Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Lindy

door Lindy (Hebban Crew) 19 reacties
De Hebban Crew zit vol plannen en kijkt al reikhalzend uit naar 2021, maar eerst blikken we nog even terug op het afgelopen jaar, dat wel heel anders dan anders was. Redacteur Lindy kon haar aandacht dit jaar maar met moeite bij het lezen houden, maar toch was het een leerzaam en rijk 2020 voor haar. 'De Black Lives Matter'-beweging had een behoorlijke impact.

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Afgezien van de indringende coronamaatregelen en het feit dat ik mijn aandacht daardoor dit jaar véél minder bij het lezen kon houden? De Black Lives Matter-beweging. Ja, die had wel impact. Ook op mij en mijn keuzegedrag bij het kopen van boeken. Ik heb zo veel geleerd van die periode en ik hoop ook dat het niet bij een periode blijft, maar dat er gevochten blijft worden voor gelijke rechten voor mensen van kleur. En dat kun je zelf al doen door bewust te kiezen voor hun boeken, hun verhalen, en de wereld vanuit hun perspectief te bekijken. Ik heb inmiddels een flinke stapel boeken gekocht die me meer inzicht bieden en zal dat ook blijven doen.

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Nee, helaas heb ik het net als vorig jaar niet gehaald. Mijn uitdaging stond op 30 boeken en daarvan heb ik er op het moment van schrijven 25 gelezen. Misschien dat de feestdagen me wat rust gunnen, maar ik verwacht niet die paar boeken nog te redden in het restje van 2020. Dat geeft niet. Ik had mijn doel al wat lager ingesteld, want ik wist dat het door omstandigheden een minder goed leesjaar zou worden dan ik gewend was. Maar toen kwam corona om de hoek kijken en verliep het nog eens heel anders dan ik en iedereen verwacht had. In dat opzicht vind ik 25 boeken nog een best aardige opbrengst. Ik las op Hebban berichten van veel lezers die, ondanks het vele thuis zijn dit jaar, moeite hadden de aandacht bij het lezen te houden en daar had ik zelf ook wat last van. Overigens betekent dat wel dat de leesstapels alleen maar hoger zijn geworden, want ik werd dan wel weer verleid om boeken in huis te halen...

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Ik kan niet anders dan De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy noemen als mijn favoriet. Dit boek, dat écht voor alle leeftijden geschikt is, staat niet voor niks op 1 in de bestsellerlijst. Het past simpelweg perfect bij dit rare, soms nare en verdrietige jaar. Mackesy's teksten en vooral prachtige tekeningen bieden hoop en uitzicht op betere tijden. Dit is zo'n boek dat je in een stuk leest, maar er ook weer regelmatig bij kunt pakken, openslaat en je even kan troosten door het kunstwerkje op een van de pagina's.

Heb je Instagram, volg Mackesy dan vooral ook daar. Zo word je tijdens het scrollen af en toe verrast door een animatie of korte video van zijn werk, en verwarmt het je hart als je ziet hoe hij originele prenten of het volledige boek achterlaat in bushokjes of andere plekken op straat, voor de eerlijke vinder.

Wie is je favoriete boekverkoper?

Dit jaar hebben we het stof van ons Hebban Boekverkoperspanel geblazen. Nieuwe gezichten kwamen erbij en een nieuwe maandelijkse rubriek ontstond. Ik ben ontzettend blij met dit panel, want wie kan nu beter de juiste boeken tippen dan een boekverkoper? Juist in deze tijd, waarin boekhandels het ontzettend zwaar hebben door de coronamaatregelen en inmiddels een tweede lockdown, proberen we hen zo veel mogelijk te steunen.

Ik durf en kan niet één favoriete verkoper noemen. Juist omdat elke verkoper een unieke winkel en manier van werken heeft, maar vooral ook omdat ik de passie voor het boek bij vrijwel iedereen opmerk. Zo leidde Grietje Braaksma samen met haar team boekhandel Broese naar een prachtige nieuwe locatie in Utrecht dit jaar en brengt ze tijdens de lockdown boeken rond op de fiets, deelt Monique Eskens van De Drvkkery in Middelburg regelmatig haar boekentips met ons op Hebban, schrijft Eric Herni lezenswaardige blogs op zijn Hebban-profiel en konden we voor het jureren voor onder andere de Hebban Debuutprijs en de Hebban Thrillerprijs ook op de enthousiaste hulp rekenen van bijvoorbeeld Wim Krings, Monique Manshanden, Gerben de Bruijn, Pauline Goedemans, Daphne de Haan, Remco Houtepen, Arno Koek... Ik kan niet kiezen!

Met welk boek ga je 2021 in?

Wie heeft deze lastige vragen bedacht? Hoe kan ik nu kiezen, want er ligt nog zo enorm veel op me te wachten. Toch denk ik dat het de nieuwe van Lize Spit gaat worden, Ik ben er niet. Na het succes van Het smelt uit 2016 (toen mijn favoriete boek van het jaar) ben ik vanzelfsprekend erg benieuwd naar haar tweede roman. Op Hebban druppelen de eerste waarderingen binnen en de meningen zijn verdeeld, en dat maakt me alleen maar nieuwsgieriger.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

Naar Tussen ons van schrijfster Sarah Crossan. Ik was blij verrast toen ik zag dat volgend jaar haar eerste roman voor volwassenen in Nederlandse vertaling verschijnt. Ik huil niet vaak bij een boek, maar haar eerdere YA-romans Een en Nieuwe maan hebben me echt hardop doen snotteren. Vreselijk maar prachtig. Bijzonder is dat Crossan in vrije versvorm schrijft, ze kiest haar woorden heel zorgvuldig en juist daarom raken ze je enorm. Ja, ik kan niet wachten en leg de zakdoeken vast klaar. Helaas nog even geduld uitoefenen tot april.

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

In 2020 heb ik van een van mijn goede voornemens een heel goede gewoonte weten te maken, en dat is om de telefoon 's avonds zo veel mogelijk met rust te laten. Dat neem ik in ieder geval mee naar volgend jaar. Toch heb ik mijn leesdoel voor komend jaar weer op 30 gezet. Of ik dat nu ga halen of niet, ik neem me voor om diverser te lezen, in verschillende genres. De afwisseling opzoeken, in de hoop dat dat de leeslust extra aanwakkert. Het ene moment een dunnerd, dan weer een dikkerd; van leerzame en diepgaande non-fictie en literatuur tot soms even een fijne YA of light roman. Zie, het werkt, ik heb nu al zin om te beginnen!

Meld je aan voor de Hebban Reading Challenge 2021

Hoe zag jouw boekenjaar 2020 eruit? Blog je boekenjaar 2020 en win een boekenpakket!Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

816 volgers
416 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Lindy