dan ook met veel enthousiasme, een open hart en een gretige geest deel uit van deze vakjury.


Suzette Eikelenboom
Hebban-redacteur

Jarenlang las ik voornamelijk vertaalde literatuur. Oorspronkelijk Nederlandstalige romans las ik eigenlijk alleen tijdens de middelbare school voor die beruchte leeslijst. Sinds mijn stage vorig jaar in de uitgeverswereld en sinds ik bij Hebban werk, ben ik me veel bewuster van wat er aan Nederlandstalige literatuur zoal allemaal uitkomt. En wat zit er voor moois tussen! We mogen in ons kleine landje enorm trots zijn op onze talentvolle auteurs.

In een markt die almaar overspoeld wordt door nieuwe titels, verdienen debutanten een extra spotlight. Ik vind het dan ook een hele eer om te jureren voor een prijs die zo'n extra spotlight biedt.

Afgelopen jaar mocht ik ook plaatsnemen in de jury van de Hebban Debuutprijs en dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Dit jaar verheug ik me er weer op om me helemaal te verliezen in de literaire pareltjes die op de shortlist staan en ze met de andere juryleden te bespreken.

Looplabb opens your eyes

Het Nederlandse leesbrillenmerk Looplabb is hoofdsponsor van de Hebban Debuutprijs. Looplabb en Hebban delen een gezamenlijke missie: lezers meer én met meer plezier laten lezen. En met een passende leesbril is een mooi boek nog fijner om te lezen. Looplabb is een leesbrillenmerk voor boekliefhebbers. Zo dragen alle monturen de naam van een klassiek werk uit de literatuur, zoals Lolita, Papillon, Faust, Dune of Catch 22. Met een grote drijfveer voor design, hoge kwaliteit en goede service, bouwt Looplabb gestaag aan een breed assortiment van goede, betaalbare en stijlvolle leesbrillen waarmee je gezien mag worden.

www.looplabb.comOver de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit is de vakjury van de Hebban Debuutprijs 2024