Hebban vandaag

Dossier /

Dit is Jonas Jonasson: 5 boeken, 45 landen, 16 miljoen exemplaren

door Hebban Crew 10 reacties
'5 boeken, 5 continenten, 45 landen, 16 miljoen exemplaren', laat Jonas Jonasson zijn fans weten. Sinds zijn debuutroman 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' wereldwijd insloeg als een bom, is er elke twee tot vier jaar wel een nieuw boek van hem uitgekomen. Vandaag verschijnt zijn meest recente roman 'Zoete, Zoete Wraak BV', in een Nederlandse vertaling van Corry van Bree. Hebban stelde een dossier samen over de auteur en zijn werk.

Jonas Jonasson (1961) werd als Pär-Ola Jonas Jonasson geboren in Zweden. Hij studeerde Zweedse en Spaanse letterkunde aan de universiteit van Göteborg en ging vervolgens als journalist aan de slag. Hij werkte voor verschillende dag- en weekbladen tot hij besloot zijn eigen mediabedrijf op te richten, OTW, dat bedrijven helpt om zichzelf krachtig in de markt te zetten. Het succesvolle bedrijf groeide, maar om gezondheidsredenen verkocht Jonasson het in 2005:

'As I woke up one day, I was no longer twenty-three but going on forty-eight. The realisation of the years rushing by finally made me reinvent myself. Or climb out the window, if you like.'

Hoewel de auteur dat laatste niet – zoals zijn hoofdpersonage – letterlijk nam, maakte hij wel een rigoureuze beslissing. Hij ontdeed zich van zijn bezittingen, verruilde Zweden voor Zwitserland en ging met zijn laptop aan het Luganomeer zitten schrijven. Het verhaal dat op papier moest komen droeg hij al jaren met zich mee, en in twaalf maanden pende Jonasson De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween neer.

De boeken

Bij de zesde uitgeverij had Jonasson beet; ze zeiden ja nog voor ze klaar waren met lezen. Hij schrok wat van hun intentie om bij de eerste druk van zijn debuutroman meteen 7.000 exemplaren te laten drukken, maar uiteindelijk zou de teller op zo'n 10 miljoen verkochte exemplaren komen te staan. In 2010 was De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween het best verkochte boek in Zweden, en in Nederland stond het boek gedurende 165 aaneengesloten weken in de Bestseller60.

 • 10 miljoen exemplaren wereldwijd
 • Bewerkt tot film, hoorspel, toneelstuk en bordspel
 • 78 keer in een Hebban Top 25
 • Op plaats 128 in de Hebban 1000
 • 1 miljoen exemplaren wereldwijd
 • Het eerste boek van Jonasson dat een verfilming kreeg
 • 11 keer in een Hebban Top 25
 • Op plaats 823 in de Hebban 1000
 • Boekgoodies: sleutelhangers, luciferdoosjes en paspoorthoezen
 • Een Hebban leesclub
 • 4 sterren in Vrij Nederland
 • 4 sterren Hebban-recensie

De humor

Jonassons bijzondere humor kenmerkt al zijn boeken. De oorsprong daarvan lijkt te zitten in de verschillende manieren waarop hij en zijn vader met het leed van de wereld omgaan. Jonasson vertelt hoe zijn vader het huilen altijd nader dan het lachen stond, maar dat hij het zelf verkiest erom te lachen: 'The result is all the same. Laughter is a way to deal with it all.' De kritiek van hoofdpersoon Allan Karlsson op de 20ste en 21ste eeuw is dan ook overgoten met Jonassons absurdisme en – omdat de auteur houdt van overdrijven – een happy end.

Jonasson weet zijn grappen dan ook op het scherp van de snede te maken. Op de vraag of humor over de Apartheid in De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje wel door de beugel kon, antwoordde hij: 'The stupider man makes himself, the easier to mock him.' Voor Gangster Anders en zijn vrienden bekeek hij het wereldtoneel juist eens op kleinere schaal. Het idee voor het boek ontstond door een verhaal van zijn oma over twee vechtende broertjes: 'Het begon allemaal toen Sven ging terugslaan.' Het ontkennen van alle schuld, als slachtoffer, was een interessant onderwerp voor Jonasson en brengt in het boek flinke consequenties mee.

Zoete, Zoete Wraak BV

Vandaag is het de beurt aan Zoete, Zoete Wraak BV, het nieuwste boek van de auteur ligt in de boekhandels om ontdekt te worden door lezers. In zijn vijfde creatie duikt Jonasson in de kunstwereld, overgoten met een sausje wraak – zo menselijk, maar tegelijkertijd ook zo onproductief. Combineer dat met een Masai-krijger en een medicijnman, en dan heb je de ingrediënten van dit nieuwe boek te pakken. Op Hebban lees je alvast een sneak preview, en ook kondigen we meteen aan dat er over enkele weken een interview met de auteur zal verschijnen.

Lees de eerste drie hoofdstukken van Zoete, Zoete Wraak B.V.

Zoete Zoete Wraak BV

Het zorgvuldig opgebouwde leven van Victor Alderheim, een uitgekookte en succesvolle kunsthandelaar uit Stockholm, wordt op een dag volledig overhoop gegooid als hij te horen krijgt dat hij de vader van de zestienjarige Kevin is en voor hem moet zorgen. Victor was juist van plan om Jenny, de dochter van een galeriehouder, te trouwen - en weer te scheiden - om haar erfenis binnen te halen. In dat plaatje past geen buitenechtelijk kind en dus bedenkt hij een plan om van Kevin af te komen in de rimboe van Afrika als de jongen achttien wordt. Maar dat plan mislukt faliekant. Kevin wordt liefdevol door een medicijnman in zijn Masai-stam opgenomen. Vijf jaar later keert Kevin terug naar Zweden. Daar ontmoet hij Jenny, inmiddels Victors ex-vrouw. Allebei afgedankt bundelen ze hun krachten samen met het bedrijf Zoete Zoete Wraak bv om zich te wreken op de man die hun leven verwoest heeft…


Welk boek van Jonas Jonasson is jouw favoriet?Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit is Jonas Jonasson: 5 boeken, 45 landen, 16 miljoen exemplaren

 

Gerelateerd

Over

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson (1961), geboren als Pär-Ola Jonas Jonasson, is een Zwee...


Gesponsorde boeken