Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Martijn

door Martijn (Hebban Crew) 19 reacties
De Hebban Crew zit vol plannen en kijkt al reikhalzend uit naar 2021, maar eerst blikken we nog even terug op het afgelopen jaar, dat wel heel anders dan anders was. Redacteur Martijn heeft veel te weinig gelezen naar zijn gevoel, maar wel veel geschreven (twee manuscripten, meerdere verhalen en artikelen) en met veel plezier geholpen met het organiseren van de Hebban schrijfwedstrijden.

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Mijn collega's hebben de lockdowns al genoemd, maar dat waren ook voor mij absoluut de belangrijkste momenten op boekengebied. Twee kanten op: de sluiting van boekhandels en bibliotheken op verschillende momenten zijn natuurlijk rampzalig voor het boekenvak. Ik moet er niet aan denken dat er straks boekwinkels gaan verdwijnen door deze pandemie. Aan de andere kant: het was online en dus ook op Hebban drukker dan ooit, dus ons team moest nog harder aan de bak. En een nóg ander aspect: als je nergens heen mag, krijg je automatisch wat meer tijd voor andere dingen, zoals het schrijven van boeken en verhalen... (hier had ook lezen bij moeten staan, maar zie daarvoor de volgende vraag) en de publicatie op Hebban van mijn korte near future thriller 'Groot wild'. Daarnaast vind ik het ook gaaf dat de Harland Awards schrijfwedstrijd voor speculatieve verhalen zo succesvol onderdak heeft gevonden op Hebban. Met 178 inzendingen was het een bovengemiddelde editie en de nieuwe aanpak heeft voor een veel hogere doorloopsnelheid gezorgd: waar het vroeger een half jaar duurde van deadline tot uitslag, was de winnaar nu al binnen drie maanden bekend. Veel gezonder voor stressende auteurs in elk geval én het geeft ruimte om nog een grote schrijfwedstrijd te organiseren in 2021: De Zilveren Strop voor spannende verhalen (deadline 28 februari).

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Bij lange na niet! Wat een dramatisch leesjaar... Zelfs met het halverwege het jaar halveren van mijn leesdoel (van 52 naar 26) kom ik nog steeds niet in de buurt. Toegegeven: er zitten een paar kleppers tussen (zoals deel 2 en 3 van Peter F. Hamiltons uitstekende space opera-serie 'Salvation'), maar daar staat tegenover dat ik ook de bundels uit de schrijfwedstrijden die we hier op Hebban organiseren op mijn lijst heb staan. Het thema 'Liefde in tijden van corona' – een speling op het beroemde boek van Gabriel García Márquez was mijn idee, dus ik vind het leuk dat een bundel met die titel nu op Hebban staat (en nog steeds te downloaden is). Nog een smoesje: ik heb best veel verhalen en boeken gelezen die ik niet af kan vinken op de Reading Challenge, omdat ze nog in ontwikkeling zijn (zoals van mijn studenten bij de Schrijversacademie) of nog niet gepubliceerd (zoals van de auteurs die Debbie en ik in ons 'side project' scouten en vertegenwoordigen voor de African Literary Agency). Maar zelfs dan haal ik het niet...

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Ik heb enorm genoten van de 'Salvation'-serie die ik eerder noemde en ik ben trots op al die bundels met schrijfwedstrijdverhalen. Ook heb ik een enorm leuk interview gedaan met Christopher Paolini op basis van zijn boek Slapen in een zee van sterren en was ik onder de indruk van Beschavingen van Laurent Binet, Dead Astronauts van Jeff VanderMeer en Een week of vier van Laura van der Haar (om het niet te hebben over Network Effect, Zwart en Cloud Inc.). Maar toch is mijn boek van het jaar een ander, een boek dat ik nog niet eens uit heb, maar dat met de openingshoofdstukken al enorm veel indruk maakte. Voordat ik zeg welk boek, eerst een shoutout naar het literaire tijdschrift Terras, waarin onlangs een artikel van Renée van Marissing verscheen, dat speciaal gewijd was aan speculatieve films en verhalen over een toekomstig tekort aan water. Ze vraagt zich onder andere af waarom we klimaatverandering zo'n moeilijk onderwerp vinden en waarom het niet het meest urgente literaire thema van nu is. Kim Stanley Robinson heeft daar zijn nieuwe roman aan gewijd: The Ministry for the Future opent met een super indrukwekkende beschrijving van een angstaanjagende klimaatramp. Geen totale apocalyps, maar een hittegolf die twintig miljoen doden eist. Volkomen realistisch en indringend beschreven. Ik hoop het in de Hebban Uitleesdagen daadwerkelijk uit te krijgen en aan mijn Reading Challenge toe te voegen. Ik daag iedereen uit - ook als je niet van speculatieve fictie houdt - om dit boek te lezen. Als het aan KSR ligt gaan we het als soort redden, maar makkelijk wordt het niet.

Wie is je favoriete boekverkoper?

Tegenwoordig ken ik niet zoveel boekverkopers meer, maar ik heb een all time favorite: Debbie van der Zande! Toen ik haar ontmoette – bij de uitreiking van een schrijfwedstrijd waar ik aan mee had gedaan en waar zij als jurylid strenge uitspraken had gedaan over mijn verhaal – was ze nog boekverkoper bij Broekhuis in Hengelo. Later, toen we samen gingen wonen in Groningen, werkte ze bij boekhandel Van der Velde. Ze is extreem goed in het vinden van het juiste boek voor de juiste persoon, zelfs afgaand op summiere info zoals 'blauwe kaft', 'vorige maand op TV' en 'ik houd van SF'. Die passie voor het boek brengt ze nu elke dag in de praktijk bij Hebban en dat is supergoed voor de hele lezerscommunity. Maar goed, ik ben bevooroordeeld, want ik houd van haar :-).

Met welk boek ga je 2021 in?

Dat is een moeilijke en interessante vraag. Ik heb nog een paar boeken half gelezen op mijn nachtkastje liggen, maar die tellen hier niet voor. Het boek Waddenwolf – een van de boeken die in de Adventskalender te downloaden was – heb ik als fysiek boek (aangeschaft door voornoemde Debbie op mijn verzoek in het kader van haar Lockdown-steun-de-lokale-boekhandel-inkoopsactie). Het is een fascinerend en tragisch verhaal over een jonkheer die het in zijn kop krijgt – mogelijk om indruk te maken op zijn vader – om de Waddenzee in te polderen. Ik hoorde een uitgebreide reportage over die geschiedenis en het boek op de radio toen ik terugreed van een dag werken in het bos met mijn acht decennia tellende vader en het verhaal is blijven hangen. Maar de kans bestaat dat ik een ander boek oppak...

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

Een heleboel eigenlijk wel, zoals Bear Head van Adrian Tchaikovsky (een losstaand vervolg op Dogs of War, met Honey in de hoofdrol), een aantal boeken van Afrikaanse auteurs die we begeleid hebben, The Winds of Winter van George R.R. Martin (al stond die een paar jaar geleden hoger op de wensenlijst), een eigen, nog geheim boekproject (speculatieve verhalen van diverse auteurs met één thema bij een grote uitgever) en Fugitive Telemetry van Martha Wells ('Murderbot' 6!). Maar waar ik écht naar uitkijk is het afsluitende deel van 'The Expanse' van James S.A. Corey: deel 9, Leviathan Falls. De titel is een mooie reflectie van het eerste boek van de serie en het belooft een spetterend eindspel voor de mensheid. Seizoen 5 van de TV-serie is nu te zien op Amazon Prime, dat is ook erg tof (al stoppen ze met de TV-serie na boek 6).

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

Ik heb besloten mijn ambitie te temperen, aangezien ik de afgelopen jaren lang niet aan mijn leesdoel kwam, dus ik ga voor een boek per twee weken en dus 26 boeken in 2021. Naast mijn Hebbanwerk, mijn Taekwon-Do school, juridisch advieswerk, lesgeven aan de Schrijversacademie, Afrikaanse auteurs scouten, een bundel samenstellen en zelf schrijven lijkt me dat alsnog best ambitieus...

Meld je aan voor de Hebban Reading Challenge 2021

Hoe zag jouw boekenjaar 2020 eruit? Blog je boekenjaar 2020 en win een boekenpakket!Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

521 volgers
886 boeken
28 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Martijn

 

Gerelateerd