Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Anouk

door Anouk (Hebban Crew) 14 reacties
De Hebban Crew zit vol plannen en kijkt al reikhalzend uit naar 2021, maar eerst blikken we nog even terug op het afgelopen jaar, dat wel heel anders dan anders was. Voor redacteur Anouk was het een goed leesjaar, en ze voelt zich als lid van de Crew nog meer betrokken bij de Hebban community. Hoe vreemd 2020 ook was, ze kijkt er toch positief op terug.

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Dat was voor mij de lockdown, en de daaruit voortvloeiende maatregelen voor de boekhandel. Als voormalig boekverkoper weet ik maar al te goed dat de sector niet veel klappen meer kan verduren, en ik maak me zorgen. De inkomsten van de decemberperiode kunnen bepalend zijn of sommige boekhandels het nog een jaar gaan redden. Dus als je boeken gaat kopen voor familie en vrienden: doe dat via de boekhandel, ook online. Je bezorgt mij er in elk geval een betere nachtrust van!

Heb je je Reading Challenge gehaald?

And then some! Nadat ik vorig jaar echt een rampzalig leesjaar had, ging het me in 2020 veel beter af. Ik kwam uit mijn leesdip en las zeker de helft meer boeken dan ik ingesteld had (52, één voor elke week van het jaar). Ik las ook veel diverser, zo pakte ik weer literatuur en non-fictie op, twee verwaarloosde liefdes. Dat komt natuurlijk ook door het werken bij Hebban. Schrijf een artikel en je hebt zo weer vijf nieuwe boeken op je 'Wil ik lezen'-lijst. Het is wel zo dat de luisterboeken ertussenuit zijn gevallen, want dat deed ik in de auto. Maar door het thuiswerken ben ik wel minder moe als ik de laptop sluit (want: geen files), en duik ik 's avonds sneller nog even met een boek op de bank.

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Net zoals in 2019 is dat een boek dat ik aan het begin van het jaar al las. The Imaginary Corpse van Tyler Hayes werd me aangeraden door Debbie. Het gaat over een knuffeldinosaurus die detective is, en meer hoefde ik gewoon niet te weten. Zodra ik in het boek dook, besefte ik dat het er eentje was die met mijn emoties zou gaan spelen. Naast hard lachen heb ik ook hard gehuild, en ik heb me helemaal ondergedompeld in de originele fantasiewereld. Daar kon geen enkel ander boek aan tippen, hoewel De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy dichtbij komt, hoor...

Wie is je favoriete boekverkoper?

Dat is Lisa Snijders van Boekhandel Stevens. Dat is vast geen verwachte keuze, want ik woon in Utrecht en hoewel Hebban HQ in Hoofddorp staat, heb ik nog geen kans gezien binnen te wandelen. Maar ik kom Lisa en het team geregeld online tegen, want ik volg de boekhandel op social media. Haar enthousiasme voor boekverkopen werkt aanstekelijk en ik kan echt genieten van hun online posts. Er zit veel humor achter en er is altijd een leuke invalshoek waarmee ze inhaken op de actualiteit. Lisa weet als geen ander de balans te vinden tussen persoonlijk en kleinschalig, en groots en ambitieus.

Met welk boek ga je 2021 in?

Ik heb zoveel boeken die ik graag zou willen lezen. Traditiegetrouw ga ik 2021 starten met een boek dat ik voor kerst cadeau heb gekregen. Welke dat wordt, weet ik nog niet. Ik geef altijd een verlanglijst door, en daar wordt dan uit gekozen. Dat ik het leuk ga vinden, weet ik dus wél al zeker. Boeken die ik niet op de verlanglijst heb gezet maar zeker wel zelf ga kopen zijn Ready Player Two van Ernest Cline en het vierde deel in de 'Stormlight Archive'-serie van Brandon Sanderson. Daar sta ik ook al om te springen, dus misschien luid ik 2021 daar wel mee in.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

We hebben met de Crew de voorjaarsfolders van de uitgeverijen doorgespit op zoek naar mooie, nieuw te verschijnen boeken voor onze 'Hebban Verwacht'-reeks. Ik kan inmiddels minstens 100 boeken opnoemen die ik wil hebben, en dan overdrijf ik niet. Maar als ik er een moet kiezen, dan ga ik voor Het hof van zilveren vlammen van Sarah J. Maas. Het is het eerste deel van de nieuwe trilogie in haar ACOTAR-wereld, met Nesta in de hoofdrol. Ik kijk er al lange tijd met smart naar uit, want ik ben nog lang niet klaar om de serie vaarwel te zeggen. Maar ook kijk ik heel erg uit naar het nieuwste kinderboek van Lucy Strange, De geest en het meisje. Haar vorige twee boeken waren om te zoenen. Oeps, dat zijn er toch twee...

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

Ik wil vooral de trend doorzetten die ik in de tweede helft van 2020 begonnen ben: diverser lezen en meer lezen. Ik merk dat het me goed afgaat als ik tijdens een leesdip een boek uit een ander genre pak, en dan graag ook wat korter dan de stevige fantasyboeken die ik doorgaans lees. Zo kan ik een boek in een dag of twee uitlezen en krijg ik de smaak weer te pakken. Ik kijk er ook vooral naar uit meer literatuur en non-fictie te lezen, want nu ik dat weer doe, merk ik dat ik het heb gemist. En natuurlijk stel ik mezelf tot doel om veel kinderboeken te blijven lezen. Ik ben dan misschien Griffeljury-af, maar gelukkig komen er ook op de Hebban-redactie mooie kinderboeken binnen.

Meld je aan voor de Hebban Reading Challenge 2021

Hoe zag jouw boekenjaar 2020 eruit? Blog je boekenjaar 2020 en win een boekenpakket!Over de auteur

Anouk (Hebban Crew)

233 volgers
1378 boeken
25 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Anouk