Hebban vandaag

Community /

Dit was januari: elke maand een Reading Challenge update

door Hebban Crew 142 reacties
De eerste maand van het leesjaar 2020 ligt alweer achter ons; ging het snel en efficiënt dankzij onze goede voornemens of hadden we allemaal last van een 31 dagen durende 'blue monday'? Tijdens de maandelijks Reading Challenge Update houden we jullie het hele jaar lang op de hoogte van alle statistieken en lezerservaringen.

In het begin van het leesjaar vergelijken we onze Reading Challenge natuurlijk eerst even met de start van vorig jaar. Daar hebben we een goede reden voor: we blijven heerlijk groeien! Zo starten we met 33% meer deelnemers, en hebben we nu al 2x zoveel boeken gelezen als we vorig jaar in januari deden!

Doe jij al mee aan de Reading Challenge?

Lijstjes vol boeken

Net zoals jullie zijn wij dol op lijstjes, en vooral tijdens de Reading Challenge kun je je hart ophalen. Er is namelijk zowel een top 100 aan voorgenomen boeken als een top 100 aan daadwerkelijk gelezen boeken. Verschillen ze veel van elkaar in januari? Van elke ranglijst geven we je de 5 hoogst genoemde titels:

VOORGENOMEN BOEKEN
GELEZEN BOEKEN


DNA
van Yrsa Sigurdardottir

Huis vol leugens van Nicci French

Perfecte resten van Helen Fields

Doods geheim van Robert Bryndza

Het vijfde meisje van J.D. Barker


Huis vol leugens
 
van Nicci French

De zeven zussen van Lucinda Riley

Het vijfde meisje van J.D. Barker

Familiegeluk van Barbara Sevenstern

DNA van Yrsa Sigurdardottir

 

 
Zowel Huis vol leugens van Nicci FrenchHet vijfde meisje van J.D. Barker en DNA van Yrsa Sigurdardottir komen in beide categorieën voor en zorgen daarmee voor flink wat leesactiviteit in januari. DNA was het eerste boek uit de Hebban Adventskalender 2019, en ook Familiegeluk van Barbara Sevenstern was in december via de kalender te downloaden. Niet zo gek dus, dat zij onweerstaanbaar waren om te lezen deze maand.

Rondom Perfecte resten organiseerden we eind vorig jaar een Hebban Buzz waarmee we social media overspoelden met leeservaringen en recensies. Dankzij een gemiddelde van 4,2 sterren (door 50 lezers) werd ook dit boek gretig opgepakt. Maar de grote vertegenwoordiging van thrillers in januari is op z'n minst opvallend te noemen. Er is maar één ander boek... En dat is natuurlijk niemand minder dan Lucinda Riley.

Gelukkig! Ze staat erin! We zouden echt niet weten wat we moesten doen als ze ineens uit alle lijsten zou verdwijnen. Steeds dezelfde tekst kopiëren en plakken is juist zo handig en verveelt echt nooit. Wel valt het op dat het nog steeds het eerste deel van De zeven zussen is dat zoveel wordt gelezen; er komen continu nieuwe fans bij.  

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Welke genres zijn populair?Hebbanners over de Challenge

Opstarten

Januari staat helemaal in het teken van opstarten. Hoeveel boeken gaan we lezen en worden het er meer, minder of evenveel als vorig jaar? We blikken nog even terug en baseren daar onze aantallen op. Onze tip: kies een aantal dat perfect bij jou past. Genoeg om een stok achter de deur te zijn en veel te lezen, maar niet zoveel dat het een klus wordt – of dat er nu 10 of 100 zijn.

Iedereen vult de Reading Challenge op zijn of haar eigen manier in. Voor de een is het een wedstrijdje met jezelf, voor de ander een leuke manier om eens te ontdekken hoeveel je eigenlijk leest in een jaar. Ook zijn er mensen die de uitdaging aangaan bovenop een andere:

'Geen idee of ik al gereageerd heb, want hey nog steeds last van een zwangerschapsbrein.. Of noem het, te weinig slaap syndroom, haha. Maar ook dit jaar ga ik weer voor 25 boeken. Ben benieuwd hoe mijn leesjaar gaat zijn met twee kleine kinderen.' - IselleK

Dit schreef Iselle in de eerste week van januari, en intussen heeft ze toch maar mooi 2 boeken afgevinkt van haar Challenge. Respect hoor!


Hebbanners over de Challenge

Ervaringen

Dus hoe gaat het in januari, is er voldoende motivatie of loopt de planning alweer in het honderd? Sommige mensen hebben zelfs een persoonlijke coach, of ze daar nu om gevraagd hebben of niet:

'Mijn man vindt de challenge geweldig. Ik lees 's avonds op de bank, hij kijkt tv. Soms kijk ik even naar het scherm, hij reageert meteen: "Wat doe je? Kijk je naar MIJN televisie? Ga je boek lezen, anders haal je je challenge niet!"' - Anja Brummer

Het lijkt erop alsof de motivatie er nog flink in zit. Hoewel Nicole Vrielink merkt dat de combinatie boeken en kleine kinderen niet altijd werkt (vooral als je ook nog eens die januari-griep krijgt die iedereen heeft geveld), gaat het voor haar om genieten van lezen. En dat doet ze dan ook met volle teugen. Merel besluit juist om dit jaar koste wat het kost haar doel te halen:

'Ik ben vastbesloten dit jaar eindelijk eens alle categorieën af te strepen! Vorig jaar volgde ik het lijstje netjes per maand, dat werkte toch niet helemaal voor mij. Dit jaar ga ik er kriskras doorheen. Heb er toch al vijf kunnen afstrepen (1 categorie per boek) dus ik lig prachtig op schema!'

Hebbanners over de Challenge

Boekentips

Het allerleukste aan de Reading Challenge is toch wel het ontdekken van boeken die direct favoriet worden. Wie weet wat er allemaal op je ligt te wachten. Kitty van der Panne doet 'half/half mee' aan de categorieën, maar heeft al wel een mooie tip:

'Voor mij was De zigeunerbruid een aangename verrassing. Lag al een tijdje op de plank. Steeds liet ik andere thrillers voorgaan omdat ik mijn twijfels had over dit boek. Geheel onterecht. Geweldige thriller!'

Greet Braem kreeg een boek te pakken waarmee ze de helft van de twaalf hoofdcategorieën kan afstrepen, dus voor haar zit de stemming er goed in deze Challenge:

'In januari las ik Oliver Twist van Charles Dickens voor een buddyread met Merel, en zij wist te vertellen dat je daarmee maar liefst drie keer kunt scoren. Even gekeken en je kunt sowieso vier categorieën wegstrepen (1, 2, 3 en 11) en met een beetje geluk ook 10 en 12!'

Een boek dat haar van haar sokken blies is nog niet voorbij gekomen, maar het is tenslotte ook pas januari. Er is meer dan genoeg tijd om jouw ultieme 5 ***** boek te vinden!

Lees meer reacties in het Reading Challenge Café

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Hoe gaat het met jouw Reading Challenge?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was januari: elke maand een Reading Challenge update