Hebban vandaag

Community /

Dit was augustus: elke maand een Reading Challenge update

door Hebban Crew 13 reacties
Komende maand gaan we terug naar school en pakken we het werk weer op na een welverdiende (thuis)vakantie. Gelukkig kunnen we nog even nagenieten van de zomervakantie, én de boeken die we gelezen hebben! Tijdens de maandelijkse Hebban Reading Challenge Update houden we jullie het hele jaar lang op de hoogte van alle statistieken en lezerservaringen.

Het fijne aan de Reading Challenge is dat je die ook met terugwerkende kracht kunt invullen, en dat betekent dat het aantal deelnemers het hele jaar door groeit. Inmiddels zijn we weer een mijlpaal verder: meer dan 12.000 Hebbanners doen mee met de Reading Challenge 2020. Er zijn bijna 210.000 boeken gelezen, wat betekent dat we er in augustus 33.000 samen hebben afgevinkt. Een record voor dit jaar! Gek is dat niet, want dankzij de zomervakantie hadden we flink wat extra leestijd. Ook zijn er inmiddels bijna 1500 challenges gehaald. 

Doe jij al mee aan de Hebban Reading Challenge?

Lijstjes vol boeken

Net zoals jullie zijn wij dol op lijstjes, en vooral tijdens de Reading Challenge kun je je hart ophalen. Er is namelijk zowel een top 100 aan voorgenomen boeken als een top 100 aan daadwerkelijk gelezen boeken. Wat treffen we in augustus aan, en hoe verhoudt het zich tot de vorige maanden? Dit zijn de 4 meest gelezen boeken van de afgelopen maand:

Gelezen boeken


De enige verandering deze maand in de top 4 is het omdraaien van Het bloemenmeisje van Anya Niewierra, de winnaar van de Thrillerprijs 2020, en Boekenweekgeschenk Leon & Juliette van Annejet van der Zijl. Zon van Lucinda Riley blijft op 1 staan en kan daardoor bogen op een ononderbroken eerste plek sinds maart (zes maanden); het boek verscheen op 18 februari. Op de vierde plaats vinden we voor de tweede maand op rij Wat jij niet ziet van M.J. Arlidge, die het de vorige update lukte om De zeven zussen uit de top 4 te stoten.

Ook het nieuwste boek in de 'Helen Grace'-reeks begint omhoog te klimmen. Nog lange niet komt nu nog zo'n 200 lezers te kort om zichtbaar te worden (momenteel te vinden op plaats 6), maar de serie is erg populair en het boek is net pas uit; het verscheen op 11 augustus. Zal het de thrillerlezers lukken om Zon nog vóór het eind van het jaar naar de kroon te steken? Daarvoor is het verschil op dit moment nog te groot; Zon heeft een voorsprong van 700 lezers. 

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Welke genres zijn populair?

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Een thriller-comeback! Vorige maand zakten de thrillers terug naar 50% van het aandeel, terwijl literatuur & romans groeiden naar 42%. In augustus hebben ze het echter allemaal weer terug moeten geven én nog een beetje meer. De thrillers vertegenwoordigen nu 54% van de Top 100 gelezen boeken. De romans zakken terug naar 39%. Net zoals vorige maand zijn de YA's terug in het overzicht met 1% dankzij De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins. Kinderboeken zijn verdwenen en zelfs non-fictie heeft een procent in moeten leveren. Na maandenlang de 7% vastgehouden te hebben, zakken ze nu terug naar 6%.  

Ga je in september een boek kopen? Doe dat nog steeds zoveel mogelijk bij de boekhandel (ook online) om ze open te houden!

Hebbanners over de Challenge

Lees eens ergens anders

Bij de zomer hoort buiten lezen en op welke manier je het ook bekijkt, de boom is altijd nauw verwant geweest aan het boek. Voor Anja viel alles samen in Oostenrijk op vakantie. 'In een klein hotel op een berg, echt middle of nowhere, met schitterende uitzichten aan alle kanten. Op een klein heuveltje naast het hotel stond een hele bijzondere, oude boom. Mijn droomplek. Zelfgemaakte quilt, een hond, thermosbeker met koffie, een goed boek (Steinbeck stelt echt niet teleur) en geweldig weer. Meer had ik niet nodig om echt gelukkig te zijn,' vertelt ze, nog half met haar hoofd bij deze mooie leesplek. Helaas vonden andere bezoekers dat ook:

'Toen een echtpaar uit Tsjechië naar het hotel kwam, bleek dat ze mijn plek perfect vonden voor yoga. Ik zei lachend dat mijn naam al op die plek stond, maar we zouden delen, geen probleem. Ze vroegen of ik ook aan yoga deed. Nou ja, alleen "boeken-yoga". De beste die er is.'

Van de nood een deugd

De echtgenoot van Hilde onderging deze maand een zware operatie (beterschap gewenst namens de Hebban Crew!) en mocht zes weken lang geen vinger optillen. Als je niet kunt poetsen, in de tuin werken of lekkere creaties bakken, wat doe je dan? Het echtpaar wist het wel: lezen!

'Gelukkig zijn we beiden fanatieke lezers. Mijn man is meer van het ernstige type: Geert Mak, Rutger Bregman, Yuval Noah Harari, Jeroen Brouwers en Ilja Leonard Pfeiffer, hij vloog door de dikke pillen heen. Ikzelf ben een even fanatieke thrillerlezer, mijn hele leven lang al. O, de maand augustus heeft me zo veel plezier gebracht! Mijn man vond het leuk dat ik zo vaak bij hem op de bank zat te lezen. En de saaie klussen? Allemaal uitbesteed. Zelfs het bakken, dat doet onze dochter nu.'

Hilde gokt dat ze wel 25 boeken heeft gelezen afgelopen maand, en haar Challenge is dan ook bijgesteld van 150 tot 200 boeken. Dat is pas een goede vakantiebesteding!

Extra of juist minder lezen?

Voor sommigen betekende de zomervakantie en bijbehorende hittegolf juist wat minder lezen. Kimberly had een flinke leesdip. 'Ik denk dat de warmte een beetje de druppel is geweest van een bewogen jaar en mijn hoofd gewoon even rust nodig had. Maar we gaan met goede moed september in,' vertelt ze. Voor Maddie betekent verlof echt familytime, bovendien kan ze dan niet op weg naar werk naar audioboeken luisteren. 

'Ik ben ook net verhuisd, dus eerst de boekenkast ordenen en dan wat lezen. Iemand nog leuke ideetjes om boekenkast te ordenen?'

Ook zijn er mensen die dit jaar voor het eerst aan de Reading Challenge meedoen. Tineke begon rustig met 20 stuks, en die challenge heeft ze al gehaald. 'Voor mij absoluut geen reden om te stoppen, want ik vind lezen veel te leuk.' Ook Herman doet mee, sinds hij Hebban in juli ontdekte:

'Ik heb nooit precies bijgehouden wat ik – alleslezer – heb gelezen. Met de hitte was het goed om te lezen. Grasduinen door de rubrieken van Hebban, met de tips en recensies, leverde een overvloed aan werken op. Pittige, spannende en romantische boeken. Het feelgood-genre bleek ook een probaat middel om even te ontsnappen aan de hitte. Zo haal ik die Challenge wel.' 

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Hoe gaat het met jouw Reading Challenge?Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was augustus: elke maand een Reading Challenge update

Gesponsorde boeken