Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is de winnaar van de eerste Goeken Prijs!

door Hebban Crew 18 reacties
Tijdens de Avond van het Spannende Boek in de bibliotheek Utrecht is zojuist de winnaar van de Goeken Prijs schrijfwedstrijd voor spannende verhalen bekendgemaakt. Uit de 111 inzendingen is een shortlist van 15 verhalen samengesteld, waaruit door een vakjury de winnaar en vier runners-up zijn geselecteerd. Vandaag vind je op Hebban de volledige uitslag van de Goeken Prijs 2023!

De winnaar van de Goeken Prijs werd bekendgemaakt tijdens de feestelijke Avond van het Spannende Boek, waar ook de Gouden Strop en de Hebban Thriller Prijs uitgereikt werden. Kort na achten werd de top vijf van de schrijfwedstrijd bekendgemaakt in de Theaterzaal van de bibliotheek Utrecht. Na een korte toespraak van de schrijfwedstrijdencoördinator van de Hebban Crew, Martijn Lindeboom, werden in omgekeerde volgorde de vijf toppers van de wedstrijd bekendgemaakt. Daardoor liep de spanning gestaag op en was de ontlading groot bij de aankondiging van de winnaar.

De schrijfwedstrijd

De spannende verhalenwedstrijd van Hebban.nl werd voor de derde keer georganiseerd, voor het eerst onder de naam Goeken Prijs (voorheen was het twee keer de Zilveren Strop). Honderden auteurs hebben in de afgelopen jaren hun verhaal ingestuurd om mee te dingen naar de hoofdprijs en – vooral – de eeuwige roem. Eerdere winnaars waren Hugo Luijten (2021) en Marjolein van der Gaag (2022).

LEES VERDER / Vijf vragen aan Zilveren Strop 2022-winnaar Marjolein van der Gaag

Dit jaar waren er 111 inzendingen, waarvan er 2 teruggetrokken en 2 gediskwalificeerd zijn. De overgebleven 107 verhalen zijn beoordeeld door 47 voorselecteurs, geworven uit enthousiaste lezers en kenners van het thrillergenre.

De vakjury

De top 15 die uit de voorselectie kwam is beoordeeld door een deskundige vakjury, bestaande uit Marjolein van der Gaag (auteur en winnaar van de Zilveren Strop 2022), Steven Maat (uitgever van Paul Goeken en Suzanne Vermeer), Eric Herni (eigenaar The Read Shop Almere-Haven), Sander Verheijen (auteur en hoofdredacteur van Hebban.nl) en Kim Moelands (auteur). Die laatste vier kenden Paul Goeken goed en waren direct enthousiast over de nieuwe naam van de spannende verhalenwedstrijd en namen met veel plezier plaats in de vakjury. Dit vijftal kwam tot een top vijf en een afgetekende winnaar!

De uitslag

De winnaar

De Goeken Prijs schrijfwedstrijd is gewonnen door Arend Smits met het verhaal 'Jake Browns anomalieën'. De jury schreef over dit verhaal:

'Uitzonderlijk goed geschreven verhaal dat meteen weet te pakken.'

'Goede opbouw, originele goed doordachte plot en origineel personage Jake. Mooie slotzin die het verhaal rond maakt.'

'Zeer fijne, aansprekende schrijfstijl, boeiende en goed bedachte zaak, mooi hoe de persoon van Jake wordt neergezet op z'n veranda.'

'Een goed gecomponeerd verhaal waarbij de lezer vanaf de eerste zin het verhaal in wordt getrokken door een auteur die volledig in controle is. (...) Petje af, een zeer volwassen verhaal.'

'Goed kort verhaal. Fijne tone of voice. Beetje "het oude Grisham-gevoel" qua setting en personages.'

De runners-up

De vier runners-up zijn:

2. 'Subject 2' van Patricia Bouwhuis-Ooyevaar
3. 'Zonder mensenhanden' van Hille Koppen
4. 'Het verhoor' van Theo-Henk Streng
5. 'Oude films en Bordspellen' van Marius van Bruggen

Gefeliciteerd allemaal!

Gratis downloads

De winnaar van de Goeken Prijs verschijnt in het speciale Thriller Weken-ebook, dat voor iedereen gratis te downloaden is ter gelegenheid van de Thriller Weken.

De complete top vijf verschijnt op 18 juni (Vaderdag en de laatste dag van de Thriller Weken) in een Hebban-ebook, dat gratis gedownload kan worden door Hebban-leden. Heb je nog geen Hebban-account? Maak er dan snel een aan zodat ook jij je exemplaar kunt downloaden.

Op 1 juni opent nog een grote schrijfwedstrijd haar deuren op Hebban: de Renate Dorrestein Prijs voor literaire verhalen, met als deadline 25 juni. In het najaar van 2023 wordt er weer een schrijfwedstrijd voor fantasy-, sciencefiction-, horrorverhalen en aanverwanten georganiseerd: de Harland Prijs. Deze deadline is ook al bekend: 8 oktober.

Lees op de volgende bladzijde het wedstrijdverloop en de volledige uitslag van de Goeken Prijs.Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit is de winnaar van de eerste Goeken Prijs!

 

Gerelateerd