Hebban vandaag

Nieuws /

Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Sander

door Sander (Hebban Crew) 6 reacties
De Hebban Crew zit vol plannen en kijkt al reikhalzend uit naar 2021, maar eerst blikken we nog even terug op het afgelopen jaar, dat wel heel anders dan anders was. Voor hoofdredacteur Sander vormde zijn debuut als thrillerauteur een hoogtepunt, maar bleek de rest van 2020 'aardig, zonder bijzondere uitschieters'.

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Dit jaar is natuurlijk voor iedereen compleet anders gelopen dan we ooit hadden kunnen vermoeden. Corona was wat dat betreft in alle opzichten spelbreker. Het belangrijkste moment op boekengebied moet eigenlijk nog komen, maar omdat dat dat waarschijnlijk pas in januari bekend wordt gemaakt, kies ik voor het een na belangrijkste moment: de verschijning van De macht van K., mijn eerste thriller, hoewel corona natuurlijk ook daar roet in het eten gooide. Een week na de verschijning ging ons land op slot en dat was een streep door zo'n beetje het hele promotieplan. Maar de fijne reacties op het boek maakten veel goed, en natuurlijk was de nominatie voor de Gouden Strop een dikke vette kers op de taart. Je kunt minder prettig debuteren, zeg maar.

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Nee. Bijna. Echt bijna, want ik had laag ingezet. Mijn goede voornemen uit Het Boekenjaar 2019 van... was natuurlijk méér lezen (niet gelukt). Maar bovenal wilde ik 'nog veel liever (nog) meer [willen] voelen bij wat ik lees. Inspirerende boeken lezen. Betoverende boeken lezen. Bijzondere boeken lezen'. En eerlijk gezegd valt de opbrengst wat dat betreft een klein beetje tegen. 2020 was een aardig leesjaar, maar zonder echt bijzondere uitschieters.

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Wat ik gelezen heb zat eigenlijk allemaal in de categorie redelijk tot goed. Misschien niet heel erg verrassend of bijzonder, maar goed genoeg. Ik koos als mijn boek van het jaar Alle tijd van Ronald Giphart. Van alles wat ik heb uitgelezen - ik ben in opmerkelijk veel boeken begonnen dit jaar zonder uit te lezen - is dit verhaal me het meest bijgebleven.

Wie is je favoriete boekverkoper?

Ik heb heel veel bewondering voor de boekverkopers die dit jaar keer op keer hun creativiteit hebben moeten aanspreken om er toch maar weer het beste van te maken. December zou de maand moeten zijn die het jaar een klein beetje goed had kunnen en moeten maken en daarom is deze tweede lockdown - hoe begrijpelijk ook - voor hen extra zuur. Ik heb zeer veel waardering voor de mensen binnen en buiten het boekenvak die de lokale boekhandelaar een hart onder de riem steken, niet alleen door hun boeken lokaal te bestellen, maar ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Ik heb mensen in het hele land belangeloos boeken zien inpakken en bezorgen. Het maakt de collectiviteit van het boekenvak, die af en toe zo onzichtbaar is geworden, ineens heel intens voelbaar.

Maar de vraag is natuurlijk 'wie is je favoriete boekverkoper?' Ik kies Pauline Goedemans van Grimbergen Boeken in mijn eigen woonplaats Lisse. Ik heb haar nog nooit horen mopperen. Ze denkt in mogelijkheden en niet in teleurstellingen. En dat zijn fijne eigenschappen die ik ook herken bij veel andere boekverkopers. Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam ben ik enorm dankbaar voor zijn support bij de verschijning van De macht van K. en zijn enthousiasme voor de Hebban Debuutprijs, maar vooral voor zijn humor en omdat hij me niet te pletter heeft laten vallen in de grindbak voor het huis van Judith Fanto (en ik dus al mijn tanden nog heb).

Met welk boek ga je 2021 in?

Scenario. De tweede roman van Thomas Acda is een beetje het slachtoffer geworden van alle niet geplande decemberdrukte en mijn eigen schrijfdeadlines. Ik hoop eigenlijk dat ik hem voor 31 december uitlees, want dan kan ik vraag twee alsnog positief beantwoorden.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

Ik heb werkelijk nog geen idee. Het aanbod is overweldigend en ik ben alles behalve een leesplanner. Dus ik laat mij verrassen.

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

Ik zet weer voorzichtig in op 15 boeken.

Meld je aan voor de Hebban Reading Challenge 2021

Hoe zag jouw boekenjaar 2020 eruit? Blog je boekenjaar 2020 en win een boekenpakket!Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1072 volgers
474 boeken
20 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Sander

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken