Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Aimee

door Aimee 12 reacties
De Hebban Crew zit vol plannen en kijkt al reikhalzend uit naar 2021, maar eerst blikken we nog even terug op het afgelopen jaar, dat wel heel anders dan anders was. Redacteur Aimee las in 2020 meer dan ooit tevoren en is dus zeker niet ontevreden over haar leesjaar.

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Persoonlijk? Het Boekenbal. Dat stond al jaren op mijn lijstje met levensdoelen, dus toch wel fijn dat ik dat in ieder geval heb kunnen afvinken dit jaar. Gekeken naar de branche is het moeilijk om één moment te kiezen, omdat er natuurlijk veel niet doorging. Wat me heel erg opviel was dat er bij de tweede lockdown – toen de boekhandels echt dicht moesten – een ontploffing op mijn Twittertijdlijn ontstond met steun en oproepjes om vooral lokaal te kopen. Daar kan ik echt van genieten.

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Nou, ik heb mijn Challenge ruim gehaald en ook nog nooit in één jaar zoveel boeken gelezen als in 2020. Vorig jaar las ik er 67, maar toen was mijn doel 75. Dit jaar wilde ik er 64 lezen, maar ik las er tot nu toe al 83 en het jaar telt nog een paar vrije dagen. Meer dan tachtig boeken, ik ben nog steeds verbaasd dat me dat gelukt is. Vooral omdat ik voor mijn gevoel niet bovengemiddeld veel heb gelezen. Stel je voor hoeveel ik had kunnen lezen als ik niet elke dag ook nog een paar uur doelloos door die telefoon zat te scrollen. Maar nu lijkt het net alsof ik ontevreden ben met dit aantal, en dat ben ik zeer zeker niet!

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Dat is zonder twijfel Op aarde schitteren we even van Ocean Vuong. Ik las het in april en zag het toen al niet gebeuren dat ik een nog mooier boek zou lezen dit jaar. Het soort boek waarbij je fysiek dingen voelt als je het leest, een soort van knoop in je maag door de schoonheid, maar in dit geval ook treurigheid van het verhaal. Het bespreekt veel thema's als identiteit, klasse, ras, geaardheid en mannelijkheid. Maar het gaat ook veel over taal, het belang en de kracht daarvan. En dat allemaal in een prachtig poëtisch verhaal gegoten.

Wie is je favoriete boekverkoper?

Tsja, ik ben een beetje bevooroordeeld want twee van mijn beste vriendinnen zijn boekverkopers bij Venstra: Rowan en Ymkje (de derde, Julia, is halverwege dit jaar gestopt om docent Nederlands te worden, waar ze misschien wel nóg beter in is). Die meiden inspireren me eindeloos met nieuwe titels en ik weet dat ze dat net zo graag bij klanten doen. Ik vind het heel cool om ook jonge mensen in boekhandels te zien die met net zoveel passie en bevlogenheid boeken verkopen als de 'bekende namen'. Dat stelt me toch wel een beetje gerust voor de volgende generaties.

Maar uiteindelijk vind ik dat we bij elke boekverkoper – zeker in 2020 – even stil mogen staan. Ik heb veel namen voorbij zien komen dit jaar en iedereen werkt zich een slag in de rondte om al die prachtige werken bij de lezer te krijgen.

Met welk boek ga je 2021 in?

Ik denk Utopia Avenue van David Mitchell. Iedereen is daar lyrisch over en dat is zo'n dikkerd dat me dat dit jaar niet meer gaat lukken. Denk ik. Verder niks speciaals, ik heb nog altijd dezelfde 'dit eerst lezen!'-boekenstapel die inmiddels bijna omvalt.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

Ik ben echt de dagen af aan het tellen tot Hof van zilveren vlammen van Sarah J. Maas verschijnt in februari. Volgens mij heb ik al vaker geroepen dat de 'Hof van doorns en rozen'-serie echt een van m'n favorieten is, dus dit deel is meer dan welkom. Ik vond Nesta niet echt een sympathiek personage, maar het zou me niks verbazen als we met deze boeken heel anders over haar gaan denken. Dan verschijnt volgend jaar ook deel drie in de 'Simon Snow'-serie van Rainbow Rowell, mijn andere favoriet: Any Way the Wind Blows. Vooralsnog staat die helaas pas op juli, dus dat wordt nog even geduldig zijn. Toevallig allebei Young Adult, maar er verschijnt ongetwijfeld ook weer véél literatuur die ik moet hebben.

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

In 2021 ga ik weer voor 64 boeken (dat is een per week plus eentje extra per maand, in mijn hoofd is dat logisch). Ik durf niet zo goed hoger in te zetten, want dit jaar was er natuurlijk tijd zat om te lezen en ik hoop eigenlijk dat dat volgend jaar een stuk minder is, haha. Verder hoop ik eens wat Young Adult-series af te kunnen vinken en van klassiekers lezen is dit jaar ook weer weinig gekomen. Maar dat zijn details.

Meld je aan voor de Hebban Reading Challenge 2021

Hoe zag jouw boekenjaar 2020 eruit? Blog je boekenjaar 2020 en win een boekenpakket!Over de auteur

Aimee

89 volgers
576 boeken
1 favoriet


Reacties op: Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Aimee

Gesponsorde boeken