Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Lezen /

Dit was de Boekenweek 2022

door Hebban Crew 7 reacties
Vandaag is de laatste dag van de Boekenweek 2022, tien dagen vol (eerste) liefde voor het boek. We blikken terug op een mooie week vol artikelen onder het bezielde gasthoofdredacteurschap van Ilja Leonard Pfeijffer, auteur van het Boekenweekgeschenk. Ben jij nog niet klaar om afscheid te nemen? De Boekenweek van volgend jaar is van 11 tot en met 19 maart 2023.

Een voorwoord van gasthoofdredacteur Ilja Leonard Pfeijffer

Op de vooravond van de Boekenweek trapte Ilja Leonard Pfeijffer, auteur van het Boekenweekgeschenk, zijn gasthoofdredacteurschap op Hebban af met een prachtig voorwoord: 'Hebban wijst je op de rijkdom van onze literatuur en reikt je de eindeloze mogelijkheden aan om je leven te verrijken door andere levens te leven naast dat van jezelf. Als je bij Hebban begint, hoeft de ontdekkingsreis nooit te eindigen.'

Lees het artikel

Deel je boekenliefde in Boekenweekstijl op social media

Waar kun jij jouw (eerste) liefde voor boeken beter delen dan online? Niet alleen op Hebban, maar ook op social media met deze templates in Boekenweekstijl. Deel jouw eerste liefdes op boekengebied, lees het Boekenweekgeschenk- en essay en laat ons weten wat je ervan vond. De templates blijven ook na de Boekenweek beschikbaar.

Lees het artikel

Challenge | Eerste liefde

Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Tijdens de Boekenweek zochten we natuurlijk boeken bij de uitdaging: 'Eerste liefde'.

Lees het artikel

25 boekentips voor de Boekenweek van 2022

Speciaal voor de Boekenweek selecteerden boekverkopers 25 boekentips. Van Sally Rooney tot Peter Middendorp, van non-fictie tot literatuur en alles ertussenin. Het Boekenweekgeschenk krijg je ook vandaag nog bij je lokale boekhandel bij besteding van minimaal € 15 aan Nederlandstalige boeken.

Lees het artikel

Eerste liefde in de Boekenweek: Hebban olla vogala

Tijdens de 87ste Boekenweek vierden we de liefde met het Boekenweekthema 'Eerste liefde'. Weet jij waarom Hebban 'Hebban' heet? Omdat we onze naam ontleend hebben aan een van de mooiste en oudste liefdeszinnen uit de Nederlandse taal. Een passende naam voor onze grote boekenliefde, dus! Maar wat is het verhaal achter de zin eigenlijk?

Lees het artikel

De kunst van vertalen: 'De ideale vertaling bestaat niet'

Niet alleen in Nederland genieten we van de romans van Boekenweekauteur Ilja Leonard Pfeijffer. Zo is zijn grote werk Grand Hotel Europa in meer dan twintig landen verschenen. De roman is dus ook in vele talen vertaald. Achter die vertalingen schuilt een hele wereld, maar de vertaler is vaak onzichtbaar. Hebban.nl sprak met vier van Pfeijffers vertalers over cultuurverschillen, samenwerking en erkenning.

Lees het artikel

Recensie: Pfeijffer schreef een poëtisch miniatuurtje

Ilja Leonard Pfeijffer, gasthoofdredacteur op Hebban tijdens de Boekenweek, schreef met Monterosso mon amour het Boekenweekgeschenk van dit jaar. Hebban-recensent Karla las de novelle en beoordeelde het met de volle vijf sterren: 'Maar deze novelle is in de eerste plaats een ontroerend, toegankelijk pleidooi voor de kracht van verhalen. Want als je iets niet vertelt, bestaat het niet!'

Lees het artikel

Deze boeken mag je niet missen volgens Ilja Leonard Pfeijffer

Niet alleen kon je tijdens de Boekenweek genieten van een aantal mooie artikelen, ook deelde Ilja Leonard Pfeijffer zijn eigen boekentips. Dit zijn de zeven boeken die je volgens Pfeijffer echt niet mag missen. Welk boek spreekt jou aan?

Lees het artikel

Challenge Top 10 | Eerste liefde

Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Tijdens de Boekenweek presenteerden we de top 10 eerste liefdes.

Lees het artikel

Peter Nijssen | De virtuoos en het onvoltooide

Al sinds 1995 is Peter Nijssen hoofdredacteur bij uitgeverij De Arbeiderspers. Hij is een van de 'ontdekkers' van het talent van Ilja Leonard Pfeijffer, en net als vrijwel alle andere uitgaven van Pfeijffer begeleidde hij het schrijfproces van het Boekenweekgeschenk Monterosso mon amour. Eerder dit jaar debuteerde hij zelf met de roman De onvoltooide.

Lees het artikel

Recensie: De ode aan de eerste liefde, de ode aan de juf

Marieke Lucas Rijneveld schreef met Het warmtefort het Boekenweekessay van dit jaar. Hebban-recensent Anne las het essay en beoordeelde het verhaal met vier sterren: 'Wie eerder iets van Rijneveld las zal de zorgvuldig gekozen taal herkennen en waarderen, maar de stijl die in dit essay gehanteerd wordt is wel degelijk anders dan die van de dichter en prozaïst Rijneveld.'

Lees het artikel

Allard Schröder: 'Schrijf eerst tweeduizend pagina's, gooi ze dan weg'

De man die Ilja Leonard Pfeijffer 'onze meest begaafde stilist' noemt, toont een inkijkje in zijn schrijfleven: 'Dit is mijn stelregel: als je wilt schrijven, moet je eerst tweeduizend pagina’s schrijven. Die gooi je vervolgens weg. Dan kun je beginnen. Dat heb je nodig om er gevoel voor te krijgen. Als je zomaar begint, brei je een enorm lange sok, zonder dat je weet of daar een voet of een been in past.'

Lees het artikel

100 woorden schrijfwedstrijd

In de week voorafgaand aan de Boekenweek riepen we Hebbanners op hun mooiste, spannendste, meest emotionele of meest liefdevolle verhaal te schrijven. De verhalen mochten maximaal 100 woorden bevatten en moesten passen binnen het Boekenweekthema 'Eerste liefde'. Elke dag tijdens de Boekenweek publiceerden we één van de tien winnende verhalen. Lees ze nu allemaal terug op Hebban.

Lees de winnende verhalen

Boekenweek winactie

Tijdens het Boekenbal konden mensen een blind date met een boek aangaan. Alle ingepakte boeken hadden hun eigen sticker met daarop een korte omschrijving. Kun jij van alle zes stickers raden welk boek erachter verborgen zat? Dan maak je kans op een boekenpakket om zelf blind mee te daten. Meedoen kan nog tot en met maandag 18 april 23.59 uur.

Doe mee aan de winactie

Auteursafbeelding Ilja Leonard Pfeijffer: © Keke Keukelaar via CPNB
Auteursafbeelding Peter Nijssen: © Keke Keukelaar via Singel Uitgeverijen
Auteursafbeelding Allard Schröder: © Stephan Vanfleteren via uitgeverij De Bezige Bij



Over de auteur

Hebban Crew

2425 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was de Boekenweek 2022

 


Gesponsorde boeken